-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT pradės evakuacijas iš Alepo, jeigu paliaubos išsilaikys

Jungtinės Tautos tikisi penktadienį pradėti sužeistųjų ir ligonių evakuaciją iš Alepo miesto, jeigu išsilaikys „humanitarinė pauzė“, paskelbta Sirijos armijos su Rusijos aviacijos pagalba vykdomame puolime prieš sukilėlių kontroliuojamus rajonus antrajame didžiausiame šalies mieste.
Alepas
Alepas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors smurtas sumažėjo, kai ugnies nutraukimas įsigaliojo ketvirtadienio rytą, nebuvo beveik jokių ženklų, kad civiliai ruošiasi pasinaudoti raginimu palikti miestą, o Rusija kaltino, kad sukilėliai neleidžia taikiems gyventojams pasitraukti iš rytinių Alepo rajonų.

JT humanitarinės misijos vadovas Janas Egelandas ketvirtadienį sakė, kad Rusija, Sirijos vyriausybė ir sukilėliai leido nuo penktadienio pradėti „medicinines evakuacijas“ iš Alepo. Jis pridūrė, kad JT taip pat tikis nugabenti maisto į apsiaustus rytinius rajonus.

Tuo tarpu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas išreiškė susirūpinimą, kad Rusijos karinių jūrų pajėgų kovinė grupė, įskaitant lėktuvnešį, šiuo metu plaukianti iš Šiaurės jūros pro Didižiosios Britanijos krantus, gali prisidėti prie puolimo Alepe.

Vienašališkos paliaubos Alepe prasidėjo ketvirtadienį 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kad civiliai ir kovotojai galėtų evakuotis iš opozicijos kontroliuojamos miesto rytinės dalies.

Tuojau po šios pertraukos paskelbimo prie vienos perėjos įsiplieskė susišaudymas, į kurį įsitraukė artilerija. Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA nurodė, kad „teroristų grupuotės“ atakavo tą teritoriją, „mėgindamos sukliudyti humanitarinei pauzei“.

Tačiau po pietų susirėmimai liovėsi, o rytinėje miesto dalyje buvo ramu – bet gatvės buvo tuščios.

„Pasinaudoti galimybe“

Ketvirtadienį aplink Alepą dislokuoti Sirijos kariai per garsiakalbius ragino gyventojus „pasinaudoti galimybe“ ir evakuotis.

Rusijos gynybos ministerija tiesiogiai transliavo vaizdą iš kelių nustatytų evakuacijos koridorių, kur tuščiuose keliuose laukė greitosios pagalbos automobiliai ir autobusai.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas, esantis vyriausybės kontroliuojamoje vakarinėje Alepo dalyje, sakė, kad aštuoni sužeistieji pasitraukė per Bustan al Kasro perėją, nors ten tebevyko kautynės.

Visgi AFP korespondentai, esantys rytiniuose rajonuose, aplankė keturias perėjas ir nematė ten jokio judėjimo.

Sukilėlių grupuotės „Nureddine al Zinki“ atstovas Yasseras Youssefas sakė, kad opozicijos kovotojai nenori „turėti ką nors bendra“ su Rusijos iniciatyva.

„Kas jie tokie, kad nuspręstų perkelti Sirijos žmones, sukilusius prieš diktatorių Assadą?“ – klausė jis.

Rusijos užsieniuo reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir sakė, kad Sirijos sukilėliai „pažeidinėja paliaubas ir neleidžia evakuoti gyventojų“.

Iš pradžių skelbta, kad paliaubos truks tik 11 valandų, bet vėliau ketvirtadienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paskelbė, kad ši pauzaė pratęsiama „parai“. Dabar dar ne visiškai aišku, kada baigsis paliaubos.

S.Šoigu taip pat nurodė, kad lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“, priklausantis Šiaurės laivynui, bus pasiųstas į Viduržemio jūros rytinę dalį sustiprinti ten jau esančių Rusijos karinių jūrų pajėgų.

Reaguodamas į šią žinią, J.Stoltenbergas pareiškė: „Esame susirūpinę, kad Rusijos lėktuvnešio grupė palaikys karines operacijas Sirijoje tokiais būdais, kurie didina žmonių ir civilių kančias.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius