Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT tribunolas už dalyvavimą Srebrenicos žudynėse du Bosnijos serbus nuteisė kalėti iki gyvos galvos

Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolas ketvirtadienį už dalyvavimą Srebrenicos žudynėse dviem Bosnijos serbams – Vujadinui Popovičiui bei Liubišui Bearai – skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.
Vujadinas Popovičius (kairėje) ir Liubišas Beara Hagos tribunole
Vujadinas Popovičius (kairėje) ir Liubišas Beara Hagos tribunole / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

53 metų V.Popovičius ir 70-metis L.Beara JT Tarptautiniame tribunole buvusiai Jugoslavijai buvo teisiami dėl genocido už dalyvavimą 1995 metų liepos žudynėse, per kurias buvo nužudyta daugiau nei 7 tūkstančių musulmonų vyrų ir berniukų.

Dar keturiems už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui teistiems Bosnijos serbų kariuomenės ir policijos pareigūnams teismas skyrė nuo penkerių iki 35 metų laisvės atėmimo bausmės.

Kaltintojai dar 2009 metų rugsėjį reikalavo kalėjimo iki gyvos galvos visiems asmenims, kaltinamiesiems dalyvavus žiauriausiose po Antrojo pasaulinio karo žudynėse Europoje.„Vienintelis tinkamas nuosprendis... – įkalinimas iki gyvos galvos“, – pasakė teisėjas Carmelas Agius teisiamiesiems Tarptautiniame tribunole nusikaltimams buvusioje Jugoslavijoje nagrinėti.

L.Beara teisme buvo apibūdintas kaip „žudynių varomoji jėga“, o V.Popovičiaus „aktyvus dalyvavimas“ žudynėse parodė, jog „jis ne tik žinojo apie ketinimus naikinti, bet ir pritarė tam“.

Kaltintojai dar 2009 metų rugsėjį reikalavo kalėjimo iki gyvos galvos visiems asmenims, kaltinamiesiems dalyvavus žiauriausiose po Antrojo pasaulinio karo žudynėse Europoje.

L.Beara buvo pulkininkas ir Bosnijos serbų armijos saugumo vadas, o V.Popovičius papulkininkis, vadovavęs Bosnijos serbų armijos Drinos korpuso saugumo padaliniui.

Liubomiras Borovčaninas, 50 metų, Bosnijos serbų policijos specialiojo dalinio vado pavaduotojas, nuteistas kalėti 17 metų, 50-metis Vinkas Pandurevičius, vadovavęs brigadai, kuri atakavo Srebrenicą, pelnė 13 metų kalėjimo, o 32-ejų Dragas Nikoličius, brigados saugumo vadas – 35 metus kalėti.

Dar du, 61-erių Radivojė Miletičius ir 71-erių Milanas Gveras, abu Bosnijos serbų armijos vadovybės nariai, nuteisti kalėti: pirmasis – 19 metų, antrasis – 5 metus, už nusikaltimus žmoniškumui.

Visi septyni neprisipažino esą kalti.

Šis teismo procesas buvo didžiausias Tarptautiniame tribunole buvusiai Jugoslavijai; jame nuo 2006 metų rugpjūčio liudijo 315 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius