Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės ambasadorė Vilniuje: dėl imigrantų statuso sieksime susitarti kuo greičiau

Jungtinės Karalystės vyriausybei trečiadienį oficialiai aktyvavus pasitraukimo iš Europos Sąjungos – „Brexit“ – procesą, žurnalistus susitikti pakvietusi šalies ambasadorė Lietuvoje Claire Lawrence patvirtino, kad Londonas sieks kuo greičiau susitarti su Bendrija dėl imigrantų, taip pat ir lietuvių, teisių.
Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Louise Lawrence
Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Louise Lawrence / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

C.Lawrence priminė, kad ir Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, trečiadienį kalbėdama Bendruomenių rūmuose, kalbėjo, kad „pirmiausia – piliečiai“.

Tai reiškia ne tik Jungtinės Karalystės piliečių, bet ir šalyje gyvenančių bei dirbančių kitų Bendrijos šalių piliečių teises, kurias bus siekiama garantuoti kaip įmanoma greičiau.

„Prie šio derybų aspekto – lietuvių statuso Jungtinėje Karalystėje – norėtume prieiti kuo greičiau“, – teigė C.Lawrence.

„Žinau, kad tai Lietuvai labai svarbu. Daug mano draugų čia turi artimųjų Jungtinėje Karalystėje, o daug mano artimųjų Jungtinėje Karalystėje turi lietuvių draugų, kaimynų ir kolegų“, – pridūrė ambasadorė.

C.Lawrence: „Daug mano draugų čia turi artimųjų Jungtinėje Karalystėje, o daug mano artimųjų Jungtinėje Karalystėje turi lietuvių draugų, kaimynų ir kolegų.“

Lietuvos pareigūnams migrantų klausimas yra vienas svarbiausių „Brexit“ derybose, nes Jungtinė Karalystė yra viena populiariausių lietuvių emigrantų krypčių. Ten gyvena apie 200 tūkst. lietuvių.

Th.May trečiadienį kalbėjo apie „atvirą, globalesnę Britaniją“, nors Londone neretai pasigirsta kalbų apie neva nevaldomą imigraciją.

„Nemanau, kad tai nesuderinama, nes mes kalbame ne apie imigracijos ribojimą, o apie jos kontrolę“, – pažymėjo ambasadorė.

Kita vertus, nei C.Lawrence, nei greičiausiai daugelis kitų pareigūnų Londone dar negali pasakyti, kas laukia imigrantų, kurie atvyks į Jungtinę Karalystę jau po „Brexit“ aktyvavimo ir per derybas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Louise Lawrence
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Louise Lawrence

Metų pradžioje buvo kalbų, kad ES šalių piliečiai, kurie atvyks į šalį po Bendrijos sutarties 50-ojo straipsnio, nebeturės automatinės teisės pasilikti šalyje, o vėliau – oficialiai jau palikus ES – jie turės gauti vizas, be to, neteks prieigos prie socialinių išmokų. Tokios spekuliacijos, tiesa, nėra patvirtintos.

Jei Jungtinė Karalystė imsi pati kontroliuoti imigraciją iš ES šalių, neabejojama, kad šalis neteks prieigos prie Bendrosios rinkos.

Ar įmanoma kokia nors nauja vizų sistema, panaši į tokią, kuri Jungtinėje Karalystėje ir dabar taikoma ne ES šalių piliečiams, ar vizų kvotos konkretiems pramonėms sektoriams?

C.Lawrence: „Lietuva išliks labai svarbi mūsų draugė, partnerė ir sąjungininkė. Dvišaliai santykiai vis stipresni.“

„Nemanau, kad šiuo metu galima pasakyti kažką konkretaus be to, kad norime kontroliuoti imigraciją“, – 15min teigė C.Lawrence.

Ambasadorė sutiko, kad Th.May kalba Bendruomenių rūmuose trečiadienį buvo išties proeuropietiška.

„Mes paliekame ES, bet ne Europą, – žurnalistams teigė C.Lawrence. – Premjerė tikrai daug kalbėjo apie europietiškas vertybes – dėl to, kad mes jomis tikrai tikime. Mes norime, kad ES klestėtų ir kad derybos būtų konstruktyvios.

O Lietuva išliks labai svarbi mūsų draugė, partnerė ir sąjungininkė. Dvišaliai santykiai vis stipresni.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius