Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jiems jau seniai jautė tokią neapykantą

Pasauliui šiandien minint Tarptautinę holokausto aukų atminimo dieną, nerimą kelia akivaizdžiai sustiprėjusi antisemitizmo banga pasaulyje. Antisemitinių išpuolių skaičius Vakarų Europoje per pastaruosius metus pasiekė naujas aukštumas: tiek išpuolių čia nebuvo užfiksuota nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Prancūzijoje per pirmąjį 2009 m. pusmetį įvyko 631 antisemitinis incidentas. Tai yra 200 incidentų daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2008 metais.
Žydai
Žydai / Lina Balsytė

Apie 600 antisemitinių išpuolių 2009-aisiais įvykdyta Didžiojoje Britanijoje, per šimtą – Olandijoje. Antisemitizmo banga praėjusiais metais nuvilnijo ir rinkimų nuotaikomis gyvenusiose Vengrijoje bei Ukrainoje. Pastarojoje vykstant rinkimų agitacijoms paskleista niekuo nepagrįsta žinia apie neva 25 tūkst. ukrainiečius vaikus, išvežtus į žydų valstybę kaip organų donorus.

Švedijos bulvariniame dienraštyje „Aftonbladet“ rugpjūtį pasirodė straipsnis, kuriame Izraelio gynybos pajėgų kariai kaltinami per karo operacijas Gazos ruože žudę palestiniečius ir vogę jų organus. Visai neseniai pasaulis išgirdo ir apie Turkijoje rodomą televizijos serialą, kuriame Izraelio slaptosios tarnybos – Mossado – agentai vaizduojami kaip vaikų grobikai. Tuo tarpu viename iš žiūrimiausių filmų Egipte pasakojama apie moterį, su vaikais pabėgusią nuo savo vyro, kai sužinojo, kad šis – slaptasis Mossado agentas.

Praėjusią savaitę Jungtinių Valstijų pilietis svetainėje „YouTube“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame Izraelio kariai dar sykį kaltinami žmogaus organų vagystėmis. Šįkart – iš nuo žemės drebėjimo Haityje nukentėjusių aukų. Ir desertui – lenkų vyskupo Tadeuszo Pieroneko pareiškimas, esą holokaustas – žydų išradimas, naudojamas kaip Izraelio propagandos įrankis.

Pasak Izraelio atstovų, klasikinį antisemitizmą šiandien keičia naujasis antisemitizmas, pasireiškiantis nežabotais išpuoliais prieš žydų valstybės idėją.

Tokią nerimą keliančią statistiką Tarptautinės holokausto aukų dienos išvakarėse paskelbė Žydų agentūra.

„Modernusis kraujo šmeižtas“

Savo metiniame pranešime dėl sustiprėjusios antisemitizmo bangos Žydų agentūra įspėja ir apie „modernųjį kraujo šmeižtą“. Šios sąvokos šaknys – Viduramžių Europa, o turinys – įvairūs kaltinimai žydams. Pradedant krikščionių vaikų kraujo naudojimu gaminant macus, kūdikių grobimu ir baigiant žmonių aukojimu bei šaltakraujiškomis žmogžudystėmis.

Pasak Izraelio atstovų, klasikinį antisemitizmą šiandien keičia naujasis antisemitizmas, pasireiškiantis nežabotais išpuoliais prieš žydų valstybės idėją. Teigiama, kad ribą tarp legitimios kritikos Izraeliui ir antisemitizmo galima nubrėžti remiantis 3D kriterijumi: demonizavimu, delegitizavimu ir dvejopais standartais. Žvelgiant retrospektyviai, istorijoje nesudėtinga pastebėti visus šiuos 3D principus: žydų demonizavimą, žydų, kaip tautos, delegitizavimą ir dvejopus standartus traktuojant žydus kaip žmones ir kaip religiją.

Žydų agentūros ataskaitoje taip pat teigiama, kad Iranas ir Venesuela ir toliau yra priešiškiausiai Izraelio atžvilgiu nusistačiusios valstybės, tuo tarpu Jungtinės Valstijos, Čekija, Meksika ir Ukraina įvardijamos kaip valstybės, dedančios daugiausia pastangų kovodamos su antisemitizmo apraiškomis. Žydų agentūra atkreipia dėmesį ir į stiprėjančius ekstremalių kairiojo sparno aktyvistų bei islamistų ryšius bei didėjančią pasaulio toleranciją musulmonų išpuoliams prieš žydus.

Antisemitizmo apraiškų stiprėjimas pasaulyje tiesiogiai siejamas su praėjusių metų pradžioje įvykusia Izraelio karine operacija Gazos ruože „Išlydytas švinas“. Sausio mėnesį į palestiniečių teritoriją įvažiavę Izraelio tankai buvo atsakas į iš šios teritorijos teroristų grupuotės „Hamas“ į Izraelį be perstojo šaudomas raketas.

Parengta pagal „Jerusalem Post“ ir Lietuvos žiniasklaidos informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius