Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba pasmerkė Šiaurės Korėją po nepavykusio balistinės raketos bandymo

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį griežtai pasmerkė Šiaurės Korėją dėl nesėkmingo balistinės raketos paleidimo ir pagrasino imtis tolesnių priemonių prieš Pchenjaną.
Šiaurės Korėjai pavyksta ne visi balistinių raketų bandymai
Šiaurės Korėjai pavyksta ne visi balistinių raketų bandymai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja šeštadienį išbandė vidutinio nuotolio raketą „Musudan“, toliau tęsdama tokius raketų paleidimus ir nepaisydama juos draudžiančių JT rezoliucijų. Raketa sprogo ore tuojau po starto.

Vienbalsiai priimtame pareiškime, kurį palaikė netgi Pchenjano sąjungininkė Kinija, Taryba nurodė, kad „griežtai smerkia neseniai įvykdytą nesėkmingą balistinės raketos paleidimą“. Šis bandymas buvo pripažintas Šiaurės Korėjos tarptautinių įsipareigojimų „šiurkščiu pažeidimu“.

Saugumo Tarybos narės susitarė „atidžiai stebėti padėtį ir toliau imtis efektyvių veiksmų“, sakoma pranešime.

Saugumo Tarybai praeitą mėnesį susitarus toliau imtis sankcijų prieš Pchenjaną, nes izoliuota valstybė įvykdė penktąjį, iki šiol galingiausią, savo branduolinį bandymą, Jungtinės Valstijos ir Kinija pradėjo rengti naujas sankcijas numatančią rezoliuciją.

Po ketvirtojo branduolinio bandymo Saugumo Taryba kovą paskelbė iki šiol griežčiausias sankcijas, nukreiptas prieš Šiaurės Korėją.

JT jau penkis kartus skelbė sankcijas Šiaurės Korėjai nuo 2006 metų, kai ši šalis susprogdino pirmąjį savo branduolinį užtaisą.

Po ketvirtojo branduolinio bandymo Saugumo Taryba kovą paskelbė iki šiol griežčiausias sankcijas, nukreiptas prieš Šiaurės Korėjos prekybą mineralinėmis žaliavomis ir finansų sektorių.

Per derybas dėl naujų sankcijų dėmesys buvo sutelktas į pastangas panaikinti galimybes apeiti dabar galiojančius apribojimus, taip pat ir į tai, kaip dar labiau sumažinti Šiaurės Korėjos branduolinių bei balistinių raketų technologijų plėtotę, nurodė Saugumo Tarybos diplomatai.

Šiaurės Korėja nuo kovo, kai buvo paskelbta pastaroji rezoliucija, paleido daugiau kaip 20 raketų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius