Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teismas draudimą armijoje tarnauti gėjams pripažino prieštaraujančiu konstitucijai

Federalinis teismas Kalifornijoje ketvirtadienį nutarė, jog draudimas Jungtinių Valstijų ginkluotosiose pajėgose tarnauti lytinės orientacijos neslepiantiems gėjams prieštarauja šalies konstitucijai ir pažeidžia žodžio laisvę.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Teisėja Virginia Phillips nurodė, kad konservatyviojo sparno gėjų organizacijos „Log Cabin Republicans“ pateikti faktai aiškiai įrodo diskriminacinę politiką prieš homoseksualius asmenis, kurie verčiami slėpti savo lytinę orientaciją.

Teisėja pabrėžė, kad šis teisės aktas draudžia kariuomenėje tarnaujantiems gėjams kalbėti apie lytinę orientaciją, nors toks draudimas netaikomas heteroseksualams.

„Įstatymas „Aš neklausiu, o tu nesakyk“ akivaizdžiai pažeidžia (homoseksualių asmenų) konstitucines teises, – rašoma V.Phillips nutartyje. – Ieškovai pademonstravo siekiantys palengvinti gyvenimą savo nariams, (priėmus) teisinę deklaraciją, kad įstatymas “Aš neklausiu, o tu nesakyk„ pažeidžia (Konstitucijos) penktąją ir pirmąją pataisas, taip pat visam laikui nutraukiančią jo galiojimą“.

Tačiau prieštaringai vertinamą politiką visoje šalyje panaikinantis teismo sprendimas įsigalios ne iš karto.

„Tai istorinė akimirka ir istorinė nutartis kariškių gėjų bendruomenei bei mūsų ginkluotųjų pajėgų parengčiai ir vientisumui“, – sakė pagal šį įstatymą iš karinės tarnybos pašalintas buvęs armijos tardytojas Alexander'as Nicholsonas.

Dėl šios nutarties JAV prezidento Baracko Obamos administracija atsidurs keblioje padėtyje, mėgindama ginti politiką, kurią ji siekia panaikinti.

B.Obama yra pasisakęs prieš „Aš neklausiu, o tu nesakyk“ (Don't Ask Don't Tell, DADT) politiką įtvirtinantį įstatymą, tačiau pažadėjo jį atšaukti tik pasitaręs su kariškiais ir Kongresu, taip pat kai bus baigtas tyrimas, kaip toks žingsnis paveiktų kariuomenės parengtį ir darną daliniuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius