Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV vyriausybė išmokės kompensacijas po rugsėjo 11-osios atakų penkiems be priežasties suimtiems musulmonams

JAV vyriausybė išmokės 1,26 mln. JAV dolerių (2,95 mln. litų) penkiems musulmonams, kurie kreipėsi į teismą dėl to, jog po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų buvo suimti ir kelis mėnesius laikomi nepateikus kaltinimų, antradienį pranešė jų advokatai.
Rugsėjo 11-osios išpuolis Niujorke.
Rugsėjo 11-osios išpuolis Niujorke. / „Scanpix“ nuotr.

Ieškovai tvirtino, jog buvo žeminami ir laikomi nežmoniškomis sąlygomis Niujorko Bruklino rajone esančiame viename sulaikymo centre. Jie buvo laikomi vienutėse, žiauriai mušami, įžeidinėjami žodžiu, taip pat negalėjo susisiekti su savo artimaisiais ir advokatais.

Bruklino federaliniam teismui nukentėjusiųjų vardu ieškinį pateikė JAV žmogaus teisių organizacija „Center for Constitutional Rights“ (CCR).

CCR advokatė Rachel Meeropol sakė, jog sudarytoje taikos sutartyje minėtiems musulmonams numatytos didžiausios kompensacijos, kokias JAV vyriausybė yra išmokėjusi dėl rugsėjo 11-osios įvykių be priežasties nukentėjusiems asmenims.

JAV Teisingumo departamentas sutiko užbaigti taikos sutartimi bylą, kuri buvo iškelta 2002 metais.

Pasak CCR, po rugsėjo 11-osios išpuolių buvo sulaikyti šimtai imigrantų, kurie buvo laikomi suimti po kelis mėnesius.

Priimtoje taikos sutartyje vyriausybė nepripažįsta jokios savo atsakomybės ar nusižengimo. Su ją galinčiu pakomentuoti Teisingumo departamento atstovu spaudai kol kas nepavyko susisiekti.

Tie penki vyrai galiausiai buvo paleisti, neįrodžius jokių jų ryšių su terorizmu, tačiau vėliau buvo deportuoti iš Jungtinių Valstijų.

Yasseras Ebrahimas, vienas iš nukentėjusiųjų, gaus didžiausią kompensaciją – 356 250 JAV dolerių, neatskaičius teismo išlaidų.

„Po septynerių ilgų metų pagaliau galėsiu iš naujo kurti savo gyvenimą“, – jo žodžiai cituojami CCR pranešime.

„Mūsų teisės buvo pamintos, prieš mus naudotas smurtas vien dėl mūsų religijos ir odos spalvos, – sakė Y.Ebrahimas. – Žinau, kad mane ir kitus tebeveikia tai, kas nutiko, o (musulmonų) bendruomenės Jungtinėse Amerikos Valstijose tebejunta pasekmes. Nuoširdžiai tikiuosi, jog tai niekada nebepasikartos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius