Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos paskelbė Sirijos cheminius ginklus reikalaujančią sunaikinti rezoliuciją

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba penktadienį vienbalsiai priėmė svarbią rezoliuciją, reikalaujančią sunaikinti Sirijos cheminius ginklus ir smerkiančią pražūtingą nuodingųjų dujų ataką netoli Damasko.
Balsavimas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje
Balsavimas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio galybės įveikė užsitęsusią aklavietę, patvirtindamos pirmąją rezoliuciją nuo šio jau pustrečių metų vykstančio ir per 100 tūkst. žmonių nusinešusio konflikto pradžios.

JT lyderis Ban Ki-moonas, kuris anksčiau kritikavo Saugumo Tarybos neveiklumą, pareiškė, kad ši rezoliucija yra „pirma vilties teikianti žinia dėl Sirijos po ilgo laiko“. Jis taip pat išreiškė viltį, kad lapkričio viduryje bus sušaukta taikos konferencija.

2 118-oji Saugumo Tarybos rezoliucija, parengta per įtemptas JAV ir Rusijos derybas, taps tarptautine įpareigojančią jėga įgyvendinti planą dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado cheminių ginklų sunaikinimo, parengtą abiejų galingųjų valstybių.

Jungtinės Tautos kol kas nepatvirtino jokių sankcijų dėl Sirijoje įvykdytos cheminės atakos, tačiau atvėrė kelią naujam balsavimui dėl potencialių priemonių, jeigu Damaskas nesilaikytų Rusijos ir JAV sutarto plano.

J.Kerry perspėja dėl pasekmių, jeigu Sirija nevykdys rezoliucijos

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry penktadienį perspėjo, kad Sirija būtų nubausta, jeigu nevykdytų JT Saugumo Tarybos rezoliucijos, įpareigojančios sunaikinti Damasko cheminį arsenalą.

„Jeigu režimas nesiimtų veiksmų, bus pasekmių“, – J.Kerry sakė Saugumo Tarybai po balsavimo dėl JAV ir Rusijos pasiekto susitarimo.

J.Kerry gyrė šią po ilgų derybų pasiektą sutartį, vadindamas ją proveržiu. „Saugumo Taryba parodė, kad politiką atidėjus į šalį dėl bendro gėrio, vis dar esame pajėgūs nuveikti didžių darbų“, – sakė J.Kerry.

„Jeigu ši rezoliucija bus visiškai įgyvendinta, būsime eliminavę vieną didžiausių pasaulyje cheminių ginklų programų vienoje neramiausių vietų pasaulyje“, – pridūrė jis.

Tačiau J.Kerry pareiškė, kad cheminiai ginklai tėra vienas iš klausimų ir kad reikalingas sprendinys, kuris užbaigtų jau pustrečių metų vykstantį pilietinį karą, nusinešusį per 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Pasaulis „tebeneša naštą – daryti, ką privalome, kad kitomis priemonėmis neleistume masinių žudynių“, pažymėjo J.Kerry.

„Privalome dirbti kartu taip pat ryžtingai ir bendradarbiaudami, kaip šį vakarą čia, siekiant užbaigti konfliktą, kuris tebedrasko Siriją netgi šią dieną“, – perspėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius