-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jemene – aistros dėl mažamečių nuotakų

Reem al Numeri – vos 14 metų, tačiau ji jau yra išsiskyrusi. Mergina CNN žurnalistui pasakojo, kad jai buvo vos 11 metų, kai tėvas privertė ištekėti už trigubai vyresnio pusbrolio. „Aš tėčiui sakiau: „Ar tu išprotėjai? Nori, kad ištekėčiau už 32 metų vyro, kai man tik 11 metų?“ – prisiminimais dalijosi mergina. Reem maldavimai tėčio nepaveikė.
Jemeno musulmonės
Jemeno musulmonės / „Scanpix“ nuotr.

„Jis pasakė, kad turiu nueiti pas teisėjus ir jiems pasakyti, kad pritariu santuokai. Tačiau aš pareiškiau, kad to nedarysiu. Tuomet jis išsitraukė peilį ir pagrasino perpjausiąs mane per pusę, jei to nepadarysiu“, – sakė mergaitė. Visa tai buvo tik smurto Reem gyvenime pradžia. Jemenietė pasakojo, kad jai buvo liepta permiegoti su vyru, tačiau ji atsisakė tai padaryti. Mergaitė kiekvieną vakarą užsirakindavo savo kambaryje, bet vieną dieną sutuoktiniui pavyko įsigauti į kambarį ir ją išprievartauti.
 

Reem prisiminė, kaip šeima iš pradžių nurodė jai paklusti vyro valiai ir tikėjosi, kad vėliau galės iškelti vestuvių puotą. „Kol nebuvo tikra, kad permiegojau su savo vyru, mano šeima nepirko man vestuvinės suknelės. Jie nenorėjo, kad jų pinigai nueitų perniek. Kai jau buvo tikri, kad turėjau lytinių santykių, jie man atnešė nuotakos suknelę ir iškėlė vestuvių puotą. Tą suknelę aš sudeginau ir bandžiau nusižudyti“, – sakė Reem.

Vos prieš dvi dienas vyras vedė devynerių metų mergaitę. Mes kartu su savo teisininku dalyvavome šioje ceremonijoje ir bandėme jai užkirsti kelią. Tačiau įstatymai nėra mūsų pusėje.Jos tėvas ir buvęs vyras į CNN skambučius neatsakė. Mergaitės advokatė Shada Nasser, atstovavusi kelioms mergaitėms, siekusiomis išsiskirti, įsitikinusi, kad Jemene nesiimama visų būtinų priemonių, kad jaunos mergaitės galėtų džiaugtis vaikyste. „Aš nemanau, kad tai yra santuokos, kai mergaitės priverčiamos ištekėti už daug vyresnių vyrų. Tai yra išprievartavimas“, – sakė Sh.Nasser.
 

Jemene itin jaunų mergaičių ištekinimas yra labai sudėtingas klausimas. 2009 metais šioje šalyje svarstytas įstatymo projektas, kuriuo norėta iki 17 metų padidinti minimalų mergaičių amžių, kurio sulaukusios jos galėtų būti ištekintos. Tačiau religingieji šalies politikai ginčijosi, kad toks įstatymas pažeidžia šariatą – islamo teisę – nenumatančią minimalaus amžiaus, kurio sulaukusi mergaitė gali būti ištekinta. Dėl to šis projektas niekada taip ir netapo įstatymu.

Jemeno prezidento patarėjas Mohammedas Abulahoumas įsitikinęs, kad šalies parlamento ginčai dėl minimalaus vedybinio amžiaus nustatymo yra stengimasis užgožti daug svarbesnius politinius klausimus. „Manau, kad minimali amžiaus riba turi būti nustatyta, nes net jei pasiteirautumėte religingo politiko, ar jis norėtų, kad jo dukra ištekėtų būdama 12-os ar 13 metų, jis pasakytų „Ne“. Taigi iš tiesų tai yra klausimas, išnaudojamas politiniais tikslais“, – įsitikinęs M.Abulahoumas.

Savo ruožtu žmogaus teisių aktyvistė Amal Albasha stebisi, kad šiai praktikai Jemene vis dar nepadėtas taškas. „Vos prieš dvi dienas vyras vedė devynerių metų mergaitę. Mes su savo teisininku dalyvavome šioje ceremonijoje ir bandėme jai užkirsti kelią. Tačiau įstatymai nėra mūsų pusėje. Ceremonijoje dalyvavo daugybė policininkų, kurie bandė mus išvesti iš pastato ir leisti baigti vestuvių ceremoniją“, – pasakojo A.Albasha.

Reem sakė, kad po skyrybų tapo tarsi stigmuota, gyvena kaip atstumtoji. Be tėvo ar vyro paramos ji negali net lankyti mokyklos. Vis dėlto Reem jaučiasi priėmusi teisingą sprendimą. „Tai mano teisė. Man buvo vos 11 metų. Ar išties yra blogai kreiptis į teismą ir prašyti, kad tave išskirtų su daug vyresniu vyru, kai tau vos 11 metų?“  – svarstė Reem.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius