-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 23 /16:43

Joe Bidenas Latvijoje ramino Donaldo Trumpo kalbų išsigandusias Baltijos šalis

JAV viceprezidentas Joe Bidenas antradienį atvyko į Rygą ir pareiškė, kad Vašingtonas yra Latvijos sąjungininkas. Kaip savo „Twitter“ žinutėje rašo Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, į Rygą atskridęs J.Bidenas pareiškė „Mes esame sąjungininkai!“ ir pridūrė, kad JAV palaikymas Latvijai yra nesvyruojantis.
Joe Bidenas ir Raimondas Vėjuonis
Joe Bidenas ir Raimondas Vėjuonis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Puiki dienos pradžia“, – šį pareiškimą komentavo E.Rinkevičius.

J.Bidenas pareiškė, kad Baltijos šalys neturi pagrindo abejoti JAV įsipareigojimais NATO, ir paragino nesureikšminti respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo pastabų.

„Jungtinėse Valstijose tarp abiejų politinių partijų yra tvirtas sutarimas išlaikyti įsipareigojimus NATO“, - sakė J.Bidenas po susitikimo su Baltijos šalių prezidentais Rygoje.

Demokratų partijai atstovaujantis J.Bidenas teigė, kad D.Trumpo pastabos apie išlygas dėl NATO atsako į potencialią Rusijos agresiją Baltijos šalyse neturėtų būti vertinamos rimtai.

„Nemanau, kad jis supranta, ką reiškia (NATO sutarties) penktasis straipsnis“, numatantis kolektyvinės gynybos principą, sakė J.Bidenas.

„Esame visiškai, 100 proc. įsipareigoję NATO penktajam straipsniui“, - teigė viceprezidentas. Jis pridūrė, kad NATO pajėgų regione prie Rusijos sienų tik daugės.

Žada paramą

J.Bidenas patikino, kad JAV yra pasirengusios padėti užtikrinti Latvijos energetinį saugumą ir nepriklausomybę. Apie tai po susitikimo su JAV diplomatijos vadovu žurnalistus informavo Latvijos ministras pirmininkas Maris Kučinskis.

„Mes aptarėme daug vidaus (politikos) klausimų. Manau, kad saugumo problemos buvo išsamiau aptartos su Baltijos šalių prezidentais. Turiu pastebėti, kad JAV labai atidžiai stebi įvykius mūsų regione“, – sakė Latvijos premjeras žurnalistams Rygoje.

Pasak M.Kučinskio, JAV yra labai suinteresuotos Latvijos energetinio saugumo užtikrinimu ir dujų rinkos liberalizavimu – „tam, kad mes būtume ne tik vartojanti šalis, bet judėtumėme toliau, panaudodami savo resursus“.

M.Kučinskis pridūrė, jog dujų rinkos liberalizavimo klausimą iškėlė pats svečias.

Paklaustas apie Amerikos pasiūlymą Latvijai tiekti suskystintas dujas, M.Kučinskis sakė manantis, kad JAV iš tiesų domisi šiuo klausimu, nes J.Bidenas buvo jį iškėlęs per pokalbį su Latvijos premjeru ir tai galima laikyti ženklu, kad blogiausio scenarijaus atveju Latvija gali pasikliauti JAV patirtimi ir parama, užtikrinant jos energetinį saugumą.

„Buvo (duotas) pažadas padėti Latvijai pasiekti tokią padėtį, kurioje mes būtume visiškai užtikrinti dėl mūsų energetinės nepriklausomybės“, – kalbėjo M.Kučinskis.

J.Bidenas ir jo vadovaujama delegacija į Rygos tarptautinį oro uostą atskrido dviem lėktuvais, nurodė naujienų agentūra LETA.

Pirmasis lėktuvas su užrašu „Jungtinės Amerikos Valstijos“ nusileido apie 8 val., o antrasis nutūpė maždaug 15 minučių vėliau. Prieš nusileidžiant šiems lėktuvams jokiems kitiems laineriams nebuvo leidžiama tūpti arba kilti.

Oro uoste J.Bideną pasitiko E.Rinkevičius ir JAV ambasadorė Latvijoje Nancy Pettit.

Amerikiečių delegacijos paimti atvažiavo juodų limuzinų kolona.

J.Bidenas išlipo iš lėktuvo apie 8 val. 30 minučių. Jis pasisveikino su E.Rinkevičiumi, o vėliau buvo išvežtas kortežo.

Kaip nurodo LETA, Latvijos sostinėje prieš šį vizitą imtasi griežtesnių saugumo priemonių, o kai kuriose gatvėse apribotas eismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius