Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 17 /15:18

JT ataskaita: Šiaurės Korėjos nusikaltimai prilygsta nacistinės Vokietijos ar Kambodžos raudonųjų khmerų represijoms

Šiaurės Korėjos režimo nusikaltimai yra tokie pat šiurpūs kaip ir nacių, apartheido ar Kambodžos raudonųjų khmerų, ir turi būti sustabdyti, pirmadienį sakė Jungtinių Tautų (JT) tyrimo vadovas. Vis dėlto Kinija atmetė ataskaitą, pavadinusi ją nepagrįstais kaltinimais, o rekomendacijas – „nutolusiomis nuo realybės“.
Michaelas Kirby pristato JT komisijos ataskaitą apie Šiaurės Korėjos režimo nusikaltimus
Michaelas Kirby pristato JT komisijos ataskaitą apie Šiaurės Korėjos režimo nusikaltimus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kovai su didelėmis nacizmo, apartheido, raudonųjų khmerų ir kitų žeminančių skriaudų rykštėmis reikėjo ir didžiųjų valstybių, ir paprastų žmonių drąsos, – JT Žmogaus teisių tarybai sakė Michaelas Kirby. – Dabar mūsų svarbi pareiga spręsti žmogaus teisių pažeidimų ir nusikaltimų žmoniškumui rykštę Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje.“

Tai jis sakė mėnuo po to, kai tyrėjai paskelbė griežtą 400 puslapių ataskaitą, kurioje nurodoma virtinė didelių žmogaus teisių pažeidimų Šiaurės Korėjoje, tarp jų – žmonių naikinimas, pavergimas ir lytinė prievarta jų atžvilgiu.

„Neapsakomų žiaurių nusikaltimų, įvykdytų šioje šalyje, sunkumas, mastas, trukmė ir pobūdis atskleidžia totalitarinę valstybę, su niekuo nepalyginamą šiuolaikiniame pasaulyje“, – sakė M.Kirby.

„Neapsakomų žiaurių nusikaltimų, įvykdytų šioje šalyje, sunkumas, mastas, trukmė ir pobūdis atskleidžia totalitarinę valstybę, su niekuo nepalyginamą šiuolaikiniame pasaulyje“, – sakė M.Kirby.

„Ši šalis yra tamsi bedugnė, kurioje žmogaus teisės, orumas ir žmonių žmogiškumas yra kontroliuojami, paneigiami ir, galiausiai, sunaikinami“, – pažymėjo jis.

Šiaurės Korėja, kuri atsisakė bendradarbiauti su komisija, „kategoriškai“ atmetė jos ataskaitą.

„Pasaulis ignoravo įrodymus“

Šalies nuolatinis atstovas JT Ženevoje So Se Pyonas pirmadienį sakė, kad tos išvados yra „begėdiški priešiškų jėgų prasimanymai“.

Tačiau M.Kirby sakė, kad „pasaulis per ilgai ignoravo įrodymus“, ir pridūrė: „Nėra pasiteisinimo, nes dabar mes žinome“.

Komisija, kurią 2013 metų kovą įkūrė Žmogaus teisių taryba, nebuvo įleista į Šiaurės Korėją ir kliovėsi Pietų Korėjoje ir Japonijoje vykusiais klausymais dėl 320 išeivių iš Šiaurės Korėjos.

Ataskaitoje yra šokiruojantys pabėgusių išeivių liudijimai, kurie akcentuoja „nežmonišką aktą tyčia sukeliant ilgą badą“.

Ataskaitoje yra šokiruojantys pabėgusių išeivių liudijimai, kurie akcentuoja „nežmonišką aktą tyčia sukeliant ilgą badą“.

Griežtoje ataskaitoje komisijos nariai tvirtina, kad Šiaurės Korėjos lyderiai turėtų būti teisiami tarptautiniame teisme dėl daugybės nusikaltimų žmoniškumui.

„Jungtinių Tautų nariai, ši tyrimo komisija reikalauja jūsų nebedelsiant spręsti milijonų Šiaurės Korėjos gyventojų kančias“, – pirmadienį Žmogaus teisių tarybai sakė M.Kirby.

„Jeigu ši ataskaita nepaskatins veikti, sunku įsivaizduoti, kas paskatintų“, – sakė jis.

Daugelio šalių atstovai parėmė raginimą žmogaus teisių pažeidinėjimo Šiaurės Korėjoje klausimą perduoti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) Hagoje.

Europos Sąjunga (ES) drauge su Japonija rengia rezoliuciją, dėl kurios Taryba balsuos kitą savaitę. ES akcentavo „svarbų Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vaidmenį sprendžiant nebaudžiamumą dėl nusikaltimų žmoniškumui“.

„ES mano, jog būtina, kad nebūtų nebaudžiamumo tų, kas yra atsakingi už žmogaus teisių pažeidimus“, – pirmadienį Tarybai sakė ES atstovė JT Ženevoje Mariangela Zappia.

Kinija neįtikinta

Vis dėlto Kinija pareiškė, kad nepriklausoma tyrimų komisija išsakė nepagrįstus kaltinimus ir tokias rekomendacijas, kurių kai kurios yra „nutolusios nuo realybės“.

„Dėl komisijos nesugebėjimo gauti atitinkamos šalies paramą ir bendradarbiavimą komisijai neįmanoma nešališkai, objektyviai ir efektyviai įvykdyti savo mandato“, – JT Žmogaus teisių tarybai Ženevoje sakė Kinijos diplomatas Chen Chuandongas.

Minima 370 puslapių ataskaita yra grindžiama informacija ir interviu, surinktais už šalies ribų, be informacijos iš pirmųjų rankų.

„Tada iškyla klausimas, ar toks tyrimas gali būti iš tikrųjų patikimas?“ – klausė Chen Chuandongas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius