Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT derybose klimato klausimu priimtas ambicingiausias susitarimas per aplinkosaugos istoriją

Jungtinių Tautų (JT) narės sekmadienį priėmė formatą valstybių pažadams mažinti taršą „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis, kuris yra centrinis elementas planuojamam paktui dėl kovos su klimato kaita.
Peru aplinkos ministras Manuelis Pulgaras-Vidalas
Peru aplinkos ministras Manuelis Pulgaras-Vidalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per konferencijos Peru sostinėje Limoje maratoną JT narės taip pat patvirtino plačias gaires deryboms prieš tą istorinį susitarimą, kuris turi būti patvirtintas Paryžiuje 2015 metų gruodį.

„Dokumentas patvirtintas“, – paskelbė Peru aplinkos ministras Manuelis Pulgaras-Vidalas, išvargusiems delegatams plojant ir šaukiant.

Susitarimu, kuris buvo pramintas „Limos raginimu veiksmams dėl klimato“, paklojami pamatai tam, kas, kaip numatoma, turi būti ambicingiausias susitarimas per visą aplinkosaugos istoriją.

Tikslas yra apriboti pasaulinį šiltėjimą ne daugiau kaip dviem laipsniais pagal Celsijų palyginti su priešindustriniu lygiu.

Patvirtintas Paryžiuje 2015 metais ir įsigaliojęs iki 2020-ųjų, šis susitarimas pirmą kartą susietų visas pasaulio valstybes vieningoje arenoje dėl taršos „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis apribojimo.

Tikslas yra apriboti pasaulinį šiltėjimą ne daugiau kaip dviem laipsniais pagal Celsijų palyginti su priešindustriniu lygiu, užkertant kelią tam, kas potencialiai gali būti katastrofiška žala Žemės klimato sistemai iki šimtmečio pabaigos.

Tačiau Limos susitarimas buvo pasiektas po didelio kompromiso dėl turtingų ir neturtingų šalių ginčo išsprendimo. Tai, pasak aktyvistų, galėtų trukdyti Paryžiaus susitarimo efektyvumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius