-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV skelbia sankcijas Sirijai

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė naujas sankcijas Sirijai dėl Damasko režimo vykdomų žiaurių represijų prieš masinių protestų dalyvius, taip pat dar kartą pareiškė, jog šį susidorojimą vykdyti padeda Irano revoliucinė gvardija.
Protestuotojai Daros gatvėje
Protestuotojai Daros gatvėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjunga (ES) taip pat paskelbė ginklų pardavimo embargą ir ketina imtis papildomų sankcijų prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę, griežtindama tarptautinį spaudimą Damaskui, kuris tęsia kruviną smurtą.

JAV prezidento Baracko Obamos nurodymas įšaldyti Sirijos sąskaitas ir apriboti finansines operacijas su šia šalimi ypač paveiks įtakingą Sirijos vadovo brolį Maherą al Assadą (Maherą Asadą), kuris yra grėsmingos 4-osios tankų divizijos vadas.

B.Obamos vykdomajame nurodyme numatytos sankcijos taip pat bus taikomos Sirijos žvalgybos direktorato vadovui Ali Mamlukui ir Atifui Najibui, buvusiam žvalgybos vadovui Derijos provincijoje, kuri tapo politinio smurto pagrindiniu židiniu.

Naujosios sankcijos taikomos visam Sirijos žvalgybos direktoratui. Jos buvo paskelbtos, kai Sirija nesureagavo į JAV raginimus elgtis santūriai, o B.Obamai patiriant spaudimą imtis griežtesnio atsako.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Sirijos vyriausybės tebenaudojamą smurtą ir Sirijos žmonių bauginimus“, – sakoma penktadienį paskelbtame Baltųjų rūmų pranešime.

„Raginame Sirijos režimą ir jo šalininkus susilaikyti nuo tolesnių smurto veiksmų ir kitų žmogaus teisių pažeidimų, nukreiptų prieš Libijos piliečius, siekiančius išreikšti savo politinius lūkesčius.“

Pranešime taip pat atkreipiamas dėmesys į Irano revoliucinės gvardijos vaidmenį, akcentuojant, kad šis Teherano ginkluotųjų pajėgų elitinis korpusas tarpininkauja teikiant materialinę pagalbą Sirijos vyriausybei ir padeda stiprinti jos vykdomas represijas.

„Iranas dėl savo veiksmų palaikant Sirijos režimą yra aiškioje priešpriešoje su Sirijos žmonių valia“, – pabrėžė Baltieji rūmai.

Vašingtonas anksčiau yra paskelbęs sankcijas Revoliucinei gvardijai, kuri kaltinama pagalba teroristams.

B.Obama taip pat atnaujinto ankstesnes sankcijas, kurias Sirijai jo pirmtakas George'as W.Bushas paskelbė 2005 metais, kai Vašingtonas apkaltino Damaską prisidėjus prie buvusio Libano premjero Rafiqo Hariri nusžudymo.

Pranešimas apie JAV sankcijas buvo paskelbtas tą pačią dieną, kai Sirijos miestuose tūkstančiai žmonių išėjo į gatves, reaguodami į raginimus surengti „įniršio dieną“ prieš B.al Assado režimą po tradicinių musulmonų penktadieninių pamaldų.

Anksčiau Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių taryba (HRC), kuriai priklauso 47 šalys, balsavo už atnaujintą JAV iniciatyva pateiktą rezoliuciją dėl susidorojimo su protestuotojais Sirijoje. Šiame dokumente prašoma, kad JT žmogaus teisių vadovas pasiųstų į Siriją tyrėjų komisiją.

Penktadienį Sirijoje žuvo mažiausiai 62 žmonės, kai saugumo pajėgos susirėmė su protestuotojais, nepabūgusiais išeiti į gatves neramumų apimtuose miestuose – Derijoje, Homse ir Latakijoje, pranešė viena žmogaus teisių organizacija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius