Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgybininkai ir toliau domėsis užsienio vyriausybėmis

JAV žvalgybos tarnyba toliau šnipinės užsienio vyriausybes, interviu, kuris buvo parodytas šeštadienį, sakė prezidentas Barackas Obama, tačiau jis patikino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, kad neleis invaziniam sekimui pakenkti jų santykiams.
Šnipinėjimas
Šnipinėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks atviras pripažinimas pasigirdo kitą dieną po to, kai B.Obama apribojo masinį, JAV Nacionalinės saugumo agentūros vykdomą telefonų pasiklausymą, bet sakė, kad dauguma duomenų bus naudojami Amerikai nuo teroristų ginti.

Ilgai lauktoje penktadienio kalboje, kuria siekė nuslopinti tarptautinį triukšmą dėl Edwardo Snowdeno atskleisto didžiulio masto šnipinėjimo, B.Obama taip pat sakė, kad sustabdė draugiškų valstybių lyderių pasiklausymą.

Tačiau vokiečių televizijai ZDF B.Obama sakė, kad žvalgybinės informacijos apie užsienio vyriausybes rinkimas tęsis. 

Šnipinėjimas
Šnipinėjimas

„Mūsų žvalgybos agentūros, kaip ir Vokietijos žvalgybos agentūros ir visos kitos žvalgybos agentūros, ir toliau bus suinteresuotos šalių visame pasaulyje vyriausybių ketinimais. Tai nesikeis“, – sakė jis.

„Ir nėra prasmės turėti žvalgybos agentūrą, jei esi apribotas dalykais, kuriuos gali perskaityti „The New York Times“ ar „Der Spiegel“. Šio reikalo tiesa yra ta, kad pagal savo apibrėžimą žvalgybinis darbas yra sužinoti: Na, ką žmonės galvoja? Ką jie veikia?“, – sakė jis.

Vis dėlto B.Obama sakė, kad neleis sekimui kenkti jo „draugystės ir pasitikėjimo“ santykiams su A.Merkel.

„Man nereikia ir aš nenoriu kenkti tiems santykiams kokiu nors sekimo mechanizmu, kuris kaip nors apsunkintų tą bendravimą ir pasitikėjimą, kurį turime“, – sakė JAV lyderis.

„Taigi, ką galiu pasakyti: kol aš esu Jungtinių Valstijų prezidentas, Vokietijos kanclerei nereikės dėl to nerimauti“, – pridūrė jis.

B.Obama penktadienį pažadėjo, kad jo šalies Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) reguliariai nešnipinės Amerikos artimiausių sąjungininkių lyderių. 

Angela Merkel
Angela Merkel

Įtarimai dėl NSA ypač didelį pasipiktinimą sukėlė Vokietijoje, kur jautriai reaguojama į valstybės vykdytą masinį piliečių sekimą buvusioje komunistinėje Rytų Vokietijoje.

Bundestago užsienio reikalų komiteto pirmininkas ir A.Merkel partijos CDU narys Norbertas Roettgenas sakė, kad B.Obamos komentarai buvo „techniniai“ ir kad jais nebuvo atsakyta į „realią problemą“ dėl „transatlantinių skirtumų“ saugumo ir laisvių klausimais.

Vokietijos pasitikėjimas Vašingtonu nebus atkurtas, jei „nepasirašysime susitarimo ginti, teisiškai įpareigojamu būdu, visų piliečių duomenų“, sakė Vokietijos teisingumo ministras Heiko Maasas, kurio komentarus sekmadienį paskelbė laikraštis „Bild am Sonntag“.

Berlyno pastangos sudaryti „nešnipinėjimo susitarimą“ su JAV kol kas lieka be atsako.

B.Obama kovo 26 dieną turi lankytis Briuselyje – dalyvauti Europos Sąjungos (ES) ir JAV viršūnių susitikime, kurio metu Europos lyderiai tikriausiai iškels minimą klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius