-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 18 /20:55

JAV viceprezidentas Joe Bidenas atvyko į Vilnių; Lenkijoje jis sakė, kad svarstoma siųsti rotacines JAV pajėgas į Baltijos regioną

Antradienį vakare Vilniaus oro uoste nusileido JAV oro pajėgų lėktuvas „Air Force Two“, kuriuo atvyko JAV viceprezidentas Joe Bidenas.
Joe Bidenas Vilniuje
Joe Bidenas Vilniuje / BFL/ Vyginto Skaraičio nuotr.

J.Bideno lėktuvas nusileido 20.07 val. Jį pasitiko Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah Ann McCarthy. J.Bidenas iš lėktuvo išlipo praėjus maždaug pusei valandos po orlaivio nusileidimo. Jokių komentarų oro uoste J.Bidenas nedavė, spaudos konferencija po susitikimo su D.Grybauskaite numatyta trečiadienį. 

Kaip praneša iš įvykio vietos LRT, saugumo patikrinimas oro uoste nebuvo didesnis nei atvykstant kitiems aukščiausio lygio politikams. Skirtumas tik tas, kad žurnalistus tikrino ne tik lietuvių, bet ir amerikiečių pareigūnai. 

Svarstoma siųsti JAV pajėgas į Baltijos šalis

Prieš atvykdamas į Vilnių JAV  viceprezidentas J.Bidenas pareiškė, kad Jungtinėse Valstijose svarstoma galimybė siųsti rotacines amerikiečių pajėgas į Baltijos regioną  ir tokiu būdu užtikrinti kolektyvinę NATO sąjungininkių gynybą nuo Rusijos agresijos.

J.Bidenas sakė, kad amerikiečių pajėgos galėtų dalyvauti pratybose sausumoje ir jūroje bei atlikti mokymo misijas.  Minimos rotacinės pajėgos būtų viena iš JAV svarstomų galimybių siekiant sustiprinti NATO, sakė jis.

Pasak J.Bideno, pastarosiomis savaitėmis JAV sustiprino savo rotaciją Baltijos regione pagal NATO oro erdvės kontroliavimo programą ir ragina kitas šalis taip pat stipriau dalyvauti šioje programoje.

Taip JAV viceprezidentas kalbėjo Varšuvoje po susitikimo su Estijos prezidentu Toomasu Hendriku Ilvesu.

Estijos prezidentas po susitikimo su JAV viceprezidentu sakė, kad Rusija pažeidė visas rašytas ir nerašytas tarptautines taisykles ir teigė, jog reikia ieškoti būdų, kaip stiprinti NATO pajėgas Baltijos šalyse.

Estijos prezidento teigimu, demokratiškos šalys privalo pademonstruoti, kad nesitaikstys su pažeidimais ir jėgos panaudojimu. Jis pažymėjo bendrų JAV ir Europos Sąjungos veiksmų svarbą. „Mums svarbu pabrėžti bendras vertybes ir apsaugoti jas nuo siaurų, dažnai trumpalaikių ekonominių interesų“, – sakė Estijos prezidentas. 

Siunčia aiškų signalą

JAV viceprezidentas trečiadienį Vilniuje susitiks su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite ir Latvijos vadovu Andriu Bėrziniu.

Į Vilnių J.Bidenas atskrido iš Varšuvos, kur pasmerkė Rusijos vykdomą Krymo okupaciją ir perspėjo dėl papildomų sankcijų.

Prezidentė D.Grybauskaitė susitikimo išvakarėse pareiškė, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje ir karinės galios demonstravimas Karaliaučiaus krašte kelia grėsmę Baltijos regiono ir Lenkijos saugumui, todėl būtinos neatidėliotinos priemonės stiprinant regiono saugumą.

Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, J.Bideno vizitas rodo, kad JAV laikosi įsipareigojimų kolektyvinei gynybai, ir „siunčia aiškų signalą tiems, kurie yra suinteresuoti padėties regione destabilizavimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius