-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Johnas Kerry išvyko į Pietryčių ir Rytų Aziją

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pradeda kelionę po Pietryčių ir Rytų Aziją, per kurią ragins taikiai spręsti įtemptus konfliktus dėl jūrinių teritorijų tame regione, taip spaus Pekiną griežtinti toną santykiuose su Šiaurės Korėja, neseniai išbandžiusia dar vieną branduolinį užtaisą.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Kerry sekmadienį išskrido iš Saudo Arabijos ir planuoja aplankyti Laosą, Kambodžą bei Kiniją, tęsdamas diplomatinę misiją, kurią pradėjo Šveicarijoje. Dabar jis sutelks dėmesį į kitą regioną po to, kai akcentavo įtemptą padėtį Artimuosiuose Rytuose, su Iranu susijusius klausimus ir pastangas užbaigti Sirijos pilietinį karą.

Laosas šiuo metu pirmininkauja Pietryčių Azijos šalių asociacijai (ASEAN), kurios narės skundžiasi dėl vis aštrėjančios Kinijos pozicijos ginčuose dėl teritorijų Pietų Kinijos jūroje. JAV prezidentas Barackas Obama priims šio 10 šalių bloko lyderius per ateinantį mėnesį Kalifornijoje vyksiantį viršūnių susitikimą, o pareigūnai sakė, kad J.Kerry ragins ASEAN susitarti dėl vieningos pozicijos sprendžiant ginčus su Kinija, kuri ginčijamose teritorijose stato dirbtines salas ir aerodromus.

J.Kerry ragins ASEAN susitarti dėl vieningos pozicijos sprendžiant ginčus su Kinija, kuri ginčijamose teritorijose stato dirbtines salas ir aerodromus.

JAV ir į minėtas teritorijas pretenduojančios šalys, tarp jų Filipinai bei Vietnamas, reiškė susirūpinimą dėl Kinijos vykdomų statybų, sakydamos, kad tai kursto įtampa ir kelia grėsmę stabilumui regione, taip pat gali pažeisti teises į laisvą laivybą bei skrydžius.

Vis dėlto ASEAN vienybę bus sunku užtikrinti, nes Kinija daro didelę įtaką kai kurioms mažesnėms šio bloko narėms, tokioms kaip Kambodža.

Kambodža pirmininkavo ASEAN metais ir blokavo šios grupės pastangas pasiekti konsensusą dėl Pietų Kinijos jūros, dažniausiai palaikydama Kinijos poziciją.

Vienas aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnas, lydintis J.Kerry per jo kelionę Azijoje, sakė, kad Jungtinės Valstijos informuotos, kad problemiškas Kambodžos pirmininkavimas „paliko juodą žymę ASEAN, tačiau tai nebeturi pasikartoti“. Šaltinis pridūrė, kad Vašingtonas yra įsitikinęs, jog Laosui geriau seksis derinti ASEAN interesus su Kinija.

Naujausi įvykiai, tokie kaip Kinijos naftos platformos perkėlimas į ginčijamą zoną ir perspėjimai dėl skrydžių virš teritorijų, kurias savinasi Pekinas, padidino įtampą regione iki tokio lygio, kad, pasak pareigūno, išorinei jėgai, tokiai kaip Kinija, taps sunku manipuliuoti atskiromis ASEAN šalimis ir tokiu būdu paralyžiuoti viso bloko pastangas.

J.Kerry bus antrasis JAV valstybės sekretorius, apsilankęs Laose po 1955 metų. Pirmoji buvo Hillary Clinton, kuri toje šalyje lankėsi 2012-aisiais.

B.Obama taps pirmuoju JAV vadovu, aplankiusiu tą priėjimo prie jūros neturinčią šalį per vėliau šiais metais planuojamą vizitą.

Per pastaruosius du dešimtmečius Laosas atsikratė komunistinės santvarkos, bet ši šalis, kaip ir jos artimas sąjungininkas Vietnamas, išlaikė vienpartinę sistemą, o Vientjano vyriausybė kritikuojama dėl nepakantumo bet kokioms nepaklusnumo apraiškoms.

Per pastaruosius du dešimtmečius Laosas atsikratė komunistinės santvarkos, bet ši šalis, kaip ir jos artimas sąjungininkas Vietnamas, išlaikė vienpartinę sistemą.

Laosas buvo intensyviai bombarduojamas Jungtinių Valstijų aviacijos per Vietnamo karą, o šalies teritorijoje tebelikę daugybė nesprogusių bombų ir minų. JAV suintensyvino pagalbą Laoso pastangoms neutralizuoti tuos sprogmenis, o J.Kerry tikriausiai pateiks įsipareigojimų išplėsti ir atnaujinti tas programas. Tolesnių detalių planuojama paskelbti per būsimą B.Obamos vizitą, nurodė JAV pareigūnas.

Kambodžoje J.Kerry tikriausiai pagirs spartų šalies ekonomikos augimą, bet tikriausiai taip pat išsakys priekaištų ilgamečiam autoritariniam premjerui Hunui Senui dėl žmogaus teisių padėties ir politinės laisvės varžymo. Valstybės sekretorius planuoja susitikti su Kambodžos opozicijos atstovais. To judėjimo lyderis pernai lapkritį buvo priverstas palikti šalį, kai buvo išduotas orderis jo areštui, susijęs su sena byla dėl šmeižto prieš Kambodžos užsienio reikalų ministrą.

Šį vizitą J.Kerry užbaigs Pekine, kur dar kartą išsakys susirūpinimą dėl agresyvios Kinijos politikos Pietų Kinijos jūroje. Jis taip pat ragins Kinijos lyderius smarkiau spausti Šiaurės Korėją dėl branduolinės programos.

Po anksčiau šį mėnesį įvykdyto branduolinio bandymo JAV pareigūnai sakė, kad Kinija turi pasinaudoti savo svertais ir reikalauti, kad stalinistinė Pchenjano vyriausybė nutrauktų branduolinių ginklų kūrimo ir bandymų programą, taip pat grįžtų į šešiašales derybas, kurių tikslas – padaryti Korėjos pusiasalį nebranduoline zona.

Minėtas aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad Vašingtonas įsitikinęs, jog iki šiol Kinija nepakankamai spaudė Šiaurės Korėją, kad jos lyderis Kim Jun Unas pakeistų savo planus. Jis pridūrė, kad Kinija kartu su JAV, Pietų Korėja ir Japonija turėtų sudaryti vieningą frontą, kuris „turi būti tvirtas, o ne suglebęs“.

Pasak pareigūno, JAV nori, kad Kinija kartu su Seulu, Vašingtonu ir Tokiju stengtųsi įtikinti Šiaurės Korėją, jog pažangą galima užsitikrinti tik laikantis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų ir kad „tolesnis ėjimas provokacijų kelių yra akligatvis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius