Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemene įvyko protestuotojų ir vyriausybės šalininkų susirėmimai

Jemene dešimtys aktyvistų, reikalaujančių prezidento Ali Abdullah Saleho atsistatydinimo, šeštadienį sostinėje Sanoje susirėmė su režimo šalininkais, praneša žurnalistai.
Protestai Jemene
Protestai Jemene / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Jemenas

Policininkai civiliais drabužiais taip pat atakavo demonstrantus, ėjusius prie Egipto ambasados Sanoje ir skandavusius „Ali, išeik“ bei „Tunisas išėjo, Egiptas po jo, o Jemenas – artimiausioje ateityje“.

Tais šūkiais buvo minimi Tuniso prezidento Zine'o El Abidine'o Ben Ali nušalinimas šio mėnesio pradžioje ir Egipte tebesitęsiančios demonstracijos prieš prezidentą Hosni Mubaraką, kurios yra didžiausios per tris jo valdymo dešimtmečius.

Apie susirėmimų Jemene aukas nepranešama.

Aktyvistė Tawakel Karman, kuri pastarąją savaitę vadovavo keliems protestams Sanoje, sakė, kad vienas saugumo pajėgų narys civiliais drabužiais, ginkluotas durklu ir batu, bandė ją užpulti, bet kiti protestuotojai jį sulaikė.

„Tęsime, kol Ali Abdullah Saleho režimas žlugs“, – sakė T.Karman, kuri buvo kalinama dėl savo vaidmens ankstesnėse akcijose už politinius pokyčius Jemene ir kuri pirmadienį buvo išleista į laisvę pirma laiko.

„Pietuose turime Pietų judėjimą, zaiditų sukilėlius šiaurėje ir parlamentinę opoziciją“, kurie visi siekia politinių pokyčių, sakė T.Karman.

Jemenas, viena skurdžiausių, arabų pasaulio valstybių, susiduria su vis didėjančia „al Qaeda“ grėsme, separatistų judėjimu pietuose ir sporadišku šiitų zaiditų sukilimu šiaurėje.

„Tačiau dabar svarbiausia Jazminų revoliucija“, – teigė T.Karman, žurnalistė, kuri taip pat yra įtakinga opozicinės islamo partijos „Al Islah“ („Reforma“) narė ir vadovauja teisių gynimo organizacijai „Women Journalists Without Chains“.

T.Karman taip pat paragino ketvirtadienį, vasario 3 dieną, visame Jemene minėti „Įniršio dieną“.

Protestai Sanoje beveik kasdien vyksta nuo sausio vidurio. Jų dalyviai ragina užbaigti A.A.Saleho valdymą, kuris prasidėjo 1978–aisiais. Prezidentas 2006–ųjų rugsėjį buvo perrinktas septynerių metų kadencijai.

Konstitucijos pataisa, kurią šiuo metu, nepaisydamas opozicijos protestų, svarsto parlamentas, sudarytų sąlygas A.A.Salehui likti prezidento poste iki gyvos galvos.

A.A.Salehas taip pat kaltinamas tuo, jog esą nori perduoti valdžią savo vyriausiajam sūnui Ahmedui, kuris vadovauja elitinei prezidento gvardijai. Pats prezidentas šiuos kaltinimus neigia.

23 mln. gyventojų turinčiame Jemene beveik pusė žmonių pragyvenimui gali skirti ne daugiau kaip du JAV dolerius (apie 5 litus) per dieną, o apie trečdalis gyvena pusbadžiu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius