Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Valstijos praranda savo įtaką?

Kai praėjusį penktadienio rytą atsiverčiau laikraštį „The New York Times“, iš nuostabos net mirktelėjau. Pagrindinės jo naujienos antraštė šaukė: „Pasaulis atmetė B.Obamos požiūrį į ekonomiką“.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši antraštė tikriausiai privertė krūptelti visus amerikiečius – patinka jiems Barackas Obama, ar ne. Taip, ankstesni Jungtinių Valstijų prezidentai taip pat patyrė nesėkmių, tačiau praėjo jau nemažai laiko nuo to, kai kuriam nors iš jų viešai buvo duotas toks griežtas atkirtis per galingiausių pasaulio šalių susitikimą. Nuo pat Antrojo pasaulinio karo priimant sprendimus dėl pasaulio ekonomikos, dominavo Amerikos prezidentų nuomonė.

Pastaruoju metu B.Obama patyrė keletą nesėkmių. Pirmąjį smūgį sudavė G20 viršūnių susitikimą organizavusi Pietų Korėja, nesutikusi padaryti nuolaidų, pritarimas kurioms būtų užbaigęs didžiausią JAV prekybos sandėrį   per daugiau nei pastarąjį dešimtmetį – sandėrį, kurį B.Obama tikėjosi būti užbaigęs iki šios savaitės. Dabar niekas nebežino, ar šis susitarimas kada nors apskritai bus pasiektas.

Ankstesni Jungtinių Valstijų prezidentai taip pat patyrė nesėkmių, tačiau praėjo jau nemažai laiko nuo to, kai kuriam nors iš jų viešai buvo duotas toks griežtas atkirtis per galingiausių pasaulio šalių susitikimąTuo tarpu su dar didesnėmis problemomis B.Obama susidūrė pačiame Seule, per G20 susitikimą. Ilgus mėnesius jis, kartu su valstybės iždo sekretoriumi Timothy Geithneriu, akcentavo šį susitikimą kaip vietą, kur esą bus gautas tvirtas Kinijos pasižadėjimas sustiprinti savo nacionalinės valiutos vertę bei taip pat šios šalies, Vokietijos ir kitų valstybių sutikimas sumažinti savo prekybos perteklių. Tačiau amerikiečiams prieš nosį buvo užtrenktos durys. Azijos milžinė atsisakė rimtai įsipareigoti ir negana to, JAV dar turėjo išklausyti Kinijos, Vokietijos, Brazilijos ir kitų valstybių priekaištų dėl įvairių manipuliacijų, kuriomis Jungtinės Valstijos siekia susilpninti dolerį ir taip padidinti eksporto mastus.

Savo ruožtu Baltieji rūmai akcentuoja, esą JAV žiniasklaida tiesiog pernelyg jautriai reaguoja į minėtas nesėkmes. Tačiau vargu ar daug kas pritartų tokiam teiginiui. Išties situacija yra daug rimtesnė: po JAV kadencijos vidurio rinkimų ne tik kad susilpnėjo B.Obamo politinė galia šalies viduje, bet ir pačios besididžiuojančios tautos įvaizdis susilpnėjo pasaulio akyse.

Per ilgai nemažai kitų valstybių manė, kad Jungtinės Valstijos neatsakingai elgiasi su savo finansais. Vos per vieną kartą ši tauta iš didžiausios pasaulio kreditorės tapo didžiausia pasaulio skolininke. Tarptautinės bendruomenės pirštai į JAV krypsta ir dėl gilios pasaulinės recesijos.

Jungtinės Valstijos vis stipriau susiduria su akivaizdžiu pasirinkimu: ši tauta turi arba susistyguoti savo ekonomiką, arba prarasti nemažai savo įtakos ir lyderystės pasaulyje.

CNN žurnalisto David Gergen nuomonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius