Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba vėl susitinka dėl Libijos, pranešė diplomatas

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pirmadienį rengia uždarą posėdį dėl Libijos, pranešė diplomatai, kylant įtampai dėl tarptautinių oro pajėgų veiksmų prieš Muamaro Kadhafi režimą. Pasak pavardės nenorėjusio skelbti diplomato, susirinkime bus svarstomas Libijos reikalavimas sušaukti neeilinę Saugumo Tarybos sesiją.

Savaitgalį JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos oro pajėgos, siekdamos užtikrinti neskaidymo zoną virš Libijos, atakavo šalies priešlėktuvinės gynybos sistemas, o sekmadienį susprogdino vieną pastatą Libijos lyderiui priklausančiame komplekse.

M.Kadhafi pajėgoms priartėjus prie mėnesį trunkančio sukilimo kruvino visiško nuslopinimo, Saugumo Taryba ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, suteikiančią teisę imtis „visų būtinų priemonių“ civilių žmonių gyvybėms apsaugoti ir neskraidymo zonai virš Libano užtikrinti.

Sekmadienį Arabų Lygos generalinis sekretorius Amras Mussa išreiškė būgštavimus dėl aviacijos smūgių, nors kovo 12 dieną 22 šalių Arabų Lyga paragino paskelbti neskraidymo zoną ir paskelbė, kad M.Kadhafi prarado teisėtą valdžią.

„Tai, kas įvyko Libijoje, skiriasi nuo neskraidymo zonos įvedimo tikslo ir mes norime ... civilių gyventojų apsaugos, o ne kitų civilių gyventojų bombardavimo“, – žurnalistams sakė Arabų Lygos generalinis sekretorius Amras Mussa.

Kiek vėliau A.Mussa sakė, kad jo pasisakymas buvo klaidingai suprastas, tačiau Vokietija, kuri su dar keturiomis Saugumo Tarybos narėmis susilaikė balsuojant dėl rezoliucijos, pasinaudojo šiuo pareiškimu savo susilaikymui pateisinti.

„Mes apskaičiavome riziką. Ir kai matome, kad praėjus trims dienoms nuo šios intervencijos pradžios Arabų Lyga ją jau kritikuoja, manau, kad turėjome svarių priežasčių“, – sakė pirmadienį Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle.

Tuo tarpu Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pirmadienį sukritikavo šią rezoliuciją ir pareiškė, kad ji „primena viduramžių raginimą eiti į kryžiaus žygį“ bei liudija apie JAV polinkį naudoti jėgą prieš Trečiojo pasaulio šalis.

„Ši Saugumo Tarybos rezoliucija, be abejo, yra nevisavertė ir pakenkianti“, – pareiškė V.Putinas kalbėdamasis su Votkinsko ginklų gamyklos darbininkais pirmadienį.

„Man kelia susirūpinimą net ne pats ginkluoto įsikišimo faktas, ginkluotų konfliktų daug, jie visada vyksta ir tikriausiai, deja, dar ilgai (vyks), bet nuogąstauju dėl to, kaip lengvai priimami sprendimai panaudoti jėgą tarptautiniuose reikaluose šiandien“, – sakė V.Putinas.

Rusija, Vokietija, Kinija, Brazilija ir Indija susilaikė Saugumo Tarybai balsuojant dėl leidimo panaudoti karinę jėgą prieš Libiją.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius