-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinėms Valstijoms išaiškinti Rusijos šnipų tinklą padėjo „parsidavėlis“ agentas

Vienas aukšto rango Rusijos slaptosios tarnybos agentas, kuris įtariamas padėjęs Vašingtonui išaiškinti Jungtinėse Valstijose veikusį Maskvos „miegančių agentų“ tinklą, yra girtuoklis, kuri išdavė savo šalį vien dėl pinigų, trečiadienį nurodė informuoti šaltiniai.
Šnipas
Šnipas / Photos.com

Aleksandras Potejevas, kuris gegužės 16 dieną bus teisiamas Maskvoje jam nedalyvaujant, kaltinamas pranešęs Vašingtonui apie dešimties slaptųjų Rusijos agentų tinklą, kurio nariai vėliau buvo deportuoti, kilus didžiausiam šnipų skandalui po Šaltojo karo.

Dienraštis „Izvestija“ trečiadienį paskelbė naujos informacijos apie A.Potejevą: nurodoma, kad jis palaikė ryšius su perbėgėliu Rusijos agentu Sergejumi Tretjakovu, kuris mirė pernai, tai pat sugebėdavo išvengti tyrimų melo detektoriumi.

Vienas aukšto rango Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) pareigūnas sakė laikraščiui, jog šnipus, tarp kurių buvo „lemtingos moters“ įvaizdį įgijusi Ana Čapman, A.Potejevas išdavė ne dėl kokių nors ideologinių paskatų.

„Jis parsidavė banaliausiu būdu – dėl pinigų ir dėl nieko kita, tik dėl pinigų, – aiškino neįvardytas šaltinis. – Jis turi dvi silpnybes – myli pinigus ir mėgsta išgerti.“

„Kokią žalą jis padarė savo šaliai ir kolegoms – vien todėl, kad jam prireikė 20-30 tūkst. dolerių!“ – piktinosi pareigūnas.

A.Potejevas, kurio tėvas Nikolajus už narsą per Antrąjį pasaulinį karą buvo paskelbtas Sovietų Sąjungos didvyriu, pats tarnavo Afganistane, o praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje dirbo diplomatinėje tarnyboje Jungtinėse Valstijose.

Grįžęs į tėvynę jis iki praeitų metų dirbo SVR C direktorato JAV skyriaus vadovo pavaduotoju. Ši institucija yra atsakinga už slaptąsias operacijas, tokias kaip „miegančių agentų“ infiltravimas užsienio šalyse.
 
S.Potejevas sėkmingai pabėgo iš Rusijos, SVR dar nespėjus išsiaiškinti, kad jis tapo išdaviku. Manoma, kad jis šiuo metu yra kažkur Jungtinėse Valstijose.

Kaip rašo „Izvestija“, tikėtina, kad 2000 metais į JAV pabėgęs S.Tretjakovas, kuris buvo vienas iš garsiausių pastarojo laikotarpio Rusijos perbėgėlių, informavo savo naujuosius viršininkus apie galimybę papirkti A.Potejevą.

S.Tretjakovas mirė Floridoje pernai birželį, paspringęs mėsos kąsniu. Keistai sutapo, kad šis incidentas įvyko prieš pat kylant skandalui dėl Rusijos šnipų tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius