Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 16 /13:44

JAV viceprezidentas Joe Bidenas Kijeve: „Tikiuosi, kad kita administracija taip pat norės būti jūsų partnere“

Kadenciją baigiantis JAV viceprezidentas Joe Bidenas pirmadienį atvyko į Ukrainą, siekdamas pademonstruoti palaikymą karo krečiamos šalies lyderiams ir norėdamas išsklaidyti nerimą, kad dvišaliai ryšiai gali atšalti, kai į valdžią ateis išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas.
Joe Bidenas Kijeve
Joe Bidenas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per vienos dienos vizitą jis susitiko su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir premjeru Volodymyru Hroismanu. Tai yra paskutinis šio JAV viceprezidento užsienio vizitas, per kurį jis siekia asmeniškai pademonstruoti savo paramą šiai valstybei.

J.Bidenas inicijavo JAV administracijos raginimus Kijevui keistis ir įgyvendinti reformas, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o šalies rytuose prasidėjo Maskvos kurstomas separatistinis konfliktas.

Tačiau D.Trumpui atsisakius kritikuoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną kilo nemažai klausimų dėl tolesnės JAV paramos Ukrainai.

„Norėjau dar kartą čia atvykti per savo paskutinę kelionę būnant viceprezidentu (ir) pareikšti pagarbą dėl to, kiek daug pasiekė Ukrainos žmonės“, – žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su P.Porošenka sakė J.Bidenas. Pasak jo, amerikiečius ir ukrainiečius jungia glaudūs ryšiai.

„Tikiuosi, kad kita administracija taip pat norės būti jūsų besitęsiančios pažangos rėmėja ir partnere,bet, kaip žinote, to sunkaus darbo negali atlikti niekas kitas, tik Ukrainos žmonės“, – pabrėžė jis.

J.Bideno vizitas vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos pajėgos ir Rusijos remiami separatistai apkaltino vieni kitus trapių paliaubų, paskelbtų gruodžio pabaigoje, pažeidimais.

Šis susitarimas atnešė naują viltį, kad bus užbaigtas beveik trejus metus besitęsiantis konfliktas, pareikalavęs apie 10 000 gyvybių.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose, įskaitant JAV, kaltina Rusiją kurstant karą šalies rytuose, siunčiant ten savo karius ir tiekiant ginklus separatistams, o tokius kaltinimus Maskva nuolat neigia.

„Ne paslaptis, kad Rusija nenori, jog jums pasisektų“, – sakė J.Bidenas ir pridūrė, kad per pastarąjį dešimtmetį Rusija „naudojosi korupcija, kad išlaikytų Ukrainą pažeidžiamą“.

Nors Baracko Obamos administracija reiškė palaikymą Kijevo provakarietiškai vyriausybei, tačiau susilaikydavo nuo ginklų tiekimo šiai valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius