Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jie pakeitė pasaulį

Amerikiečių žurnalas „Foreign Policy“ sudarė didžiausių išminčių šimtuką. Į jį patekę veikėjai – nuo liberalios demokratijos triumfą išprognozavusio Franciso Fukuyamos iki išaukštinto JAV prezidento Baracko Obamos – įvertinti už reikšmingas idėjas ir veiksmus, kurie leidžia keisti pasaulį.
Didžiausi mūsų laikų mąstytojai B.Bernanke, B.Obama ir Z.Rahnavard.
Didžiausi mūsų laikų mąstytojai B.Bernanke, B.Obama ir Z.Rahnavard. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis šių išminčių sąraše – JAV federalinių rezervų sistemos vadovas Benas Bernanke, antrasis – dabartinis JAV prezidentas B.Obama, trečioji – Irano opozicijos lyderio Miro Hosseino Mousavi žmona Zahra Rahnavard. Tai, kad ši moteris priskiriama prie pasaulio išminčių, yra bene netikėčiausia.

Ekonomistui B.Bernanke žurnalas skyrė pirmąją vietą už tai, kad jis sugebėjo „atitolinti naują Didžiąją depresiją“, ryžtingai įsikišdamas į JAV finansų rinkas. „Tie, kurie abejoja, ar kas nors sieja ketvirtojo dešimtmečio ir dabartinę informacijos amžiaus ekonomiką, turėtų atidžiai perskaityti naujienų antraštes apie didėjantį nedarbą, žlungančius bankus, pažeidžiamas finansų rinkas, valiutų krizę ir net defliaciją. Didžiosios depresijos problemos, jos pamokos aktualios ir šiandien“, – atrėžė B.Bernanke savo oponentams, kritikavusiems jį dėl centrinio banko kišimosi į ūkį.

B.Obamai, kuris tradiciškai užima pirmąją vietą bet kokiuose reitinguose, šį kartą teko tenkintis antrąja pozicija. Žurnalas aiškina, kad JAV prezidentas nusipelnė įvertinimo už tai, jog per metus sugebėjo faktiškai pakeisti Amerikos vaidmenį pasaulyje. Neatmesdamas ir nesėkmės „Foreign Policy“ prognozuoja, kad B.Obamos geros idėjos ir sumani užsienio politika ateityje suformuos visiškai kitokius JAV santykius su likusiu pasauliu.

Politikė, reformatorė ir feministinio judėjimo Irane lyderė Z.Rahnavard šiemet aktyviai buvo įsiliejusi į savo vyro prezidentinę rinkimų kampaniją – rengė palaikymo akcijas, būrė jo rėmėjus socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“. Rinkimų plakatuose Z.Rahnavard ir jos vyras M.H.Mousavi laikėsi už rankų, tarsi simbolizuodami laisvesnės politikos islamo pasaulyje pradžią. Už nepailstamas pastangas liberalizuoti griežtais įstatymais sukaustytą šalį Z.Rahnavard skirta trečioji pagal įtakingumą vieta pasaulio mąstytojų šimtuke.

Ketvirtas sąraše – tiksliai pasaulinę ekonomikos krizę išprognozavęs ekonomistas Nourielis Roubini, penktas – indas Rajendra Pachauri. Jis įvertintas už diskusijas klimato kaitos tema. Šeštąją vietą pasidalijo Billas ir Hillary Clintonai, sugebėję įsitvirtinti kaip galingiausia pora pasaulyje.

Septintojoje pozicijoje atsidūrė amerikiečiai – JAV prezidento politikos patarėjas Cassas Sunsteinas ir ekonomistas Richardas Thaleris, aštuntojoje – buvęs JAV kariuomenės vadas Irake Davidas Petraeusas. Devintąją vietą užėmė Kinijos liaudies banko valdytojas Zhou Xiaochuanas, dar kovą pasiūlęs išnaudoti Tarptautinį valiutų fondą tam, kad būtų užtikrinta stabilesnė pasaulio ekonomika. Dešimtuką baigia egiptietis Sayyidas Imamas al–Sharifas, staiga pakeitęs požiūrį į religinį karą. Paradoksas, tačiau vienas islamistų ideologijos kūrėjų dabar šventąjį karą vertina kaip pragaištį musulmonams. Šis buvęs Egipto teroristų organizacijos vadovas ir vienas „Al Qaedos“ įkūrėjų 2007 metais išleido knygą, kritikuojančią teroristų tinklą ir raginančią musulmonus užbaigti karą su Vakarais.

Amerikiečių žurnalo sudarytame mąstytojų šimtuke garbingomis pozicijomis puikuojasi ir du Rytų Europos atstovai – Vaclavas Havelas (23 vieta) ir Adamas Michnikas (89 vieta). V.Havelą žurnalas giria už aktyvumą, nes 73 metų politikas vis dar dalyvauja pasaulio politikoje, nepailsdamas veikia Rytų Europos labui ir nepamiršta priminti amerikiečiams, kokia trapi šiame regione yra demokratija. Buvęs disidentas, intelektualas ir vieno įtakingiausių lenkų dienraščio „Gazeta Wyborcza“ redaktorius A.Michnikas vadinamas „neformaliu opozicinio judėjimo už demokratiją balsu“ šalyje, kurios politinis elitas nesugeba kalbėti vienu balsu.

Išminčių šimtuke dominuoja amerikiečiai, tačiau į jį įtraukta ir daug kitų šalių atstovų: Romos popiežius Benediktas XVI, Birmos opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi, buvęs Jungtinių Tautų vadovas Kofi Annanas, filantropas George'as Sorosas, Palestinos ministras pirmininkas Salamas Fayyadas, Peru rašytojas Mario Vargas Llosa ir Jungtinės Karalystės premjeras Gordonas Brownas.

2009 metų išminčių dešimtukas

1. Benas Bernanke
2. Barackas Obama
3. Zahra Rahnavard
4. Nourielis Roubini
5. Rajendra Pachauri
6. Billas ir Hillary Clintonai
7. Cassas Sunsteinas ir Richardas Thaleris
8. Davidas Petraeusas
9. Zhou Xiaochuanas
10. Sayyidas Imamas al–Sharifas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius