Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėse Tautose Lietuva ragino kovoti už žurnalistų teises

Birželio 27 dieną Jungtinėse Tautose Lietuva, bendradarbiaudama su Komitetu žurnalistų apsaugai (ang. Committee to Protect Journalists (CPJ)), surengė diskusiją dėl terorizmo keliamų grėsmių žurnalistų saugumui konflikto zonose.
Jungtinėse Tautose Lietuva surengė diskusiją dėl terorizmo keliamų grėsmių žurnalistų saugumui konflikto zonose
Jungtinėse Tautose Lietuva surengė diskusiją dėl terorizmo keliamų grėsmių žurnalistų saugumui konflikto zonose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Žurnalistai drąsiai keliauja į konflikto zonas ir rizikuoja savo gyvybėmis tam, kad pasaulis matytų karinių konfliktų realybę. Pastaraisiais metais terorizmas ir smurtinis ekstremizmas kelia vis didesnį pavojų žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų saugumui“, – renginyje sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad šiandien patys žurnalistai tampa teroristų ir radikalių ekstremistų taikiniais. Žiniasklaidos atstovai grobiami, laikomi įkaitais, jiems vykdomos viešos egzekucijos, siekiant įbauginti kitus, norinčius rinkti ir skleisti informaciją iš teroristų kontroliuojamų teritorijų. Kyla pavojus, kad šios teritorijos gali virsti savotiškomis informacijos „juodosiomis skylėmis“. Tokiu atveju kyla dar didesnis pavojus civilių gyvybėms ir to regiono stabilumui“, – sakė L.Linkevičius.

„Valstybės narės, žurnalistus vienijančios ir ginančios organizacijos, pilietinė visuomenė ir tarptautinės organizacijos turi susitelkti, kovojant už didesnę žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų apsaugą. Tai yra mūsų visų bendra atsakomybė. Gindami žurnalistus giname ir savo pagrindines vertybes ir laisves“, – sakė Lietuvos ministras.

Daugiau nei 100 žurnalistų buvo nužudyti 2015 metais, iš jų 28 žurnalistai tapo teroristinių grupuočių aukomis.

Ministras pažymėjo, kad ypatingą nerimą kelia tai, kad net 95 proc. visų brutalių nusikaltimų prieš žurnalistus lieka neištirtų. „Tai yra rimtas signalas, kad valstybės narės turi dėti daugiau pastangų, išaiškinant šiuos nusikaltimus“, – pabrėžė L.Linkevičius.

„Praėjusių metų gegužės mėnesį JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė Lietuvos parengtą rezoliuciją dėl žurnalistų apsaugos konfliktų zonose. Šia rezoliucija Saugumo Taryba ne tik pasmerkė bet kokius teroristų veiksmus žurnalistų atžvilgiu, bet ir įsipareigojo imtis priemonių siekiant užkirsti kelią teroristų vykdomiems išpuoliams. Svarbu, kad valstybės įgyvendintų šios rezoliucijos nuostatas ir plėtotų visapusiškas priemones, skirtas žurnalistų apsaugai nuo terorizmo keliamų pavojų“, – diskusijos dalyviams sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Žurnalistų apsauga konfliktuose išlieka vienas svarbiausių Lietuvos prioritetų tarptautinėse organizacijose. Narystės UNESCO Vykdomojoje Taryboje metu (2015–2019 m.) Lietuva, siekdama ilgalaikių UNESCO prioritetų įgyvendinimo, ypatingą dėmesį skiria žurnalistų saugumui ir nebaudžiamumo už nusikaltimus prieš žurnalistus panaikinimui. Nenuolatinės narystės Saugumo Taryboje metu (2014–2015 m.) žurnalistų apsauga taip pat buvo vienas iš Lietuvos prioritetų. Narystės Saugumo Taryboje metu 2015 m. gegužės 27 d. buvo vienbalsiai priimta Lietuvos parengta rezoliucija dėl žurnalistų apsaugos (S/RES/2222 (2015)).

Daugiau nei 100 žurnalistų buvo nužudyti 2015 metais, iš jų 28 žurnalistai tapo teroristinių grupuočių aukomis.

Lietuvos surengtoje ekspertų diskusijoje savo įžvalgomis ir patirtimi dirbant konfliktų zonose dalinosi Kolumbijos universiteto profesorė Judith Matloff, laisvai samdoma žurnalistė Anna Therese Day, nevyriausybinės organizacijos „Article 19“ vadovo pavaduotoja Quinn McKew. Diskusiją moderavo daugiau CPJ direktoriaus pavaduotojas Robertas Mahoney. Renginyje dalyvavo daugiau nei 80 JT diplomatų, sekretoriato, nevyriausybinių organizacijų atstovų ir žurnalistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius