Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas: „Rusija bus baudžiama sankcijomis“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas pareiškė, kad neteisėti Rusijos veiksmai Ukrainoje pasiekė naują lygį. Jo teigimu, bet kokie Rusijos remiamų separatistų bandymai atsiplėšti daugiau teritorijos prišauks naują sankcijų bangą, rašo „The Moscow Times“.
Davidas Cameronas Šiaurės Airijoje
Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

"Ne tik nekeisdama savo politikos Rusija ėmėsi nepateisinamų ir neteisėtų veiksmų Rytų Ukrainoje. Jos ginklais ir amunicija remiami kovotojai, kurie atvyksta ir iš Rusijos teritorijos, sulaužė paliaubų susitarimą ir užėmė Debalcevės miestą", - kalbėjo britų politikas parlamente.

D.Cameronas pasisakė po Kijevo pareiškimo, kad prorusiški separatistai raketomis ir artilerija atakavo pietryčių Ukrainos teritoriją taip pažeisdami prieš savaitę Minske pasirašytą paliaubų susitarimą.

"Rusija neturėtų abejoti – bet kokie separatistų bandymai išplėsti savo teritoriją Ukrainos sąskaita, Mariupolyje ar kituose miestuose, bus griežtai baudžiami naujomis ES ir JAV sankcijomis", - aiškino britų premjeras.

Apsikeitė kaltinimais

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį tiesiogiai apkaltino Jungtines Valstijas pažeidus Jungtinių Tautų pricipus bombarduojant Siriją, „dėl atvirai išgalvotos dingsties“ okupuojant Iraką ir manipuliuojat JT Saugumo Tarybos mandatu, kad būtų sugriauta Libijos valstybė ir ji nugrimztų į chaosą.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power savo ruožtu kaltino Rusiją blokuojant Saugumo Tarybos veiksmus prieš Sirijos vyriausybę ir apmokant, apginkluojant bei teikiant karinę pagalbą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV pasiuntinė Jungtinėse Tautose Samantha Power
„Scanpix“/AP nuotr./JAV pasiuntinė Jungtinėse Tautose Samantha Power

Šie abipusiai kaltinimai skambėjo per JT Saugumo Tarybos narių ministrų posėdį, skirtą apžvelgti Jungtinių Tautų veiklą, artėjant šios organizacijos įkūrimo 70-osioms metinėms. Posėdį organizavo Kinija, o jos užsienio reikalų ministras pirmąkart pirmininkavo tokiam susitikimui.

S.Lavrovas akivaizdžiai turėjo galvoje Jungtines Valstijas, nors jų neįvardijo, kalbėdamas apie šiuo metu vykdomus bombardavimus Sirijoje, kur amerikiečių vadovaujama koalicija atakuoja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ taikinius.

Jis taip pat paminėjo JAV vadovaujamą Irako okupaciją, prasidėjusią 2003 metais, ir NATO remtą sukilimą Libijoje 2011-aisiais, kurį tvirtai palaikė JAV prezidento Baracko Obamos administracija.

„Tai yra pastangų užsitikrinti dominavimą pasaulio reikaluose, vadovauti visiems ir visur, vienašališkai naudoti karinę jėgą tenkinant savo interesus, padariniai“, – pabrėžė S.Lavrovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas JT Saugumo taryboje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas JT Saugumo taryboje

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat pasiuntė aiškią žinią, kaltindamas JAV naudojant „neskrupulingus metodus“, tokius kaip sutelktas spaudimas suverenioms valstybėms palaikyti Vašingtono primetamą programą ir pastangos pakeisti Amerikai neįtinkančius režimus – pavyzdžiui, „atviras palaikymas prieš metus Ukrainoje įvykusiam konstitucijai prieštaraujančiam valstybės perversmui“.

Jis taip pat kaltino Vašingtoną stengiantis paversti JT Saugumo Tarybą institucija, kuri „štampuotų“ JAV sprendimus.

Pasak jo, „vienašališki jėgos veiksmai“ pastaraisiais mėnesiais „nugramzdino Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką į nestabilumą ir chaosą, taip pat didele dalimi sukūrė derlingą terpę ekstremistų siautėjimui“.

S.Power savo ruožtu pažėrė griežtos kritikos Rusijai, kuri yra Sirijos sąjungininkė ir ne kartą blokavo Saugumo Tarybos veiksmus, kuriais tos šalies prezidentas Basharas al Assadas turėjo būti spaudžiamas užbaigti jau ketverius metus besitęsiantį konfliktą.

JAV ambasadorė reiškė apgailestavimą dėl didėjančio aukų skaičiaus tame konflikte ir Sirijos vyriausybės vykdomos apsiausties taktikos, reikalaujančios „niokojamos duoklės iš civilių – žmonių, kuriuos turėtų ginti JT Chartija“.

Ji kaltino Rusiją pažeidžiant JT Chartiją, kuri reikalauja, kad visos 193 organizacijos narės gerbtų kitų šalių suverenumą ir teritorinį vientisumą, nes Maskva palaiko separatistus Ukrainoje, kur vykstantis konfliktas nusinešė jau apie 5,7 tūkst. žmonių gyvybių, o daugiau negu 1,7 mln. privertė palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius