-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV viceprezidentas Joe Bidenas: JAV gins NATO šalis be jokių „ar“ ir „bet“

Abejodami, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neplanuoja ateityje žengti kur kas toliau nei Ukraina, JAV valstybės pareigūnai iš anksto jį įspėja net nebandyti tikrinti JAV įsipareigojimų partnerėms Rytų ir centrinėje Europoje. Tokią atgrasymo politiką patvirtina pastaruoju metu sustiprinta NATO Baltijos šalių oro erdvės apsaugos misija ir į šias šalis pratyboms atsiųsti JAV kariai, rašo „Business Week“.
JAV viceprezidentas Joe Bidenas
JAV viceprezidentas Joe Bidenas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„JAV gins savo NATO partneres be jokių „ar“ „ir“ bei „bet“, – antradienį Atlanto Tarybos surengtoje konferencijoje Vašingtone pareiškė JAV viceprezidentas Joe Bidenas.

Jam pritardamas valstybės sekretorius Johnas Kerry pridūrė, kad bet kokie Rusijos veiksmai prieš NATO šalis sulauktų rimtų pasekmių.

Kremlius turi labai aiškiai suprasti, kad NATO teritorija yra neliečiama, – sakė J.Kerry.

„Kremlius turi labai aiškiai suprasti, kad NATO teritorija yra neliečiama. Mes ginsime kiekvieną jos trupinėlį“, – pabrėžė J.Kerry.

Šie JAV pareigūnų komentarai yra skirti Estijai, Latvijai ir Lietuvai nuraminti bei nubrėžti griežtą raudoną liniją Rusijai.

Priežasčių abejoti yra

Tačiau iki šiol yra priežasčių, dėl kurių Putinas galėtų abejoti JAV ryžtu. Viena iš jų – prezidento Baracko Obamos atsitraukimas Sirijoje, kai iš pradžių braižęs raudonas linijas dėl cheminių ginklų naudojimo, galiausiai jis jų nesilaikė. Diplomatai tikina, kad šis sprendimas pažeidė tarptautinį JAV patikimumą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje

Be to, abejonių, ar griežti žodžiai neliktų tik žodžiais kelia tai, kad Amerikos visuomenė pastaruoju metu vis dažniau pasisako už tai, kad JAV turėtų sumažinti savo vaidmenį pasaulyje.

Istoriškai amerikiečiai visada rėmė JAV įsipareigojimus ginti NATO šalis, jei nors viena jų būtų užpulta. Tačiau dabar B.Obamos adminstracija vis labiau spaudžiama sumažinti savo vaidmenį užsienyje.

Šią savaitę atliktose visuomenės apklausose 47 proc. amerikiečių pasisakė už tai, kad JAV vaidmuo tarptautiniuose konfliktuose turėtų būti mažinamas.

Parama B.Obamos bandymui išspręsti Ukrainos krizę taip pat sumažėjusi. Prieš mėnesį už tai, kad JAV padėtų Ukrainai, pasisakė 43 proc. amerikiečių, dabar – 37 proc.

V.Putinas tikrina ribas

Tuo tarpu V.Putinas ateityje gali bandyti patikrinti JAV ir Europos stiprybę, ypač, jei jam pavyks išsisukti nuo griežto atsako dėl veiksmų Ukrainoje, mano Stephenas Hadley, buvęs JAV prezidento George'o W. Busho patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Manau, kad susiję su NATO ir Europos Sąjungos išbandymu, nes, jei jis imtųsi veiksmų Baltijos šalyse, o mes nereaguotume, tai būtų 5-ojo straipsnio galiojimo pabaiga, tai būtų NATO pabaiga“, – konferencijoje sakė S.Hadley.

„Iš esmės mes kalbame ne tik apie Rusijos imperijos atkūrimą, o apie pastangas patikrinti, kaip toli jis gali eiti griaudamas NATO ir ES“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius