-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 23 /16:29

JAV smogė „Islamo valstybės“ taikiniams Sirijoje, nukauta mažiausiai 70 džihadistų

JAV ir jos valstybės-partnerės atliko aviacinius smūgius „Islamo valstybės“ (IS) taikiniams Sirijoje, skelbia BBC. Pažymima, kad tuo atveriamas atviras, kur kas sudėtingesnis frontas kovojant su teroristais.
„Islamo valstybės“ teroristas
„Islamo valstybės“ teroristas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujinta 16:29 val. Per antskrydžius žuvo mažiausiai 70 džihadistų

JAV vykdytų antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ teroristus metu žuvo mažiausiai 70 džihadistų, skelbia naujienų svetainė dnaindia.com, remdamasi organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ duomenimis.

Organizacijos atstovas Ramis Abdulrahmanas teigė, kad žuvusiųjų gali būti ir daugiau.

„Yra informacija, kad skaičiai didesni, negu nurodyti“, – teigė jis.

Pranešta, kad bendras žuvusiųjų ir sužeistųjų Šiaurės ir Rytų Sirijos provincijose skaičius gali siekti mažiausiai 300.

Baltieji rūmai taip pat pranešė, kad antradienio vakarą (Lietuvos laiku) JAV prezidentas Barackas Obama taip pat plačiau pakomentuos įvykdytus antskrydžius prieš džihadistus. 

Atnaujinta 10.03 val. Per JAV vadovaujamos oro kampanijos aviacijos ir raketų smūgius buvo nukauta daugiau negu 20 IS kovotojų, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

„Daugiau kaip 20 IS narių buvo nukauti per smūgius dviem jos pozicijoms Rakos provincijoje. Smūgiai visiškai sunaikino pozicijas, taip pat ten stovėjusias mašinas“, – nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), gaunanti informacijos iš Sirijoje esančių aktyvistų ir gydytojų.

Daugiau kaip 20 IS narių buvo nukauti per smūgius dviem jos pozicijoms Rakos provincijoje. Smūgiai visiškai sunaikino pozicijas, taip pat ten stovėjusias mašinas

Patikslintais duomenimis, JAV surengė mažiausiai 50 aviacijos ir raketų smūgių. Taip pat buvo atakuota ir su tarptautiniu teroristų tinklų „al Qaeda“ susijusi islamistų sukilėlių grupuotė „al Nusra Front“.

Atnaujinta 08.51 val.  JAV ir jų sąjungininkės arabų šalys surengė apie 20 smūgių prieš džihadistų judėjimo IS taikinius jo tvirtovėje – Rakos provincijoje Sirijoje, pranešė padėtį šioje šalyje stebinti organizacija ir aktyvistai.

„Tarptautinė koalicija smogė IS pozicijoms, bazėms ir patikros postams Rakos mieste, taip pat netoli Tabkos, Ain Eisos ir Tal Abjado miesto, nukaudama džihadistų“, – nurodė nevyriausybinė organizacija SOHR.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby patvirtino šią informaciją, jo teigimu, buvo panaudoti naikintuvai, bombonešiai, „Tomahawk“ raketos. 

Jis taip pat teigė, kad, kadangi ši operacija yra tęsiama, negalima suteikti jokios papildomos informacijos.  J.Kirby sakė, kad sprendimas surengti šiuos smūgius buvo priimtas anksčiau antradienį JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės vadovo generolo Lloydo Austino „pagal įgaliojimus, kuriuos jam suteikė vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas“ – prezidentas Barackas Obama.

JAV žiniasklaida nurodė, kad penkios arabų šalys prisidėjo prie šių reidų kaip nauja tarptautinė koalicija, suburta siekiant atremti grėsmę, kurią kelia IS, užėmusi dideles teritorijas Sirijoje ir Irake.

JAV žiniasklaida nurodė, kad penkios arabų šalys prisidėjo prie šių reidų kaip nauja tarptautinė koalicija

Sirijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Damaskas buvo iš anksto informuotas Vašingtono apie aviacijos smūgius prieš IS.

„Amerikiečiai informavo Sirijos atstovą prie Jungtinių Tautų, kad bus vykdomi smūgiai prieš teroristinę IS organizaciją Rakoje Sirijos šiaurėje“, – pranešė valstybinė televizija, remdamasi URM informacija.

Raka yra pagrindinė IS džihadistų tvirtovė Sirijoje. IS kontroliuoja Rakos provinciją ir didžiąją dalį toliau į rytus esančios Deir ez Zoro provincijos, taip pat kai kurias teritorijas šiauriame Alepo regione.

JAV prezidentas B.Obama rugsėjo 11 dieną sakė, kad patvirtinta nauja karo su „Islamo valstybe“ strategija. Pagal ją JAV neįves naujų pajėgų į Iraką, tačiau suintensyvins aviacinius smūgius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius