-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės departamento pareigūnas siūlė sandorį FTB dėl Hillary Clinton laiško

Aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas siūlė sandorį Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnams, kad šie pakeistų mažiausiai vieno laiško slaptumo klasifikaciją, rašo „The Washington Post“.
H.Clinton ir D.Trumpo debatai
H.Clinton ir D.Trumpo debatai / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienas FTB pareigūnas patvirtino, kad neoficialiuose pokalbiuose sutiko peržvelgti H.Clinton laiškų įslaptinimą, jei valstybės departamentas suteiks leidimą platesnei FTB veiklai Irake. Šiuos teiginius iš dalies patvirtino ir FTB paskelbtas pareiškimas.

Šaltiniai patvirtino, kad JAV valstybės departamento atstovo Patricko F.Kennedy komandos žmonės kreipėsi į FTB, siekdami „sumažinti įslaptintais pažymėtų Clinton laiškų kiekį, taip apgindami valstybės ir ponios Clinton interesus“.

Tiesa, tokie mainai neįvyko – privačiame serveryje laikytų H.Clinton laiškų statusas nebuvo pakeistas, o FTB negavo galimybės siųsti daugiau agentų į Iraką.

H.Clinton elektroninių laiškų skandalas itin pakenkė jos rinkimų kampanijai ir liko iš dalies neatsakytu klausimu JAV rinkėjams. Ši naujai pasirodžiusi informacija dar labiau įaudrino kalbas, kad privačiame serveryje laikyti elektroniniai laiškai galėjo slėpti valstybinės reikšmės paslaptis.

Oponentai suskubo kritikuoti

Socialiniame tinkle „Twitter“ išplatintame respublikonų kandidato Donaldo Trumpo vaizdo įraše griežtai kritikuoti H.Clinton veiksmai.

„Tai labai svarbu, ir, tiesą sakant, neįtikėtina“, – aiškino D.Trumpas.

„Paaiškėjo, kad valstybės departamentas ir FTB veikė išvien, kad H.Clinton pasirodytų mažiau kalta, atrodytų geriau nei yra. Tai viena svarbiausių mūsų laikų istorijų, mano nuomone. Tai rodo korupcijos lygį mūsų šalyje ir mes negalime leisti, kad tai tęstųsi“, – dėstė respublikonų kandidatas.

H.Clinton rinkimų kampanijos atstovas Brianas Fallonas raštu pateiktame pranešime tikino, kad tai buvo tarpinstitucinė diskusija. „Gerai žinoma, kad įvairios valdžios struktūros diskutavo dėl sprendimų klasifikuoti valstybės sekretorei Clinton siųstus laiškus. Institucijos, kurios priėmė sprendimą po laiko pakeisti laiškų slaptumo lygį, darė tai savo valia“, – teigiama pranešime.

Prie D.Trumpo prisijungė ir kiti respublikonų atstovai, teigdami, jog toks buvusios valstybės sekretorės veikimas kelia rimtų abejonių dėl jos gebėjimo dirbti valstybės tarnybose.

FTB ataskaitoje – kaltinimai nerūpestingu elgesiu

FTB taip pat paskelbė, kad tirs savo pareigūnų elgesį ir spręs dėl galimos atsakomybės, tačiau jokių konkrečių pavardžių ar galimų sankcijų kol kas neviešino.

Pirmadienį paviešintame FTB dokumente atskleistos ir kitos H.Clinton kompromituojančios detalės. Paaiškėjo, kad buvusi valstybės sekretorė dažnai pažeidinėjo protokolą ir nusižengė taisyklėms ne tik elektroninių laiškų saugojimo privačiame serveryje atveju.

Buvęs FTB agentas paviešino, kad H.Clinton dažnai diplomatines funkcijas vykdydavo pasirinkdama patarėją Humą Abedin, atsisakydama ambasadorių paslaugų ir taip viešai pažemindama juos.

Jo teigimu, 2009 metais H.Clinton Indonezijos sostinėje Džakartoje netgi sukėlė pavojų, pasirinkdama vykti į pavojingą vietą. Diplomatinio saugumo agentai buvo priversti paklusti reikalavimui, kuris sukėlė pavojų visiems, nes H.Clinton norėjo vykdyti savo rinkimų kampanijos tikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius