Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės leiboristai – dugne: buvęs partijos lyderis T.Blairas atsisakė paremti dabartinį jos vadovą J.Corbyną

Kalbų, kad Leiboristų partijos laukia visiškas krachas per birželį vyksiančius Jungtinės Karalystės parlamento rinkimus, ir taip netrūksta. O kad kairiuosius ištikusi gili krizė, parodė naujausias incidentas – buvęs leiboristų premjeras Tony Blairas atsisakė pareikšti, kad dabartinis partijos vadovas Jeremy Corbynas būtų tinkamas šalies lyderis, rašo „The Guardian“.
Tony Blairas
Tony Blairas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Aišku, T.Blairas nesako nebalsuoti už leiboristus. Bet tai daryti, jo manymu, reikėtų tam, kad Theresos May vadovaujami konservatoriai dirbtų prižiūrimi stiprios opozicijos. J.Corbyno buvęs premjeras pabrėžtinai nemini.

T.Blairas ir anksčiau negailėjo kritikos J.Corbynui, o dabar tvirtina, kad prieš rinkimus svarbiausia pasirūpinti, kad vyriausybė aiškiai ir sąžiningai vykdytų derybas su ES dėl „Brexit“, o ne tai, kas taps premjeru.

Paklaustas, ar galėtų pridėjęs ranką prieš širdies pasakyti, kad J.Corbynas būtų geriausias premjeras, T.Blairas nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Jei apklausos neklysta, mes jau žinome, kas bus premjeras birželio 9 dieną. Tai nėra svarbu. Vyriausybei vadovaus Theresa May“, – teigė T.Blairas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May skelbia pirmalaikius rinkimus
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May skelbia pirmalaikius rinkimus

Jungtinė Karalystė pernai birželį per referendumą nubalsavo už šalies pasitraukimą iš Bendrijos, o kovo pabaigoje Th.May aktyvavo 50 ES sutarties straipsnį, kuriuo aktyvuojamas išstojimo procesas.

T.Blairas: „Jei apklausos neklysta, mes jau žinome, kas bus premjeras birželio 9 dieną. Tai nėra svarbu. Vyriausybei vadovaus Theresa May.“

Balandžio 18 dieną premjerė netikėtai paskelbė šaukianti pirmalaikius rinkimus. Neabejojama, kad konservatoriai įvertino didžiulę persvarą apklausose ir panoro užsitikrinti dar didesnę valdančiąją daugumą Bendruomenių rūmuose. Rinkimai vyks birželio 8-ąją.

Kampanija prieš balsavimą jau prasidėjusi, opozicija stengiasi kuo daugiau kalbėti apie pasirinkimą tarp „kietojo Brexit“ ir švelnesnio proceso.

T.Blairas anksčiau tikino neraginantis rinkėjų griebtis taktinio balsavimo, tačiau jis yra teigęs, kad žmonės turėtų balsuoti už kandidatus, kurie nusiteikę stabdyti „kietąjį Brexit“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas

Buvęs premjeras priklauso nuosaikesnių leiboristų stovyklai, kuriai nepriimtinas partijos lyderio J.Corbyno vadovavimo stilius. Kai kurie jos nariai atvirai vadina J.Corbyną „marksistinių pažiūrų socialistu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius