-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Valstijos karo veiksmams Libijoje išleido šimtus milijonų dolerių

JAV išlaidų palaikant neskraidymo zoną Libijoje skaičiavimas vargu ar yra paprasta matematika.
Po Vakarų pajėgų aviacijos atakų užvirė pragaras
Po Vakarų pajėgų aviacijos atakų užvirė pragaras / „Scanpix“ nuotr.

Keturias naktis iš eilės trukę JAV ir Europos šalių pajėgų reidai jau atsiėjo šimtus milijonų dolerių, tarptautinei koalicijai siekiant likviduoti Libijos lyderio Muamaro Kadafio priešlėktuvinės gynybos pajėgas ir išgelbėti šios šalies sukilėlius nuo tikėtino sutriuškinimo. Šios išlaidos tikriausiai vidutiniškai padidės, jeigu Pentagonas apsiribos šiuo metu turimų lėšų panaudojimu, tačiau karinių operacijų kaina gali smarkiai išaugti, jeigu jos užsitęs savaites ar mėnesius.

Nuo antradienio koalicijos jūrų pajėgos paleido mažiausiai 162 raketas „Tomahawk“, kurių kiekviena kainuoja 1-1,5 mln. dolerių (2,4-3,6 mln. litų). Taip pat buvo pasiųsti radarais sunkiai susekami JAV strateginiai bombonešiai B-2, skrisdavę iš savo bazės Misūryje ir numetę iš viso 900 kilogramų bombų ant taikinių Libijoje.

Bendras šių bombonešių skaidymo laikas – 25 valandos, o kiekviena iš jų kainuoja mažiausiai 10 tūkst. dolerių (24,3 tūkst. litų).

Tačiau šios sumos yra tik dalis visų išlaidų. Bombonešiai B-2 naudoja brangius degalus, o skrendant jų atsargos papildomos iš specialių lėktuvų. Tikėtina, kad grįžus į Whitemano  oro pajėgų bazę jiems prireiks pakeisti kai kurias dalis, o pilotams beveik neabejotinai bus išmokėtos premijos už kovines misijas.

Operacijų Libijoje sąskaitą taip pat didina kiti JAV karo lėktuvai, Viduržemio jūroje sutelkti 11 karo laivų, įskaitant tris povandeninius laivus, du eskadrinius minininkus ir du jūrų desanto laivus. Be to, šioje Šiaurės Afrikos šalyje jau sudužo vienas JAV naikintuvas F-15, kainuojantis bent 75 mln. dolerių.

Visos šios išlaidos kelia susirūpinimą įstatymų leidėjams Vašingtone, nerimaujantiems dėl biudžeto.

„Kas šešios valandos prie mūsų (biudžeto) deficito prisideda dar milijardas dolerių, – sakė Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komiteto narys respublikonas Roscoe Bartlettas. – (Misija Libijoje) mums tikriausiai kainuos milijardą dolerių – tai tiesiog reiškia dar milijardą dolerių skolos, kurią turės mokėti mūsų vaikai, vaikaičiai ir provaikaičiai“.

Šį mėnesį paskelbtoje JAV Strateginių ir biudžeto vertinimų centro analizėje nurodoma, kad neskraidymo zonos palaikymas Libijoje gali kainuoti 100-300 mln. dolerių (242,6-727,7 mln. litų) per savaitę.

Antradienį vykusiame uždarame susitikime su Kongreso nariais Valstybės departamento, Pentagono ir Iždo departamento atstovai buvo spaudžiami dėl pastarosios misijos kainos. Šį klausimą jie komentuoti atsisakė.

Demokratų partijai priklausantis liberalių pažiūrų Atstovų Rūmų narys Dennisas Kucinichas  pareiškė siūlysiantis pakeisti naujo biudžeto projektą, kad mokesčių mokėtojų pinigus būtų uždrausta naudoti JAV karinėms operacijoms Libijoje finansuoti.

Šio deputato pastangos gali sulaukti didelio palaikymo Kongrese, įskaitant konservatyviuosius arbatėlės frakcijos respublikonus, jeigu JAV karinės operacijos bus tęsiamos kitą savaitę, kai įstatymų leidėjai pratęs sesiją po atostogų.

„Mes jau išleidome trilijonus dolerių karams Irake ir Afganistane, kurie abu virto neišbrendamais liūnais, – D.Kucinichas rašo savo kolegoms. – Dabar prezidentas gramzdina Jungtines Valstijas į dar vieną karą, kurio mes negalime sau leisti.“

JAV vyriausybė jau dabar privalo laikytis priemonių, turinčių padėti sutaupyti biudžeto lėšų šiais finansiniais metais, įskaitant gynybos sritį. Pentagonas kitiems finansiniams metams, kurie prasideda spalio 1 dieną, prašo 553 mlrd. dolerių, taip pat papildomai 118 mlrd. dolerių karams Irake ir Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius