Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius neigia pavadinęs Izraelį apartheido valstybe

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmadienį kategoriškai neigė, jog kada nors yra pavadinęs Izraelį „apartheido valstybe“. Ginčas kilo dėl komentarų, kuriuos jis esą išsakė per asmeninį susitikimą.
JAV sekretorius Johnas Kerry
JAV sekretorius Johnas Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Izraelis yra energinga demokratija ir aš niekada nesu pareiškęs, nei viešai, nei privačiai, kad Izraelis yra apartheido valstybė ar kad jis ketina tokia tapti“, – sakoma griežtame JAV diplomatijos vadovo pareiškime, kuris buvo paskelbtas po anksčiau pirmadienį pasigirdusių raginimų atsistatydinti ar bent jau atsiprašyti už tariamus komentarus.

„Bet kas, kas mane bent kiek pažįsta, tuo nė kiek neabejoja“, – pažymėjo J.Kerry.

Tačiau valstybės sekretorius, kurio pastangos tarpininkauti Izraelio ir palestiniečių taikos derybose žlugo, užsiminė, kad prastai pasirinko žodžius, kai penktadienį kalbėjo tarptautinės Trišalės komisijos ekspertams.

„Turiu pakankamai daug patirties, kad taip pat žinočiau žodžių galią suklaidinti, net netyčia, ir jei galėčiau atsukti laiką atgal, pasirinkčiau kitokius žodžius, kalbėdamas apie savo tvirtą įsitikinimą, kad vienintelis būdas turėti žydų valstybę ir dvi tautas, taikiai ir saugiai gyvenančias viena šalia kitos, yra per dviejų valstybių sprendimą“, – sakė jis.

JAV interneto naujienų svetainė „The Daily Beast“ pranešė, jog J.Kerry per minėtą susitikimą perspėjo, kad „unitarinė valstybė galiausiai arba taps apartheido valstybe su antros klasės piliečiais, arba taps valstybe, kuri sunaikins Izraelio gebėjimą būti žydų valstybe”.

Svetainė teigė, kad tame susitikime dalyvavęs šaltinis pateikė jai įrašą su J.Kerry pastabomis, kurios sukėlė triukšmą Izraelyje ir paskatino vieną JAV respublikonų senatorių pareikalauti valstybės sekretoriaus atsistatydinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius