Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemeno prezidentas pasirašė valdžios perdavimo susitarimą

Jemeno prezidentas Ali Abdullah Salehas trečiadienį pasirašė valdžios perdavimo susitarimą po 33-ejus metus trukusio buvimo valdžioje.
Ali Abdullah Salehas
Ali Abdullah Salehas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Jemenas

Pasirašymo ceremonija vyko Saudo Arabijoje. Šalies televizija parodė, kaip Rijado karališkuosiuose rūmuose A.A.Salehas pasirašo Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos ir JT pasiūlytą dokumentą. Šioje ceremonijoje dalyvavo Jemeno opozicijos nariai, Saudo Arabijos karalius Abdullah ir Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos užsienio reikalų ministrai.

Susitarimą, kuris turėtų užbaigti 10 mėnesių trunkantį smurtą, taip pat pasirašė Jemeno valdančios partijos ir opozicijos atstovai.

Susitarimas, kurį A.A.Salehas ilgai vengė pasirašyti, nepaisydamas tarptautinio ir vidaus spaudimo, numato, kad jo įgaliojimai bus perduoti viceprezidentui Abdrabuh Mansurui Hadi. Už tai A.A.Salehui ir jo šeimai bus garantuota teisminė neliečiamybė, taip pat tris mėnesius jis liks garbės prezidentu.

„Šiandien jūsų istorijoje atverčiamas naujas puslapis“, – pareiškė Saudo Arabijos karalius Jemeno delegacijos nariams, kai šie pasirašė susitarimą. 

A.A.Salehas savo priešininkams žadėjo „tikrą partnerystę“.

„Mes sveikiname partnerystę su opozicija, kuri padės tvarkyti šalies reikalus ir atkurti tai, kas buvo sugriauta per krizę“, – sakė A.A. Salehas, pabrėždamas, kad tai bus „tikra partnerystė“.

Šių metų sausį Jemene prasidėjo masiniai neramumai, kurie peraugo į karinius susidūrimus. Demonstrantai reikalavo A.A.Saleho atsistatydinimo.

2011 metų birželio 3 dieną prezidentas buvo sunkiai sužeistas.

Po sutarties pasirašymo, kuris iš esmės užbaigs 33-ejus metus trukusį jo valdymą, A.A.Salehas vyks į Niujorką gydytis, trečiadienį sakė JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas).

„Jis man aiškiai pasakė, kad perduos visus valdžios įgaliojimus“, – JT būstinėje žurnalistams sakė  generalinis sekretorius tuo metu, kai Saudo Arabijoje vyko pasirašymo ceremonija.

„Jis man sakė, kad po susitarimo pasirašymo atvyks į Niujorką gydytis“, – sakė jis, atpasakodamas antradienį vykusio pokalbio su A.A.Salehu detales.

„Jeigu jis atvyks į Niujorką, būsiu laimingas, galėdamas su juo susitikti“, – sakė JT generalinis sekretorius, pridurdamas, kad  „pozityvi įvykių raida Jemene jam suteikia vilčių“.

Pagal veiksmų planą, kuriam tarpininkavo JT pasiuntinys Jamalas Benomaras, A.A.Salehas perduos A.M.Hadi „visus įgaliojimus, kurių reikia norint laikytis Persų įlankos šalių iniciatyvos bei jos įgyvendinimo ir surengti pirmalaikius rinkimus per 90 dienų laikotarpį, kuris pradedamas skaičiuoti tuoj po pasirašymo“.

Opozicija nedelsdama iškels kandidatą į tautos vienybės vyriausybės vadovo postą; vadovas bus įpareigotas vesti derybas su jaunimo aktyvistais, kurie prieš 10 mėnesių pradėjo protestus, aiškino JT pasiuntinys.

Anot politikų, A.A.Salehas liks garbės prezidentu 90 dienų, kol A.M.Hadi sutartinai bus išrinktas prezidentu laikinajam dvejų metų laikotarpiui.

Tačiau parlamento opozicijos atstovas perspėjo, kad vargu ar protestuojantieji liausis demonstravę kol Salehas galutinai nepasitrauks iš posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius