-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemene pateikti kaltinimai su daugybe teroristinių išpuoliu susijusiam A.al-Awlaqi

Antradienį Jemeno prokurorai paskelbė kaltinimus Jungtinėse Valstijose gimusiam kraštutinių pažiūrų musulmonų dvasininkui Anwarui al-Awlaqi ir dar dviem vyrams, bandymu nužudyti užsienio piliečius ir priklausymu teroristiniam tinklui „al-Qaeda“.
Tikima, kad dvasininkas A.al-Awlaki, kaltinamas kurstymu žudyti užsieniečius, susijęs su daugybe teroristinių išpuolių Vakarų šalyse.
Tikima, kad dvasininkas A.al-Awlaqi, kaltinamas kurstymu žudyti užsieniečius, susijęs su daugybe teroristinių išpuolių Vakarų šalyse. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai pirmieji teisiniai Jemeno veiksmai prieš A. al-Awlaqi, kurių ši šalis ėmėsi patyrusi didžiulį tarptautinį spaudimą išardyti Osamos bin Ladeno vadovaujamo teroristinio tinklo regioninę grupuotę, pasivadinusią Arabijos pusiasalio „al-Qaeda“. Šis spaudimas ypač sustiprėjo po to, kai praėjusios savaitės pabaigoje Dubajuje ir Didžiojoje Britanijoje lėktuvuose aptikti Jemene veikiančių džihadistų išsiųsti paketai su paslėptomis bombomis. 

Šis Sanos žingsnis vargu ar turės įtakos Jungtinių Valstijų sprendimui pačioms patraukti Jemeno ir JAV pilietybę turintį dvasininką teisman, mat Vašingtonas netiki, kad Sana galima pasikliauti, kai kalbama apie šios šalies teisiamųjų sulaikymą. Šio nepasitikėjimo pagrindas – praeityje į laisvę paleistas ne vienas svarbus įtariamasis.

Kaltinimai A.al-Awlaqi antradienį paskelbti nagrinėjant kito Jemeno piliečio, Hishamo Mohammedo Assemo, bylą. Šis kaltinamasis prieš teismą stojo dėl spalio 6 dieną naftos bendrovėje, kur jis dirbo apsaugos darbuotoju, įvykdyto prancūzo energetikos kontraktininko Jacqueso Spagnolo nužudymo.

Susijęs su daugybe išpuolių

19-metis H.Assemas vakar pasirodė teisme, tačiau A.al-Awlaki ir trečiajam įtariamajam, pastarojo giminaičiui Osmanui al-Awlaqi, kaltinimai pateikti jiems nedalyvaujant teismo posėdyje. Prokurorai teismui tvirtino, kad A.al-Awlaqi kelis mėnesius susirašinėjo su H.Assemu, kurstydamas jį žudyti užsieniečius. Visi trys įtariamieji taip pat kaltinami įkūrę ginkluotą grupuotę, siekdami vykdyti nusikalstamus veiksmus ir puldinėti užsieniečius bei saugumo pajėgas „al-Qaedos“ vardu.
Šios bylos nagrinėjimas buvo atidėtas iki šeštadienio. 

Pasak Jungtinių Valstijų pareigūnų, A.al-Awlaqi yra susijęs su daugeliu teroristinių išpuolių Vakarų šalyse. Manoma, kad jis buvo įkvėpėjas sprogdinimų Londone 2005 metais, taip pat – praėjusiais metais JAV karinėje Ford Hood bazėje įvykusio kariuomenės psichiatro ginkluoto išpuolio, per kurį 13 amerikiečių karių žuvo, 30 buvo sužeistų. A.al-Awlaqi, Amerikos žvalgybos duomenimis, rengė žlugusį teroro aktą, kurį iš Amsterdamo į Detroitą skridusiame lėktuve per praėjusias Kalėdas mėgino įvykdyti nigerietis Umaras Farukas Abdulas Mutalabas. Tikima, kad šis musulmonų dvasininkas stovi ir už nepavykusio teroristinio išpuolio Niujorko „Times Square“ aikštėje. 

Manoma, kad A.al-Awlaqi gyvena kalnuotame Jemeno regione, kur jam prieglobstį suteikė jo šeima ir vietos religiniai lyderiai, tvirtinantys neturį jokių ryšių su terorizmu. Jemeno pareigūnai taip pat pareiškė neketiną perduoti A.al-Awlaqi Jungtinėms Valstijoms, nes, esą, būdamas Jemeno pilietis, jis pirmiausiai turi būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn šioje šalyje.

Bombas slėpė spausdintuvuose

Spausdintuvuose paslėpti sprogmenys Dubajaus ir Didžiosios Britanijos oro uostuose aptikti praėjusios savaitės pabaigoje. Siuntos su spausdintuvais buvo išsiųstos iš Jemeno ir adresuotos sinagogoms Čikagoje. Netrukus buvo sulaikyta Jemeno studentė, įtarta sprogstamųjų įtaisų išsiuntimu, bet vėliau paaiškėjo, jog pašte pateikti jos dokumentai buvo pavogti. 

Savo ruožtu Jemene nuspręsta įgyvendinti nepaprastąsias saugumo priemones, tikrinant visus iš Jemeno oro uostų gabenamus krovinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius