Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Judy Dempsey: „Europos užduotis – auginti Rusijos pilietinę visuomenę“

Tūkstančiai rusų, kovo 1-ąją susirinkusių pagerbti Boriso Nemcovo mirties, nutildė balsus, teigusius, jog Rusijoje pilietinės visuomenės nėra, savo naujame komentare teigia Carnegie Europe instituto ekspertė Judy Dempsey.
Judy Dempsey
Judy Dempsey / „Twitter“ nuotr.

Daugybė žmonių laikė vasario 28-osios naktį nušauto buvusio vicepremjero Nemcovo nuotraukas. Jis buvo nuolatinis Rusijos vadovo Vladimiro Putino kritikas. Kai kurie eitynių dalyviai laikė savo pačių pasigamintus plakatus, kuriuose buvo reikalaujama nutraukti Kremliaus televizijų skleidžiamą melą ir propagandą.

Jų drąsa parodė, kodėl Europos Sąjunga, Europos vyriausybės ir organizacijos turėtų kuo labiau palaikyti Rusijos pilietinę visuomenę, nepaisant tų barjerų, kuriuos nepriklausomai minčiai sukuria V.Putinas.

Kad ir kaip naiviai skambėtų, bet tokie pilietiniai judėjimai išties gali atnešti pasikeitimus. Ukrainos Euromaidano judėjimas – puikus pavyzdys. Šio judėjimo laukia ilgas kelias, verčiant Ukrainos vyriausybę principingai kautis su korupcija, reformuoti teismus ir pertvarkyti Ukrainos ekonomiką.

Kad ir kaip naiviai skambėtų, bet tokie pilietiniai judėjimai išties gali atnešti pasikeitimus. Ukrainos Euromaidano judėjimas – puikus pavyzdys.

Štai kodėl Euromaidano judėjimui reikalinga ES ir Europos vyriausybių pagalba, užbaigiant pradėtą revoliuciją ir pasikeitimus. Tai bus labai sunki kova, bet ES pačiai naudinga turėti stabilią, demokratišką ir klestinčią Ukrainą savo rytų kaimynystėje.

Rusija vis dar neturi savo Euromaidano judėjimo, nepaisant prieš kelerius metus matytų bandymų. B.Nemcovas puikiai suprato tokio judėjimo formavimo sunkumus ir pavojus. Dauguma kritikų ir žurnalistų, pasisakiusių prieš V.Putino režimą, buvo nužudyti ar įkalinti.

Nepaisant to, B.Nemcovas, kaip nepriklausomas mąstytojas ir politikas, negailėjo kritikos V.Putinui vidaus politikos klausimais. Jis taip pat aiškiai pasisakė prieš karą Ukrainoje. Tai nebuvo taip lengva, turint galvoje tą Kremliaus organizuotą neapykantos naujajai Ukrainos valdžiai ir Vakarams kampaniją.

Be to, B.Nemcovas buvo pasiruošęs paviešinti ataskaitą, kurioje patvirtinamas Rusijos karių veikimas Ukrainoje. ES ir daugelio Europos lyderių reakcija į B.Nemcovo nužudymą buvo greita, tačiau dabar jų laukia daug sudėtingesnė užduotis – palaikyti Rusijos pilietinę visuomenę.

Ši užduotis tapo ypač sudėtinga. Filantropai ar užsienio finansiniai rėmėjai yra laikomi užsienio agentais. Naujausia Kremliaus kovos su pilietine visuomene auka – uždaryta Maskvos Pilietinio sąmoningumo mokykla, anksčiau buvusi žinoma kaip Maskvos Politinių studijų mokykla.

Per pastaruosius dvidešimt metų organizacijos įkūrėja Jelena Nemirovskaja suteikė platformą jauniems rusams diskutuoti ir mokytis. Kviestiniai kalbėtojai padėjo numalšinti idėjų alkį ir skatino nepriklausomai mąstyti. Bet dabar mokykla buvo uždaryta dėl savo finansinių šaltinių.

„Kas slapto gali būti organizacijoje, kuri publikuoja kiekvieną joje lektorių pasakytą žodį viešojoje erdvėje ir deklaruoja kiekvieną kapeiką, kurią gauna?“, – retoriškai klausė „Vedomosti“ apžvalgininkas ir Maskvos Ekonomikos aukštosios mokyklos profesorius Konstantinas Soninas.

Kas slapto gali būti organizacijoje, kuri publikuoja kiekvieną joje lektorių pasakyta žodį viešojoje erdvėje ir deklaruoja kiekvieną centą ir kapeiką, kurį gauna?, – retoriškai klausė „Vedomosti“ apžvalgininkas ir Maskvos Ekonomikos aukštosios mokyklos profesorius Konstantinas Soninas.

„Tokio tipo mokslai nėra propaganda. Jie neturi jokių slaptų motyvų, jokio plano ir visada yra tiktai progreso variklis“, – pridūrė jis. Progresas, deja, yra keiksmažodis šiuolaikinėje Rusijoje. Net ir Vokietija, kažkada buvusi pagrindinė Rusijos sąjungininkė, tai pripažįsta.

Visos Vokietijos socialdemokratų pastangos palaikyti Rusijos ekonomikos modernizaciją, tikintis, kad tai atneš ir politinės sistemos pokyčius, atsisuko prieš pačią Vokietiją. Taip, vis dar yra nemažai politikų socialdemokratų gretose, kurie atsisako pripažinti tai, ką Putinas daro su Rusija.

Visgi kažkas kinta Vokietijos politiniame elite. Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen neseniai pareiškė, kad šalies saugumo strategija turi būti peržiūrėta, atsakant į Rusijos bandymus naudoti „galios politiką ir karinę jėgą“.

2016 metais ministerija ketina išleisti „baltąją knygą“, kurioje bus įvardinti nauji šalies saugumui kylantys pavojai ir aiškinama, kaip su jais ketinama kovoti. O tuo metu ES ir Europos vyriausybės privalo drąsinti ir remti pilietinius judėjimus Rusijoje ir visoje Rytų Europoje.

Ar taip sunku patvirtinti lankstesnę vizų skyrimo tvarką ir sukurti naujas programas jauniems žmonėms, norintiems studijuoti Europos Sąjungoje? Ar Europos vyriausybėms taip sunku surasti spragų Rusijos propagandoje?

Vienas geras ženklas šį savaitgalį – rinkimų Estijoje rezultatai. Valdančioji Reformų partija sugebėjo laimėti daugiausia vietų parlamente. Tuo būdu ji sutrukdė prorusiškai Centro partijai sustiprinti savo galią. Tai taip pat įrodė, kad Rusijos propagandą galima įveikti demokratiškuose rinkimuose ir veiklioje pilietinėje visuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius