Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgyba slapta rinko informaciją iš „Yahoo“ ir „Google“ duomenų centrų

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) slapta įsilaužė į ryšių magistrales, jungiančias interneto milžinių „Yahoo“ ir „Google“ duomenų centrus visame pasaulyje, trečiadienį pranešė dienraštis „The Washington Post“, remdamasis dokumentais, gautais iš buvusio tos agentūros kontraktininko Edwardo Snowdeno.
Google
Google / Scanpix / Postimees.ru

Slaptoje pažymoje, datuotoje šių metų sausio 9-ąją, nurodoma, kad NSA kasdien siunčiasi milijonus įrašų iš „Yahoo“ ir „Google“ vidinių tinklų, kurie nukreipiami į duomenų kaupyklas agentūros būstinėje, įsikūrusioje Fort Mide Merilando valstijoje.

Per pastarąsias 30 dienų už informacijos rinkimą atsakingi agentai apdorojo ir persiuntė daugiau nei 180 mln. naujų įrašų – pradedant metaduomenimis, tokiais kaip informacija apie elektroninių laiškų siuntėjus ir gavėjus, baigiant konkrečiu turiniu (tekstais, vaizdo ir garso įrašais), sakoma trečiadienį „The Washington Post“ tinklalapyje paskelbtame pranešime.

NSA kasdien siunčiasi milijonus įrašų iš „Yahoo“ ir „Google“ vidinių tinklų, kurie nukreipiami į duomenų kaupyklas agentūros būstinėje, įsikūrusioje Fort Mide Merilando valstijoje.

Šis naujausias paviešinimas sulaukė piktos „Google“ reacijos, taip pat kilo teisinių klausimų, ar NSA nepažeidė federalinių įstatymų, reglamentuojančių slaptą duomenų rinkimą.

„Nors duomenų rinkimui užsienyje taikomi menkesni teisinės apsaugos standartai, faktas, jog (ši veikla) buvo akivaizdžiai tiesiogiai nukreipta į „Google“ ir „Yahoo“ debesis – o mūsų žiniomis, tam nebuvo jokio teismo orderio, leidžiančio šį perėmimą – suteikia svarų argumentą teigti, jog NSA vykdė neteisėtą sekimą“, – sakė Elektroninio privatumo informacijos centro vykdomasis direktorius Marcas Rotenbergas.

Debesimis vadinami interneto serveriai, kuriuose bendrovės laiko savo duomenis.

Naujos detalės apie NSA galimai vykdytą informacijos rinkimą iš „Yahoo“ ir „Google“ duomenų centrų visame pasaulyje buvo paskelbtos tuo metu, kai JAV Kongresas peržiūri žvalgybos duomenų rinkimą ir įgaliojimus tokiai veiklai.

Tuo tarpu Europos šalių vyriausybės piktinasi pranešimais, jog NSA jose rinko duomenis apie milijonus pokalbių telefonu ir kitokių kontaktų. Žiniasklaida pranešimus apie tokią numanomą veiklą pradėjo skelbti nuo birželio, kai E.Snowdenas pasidalijo savo pavogtais dokumentais su „The Washington Post“ ir Didžiosios Britanijos dienraščiu „The Guardian“.

Pagrindinis NSA įrankis, leidžiantis išnaudoti „Google“ ir „Yahoo“ duomenų masyvus, yra projektas MUSCULAR, vykdomas kartu su Britanijos žvalgybos agentūra GCHQ. „The Washington Post“ rašo, kad NSA ir GCHQ kopijuoja ištisus informacijos srautus, siunčiamus šviesolaidžių kabeliais tarp Silicio slėnio milžinių įkurtų duomenų centrų.

NSA vykdo atskirą duomenų rinkimo programą PRISM, pagal kurią, gavus specialaus teismo orderius, „Yahoo“, „Google“ ir kitos interneto bendrovės įpareigojamos pateikti tam tikrą informaciją.

NSA vykdo atskirą duomenų rinkimo programą PRISM, pagal kurią, gavus specialaus teismo orderius, „Yahoo“, „Google“ ir kitos interneto bendrovės įpareigojamos pateikti tam tikrą informaciją.

Tai leidžia NSA prisijungti prie šių bendrovių duomenų srautų ir kaupti elektroninius laiškus, vaizdo konferencijų įrašus, nuotraukas it kitokią informaciją. JAV pareigūnai teigė, kad ta programa yra orientuota į taikinius užsienyje, o interneto bendrovės tikino perduodančios informaciją tik pagal teismo orderius.

Trečiadienį duodamas interviu naujienų agentūrai „Bloomberg News“, NSA direktorius generolas Keithas Alexanderis buvo paklaustas, ar jo agentūra infiltravosi į „Yahoo“ ir „Google“ duomenų bazės, kaip teigiama plačiame „The Washington Post“ straipsnyje.

„Kiek žinau – ne, – atsakė pareigūnas. – Mums nesuteiktas leidimas jungtis prie JAV bendrovės serverių ir paimti duomenis. Kad tai padarytume, turime veikti per teismo procesą.“

Tačiau neaišku, ar K.Alexanderis buvo informuotas apie programą, kuri minima naujausiame „The Washington Post“ pranešime. Panašu, kad jo komentarai labiau susiję su PRISM programa ir jos teisinėmis nuostatomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius