2014 02 05 /15:36

Jungtinių Tautų agentūra: Vatikanas privalo policijai perduoti kunigus pedofilus

Jungtinių Tautų (JT) vaikų teisių priežiūros agentūra trečiadienį paskelbė ataskaitoją kurioje Vatikanas griežtai smerkiamas dėl to, kad nesugeba išgyvendinti vaikų lytinio išnaudojimo, ir raginamas atleisti visus dvasininkus, įtariamus vaikų žaginimu ar tvirkinimu.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JT vaiko teisių komitetas nurodė, kad „dešimtys tūkstančių vaikų visame pasaulyje“ daug metų buvo sistemingai išnaudojami Katalikų Bažnyčioje.

Komitetas paragino Vatikaną „tuojau pat nušalinti visus dėl vaikų lytinio išnaudojimo žinomus ir įtariamus asmenis nuo paskyrimų ir perduoti šį reikalą atitinkamoms teisėsaugos institucijoms tyrimo ir baudžiamojo persekiojimo tikslais“.

Griežtoje ataskaitoje Komitetas nurodo, jog Katalikų Bažnyčia vis dar nepakankamai daro pagal savo deklaruotą įsipareigojimą išnaikinti kunigų ir pasauliečių vykdomą vaikų lytinį išnaudojimą, taip pat – ir mokyklose.

JT vaiko teisių komitetas griežtai sukritikavo praktiką perkelti kaltininkus į kitas parapijas toje pačioje šalyje ar net užsienyje, bandant nuslėpti jų nusikaltimus ir ištraukti juos iš teisingumo nagų

„Komitetas yra labai susirūpinęs, kad Šventasis Sostas nepripažino padarytų nusikaltimų masto, nesiėmė būtinų priemonių vaikų lytinio išnaudojimo atvejams spręsti ir vaikams apsaugoti, ir ėmėsi politikos bei praktikos, kurios nulėmė kaltininkų (vykdomo) išnaudojimo ir jų nebaudžiamumo tąsą“, – priduriama ataskaitoje.

JT vaiko teisių komitetas griežtai sukritikavo praktiką perkelti kaltininkus į kitas parapijas toje pačioje šalyje ar net užsienyje, bandant nuslėpti jų nusikaltimus ir ištraukti juos iš teisingumo nagų.

„Nusikaltėlių mobilumas, kuris sudarė sąlygas daugeliui kunigų toliau palaikyti kontaktus su vaikais ir toliau juos išnaudoti, vis dar kelia vaikams daugelyje šalių didelį lytinio išnaudojimo pavojų, nes dešimtys ... nusikaltėlių, kaip pranešama, vis dar bendrauja su vaikais“, – teigiama ataskaitoje.

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Kunigas.
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Kunigas.

Ataskaita buvo parengta po svarbių svarstymų praėjusį mėnesį, per kuriuos minimo JT komiteto, kurį sudaro 18 nepriklausomų žmogaus teisių ekspertų, nariai atkakliai kamantinėjo Bažnyčios aukšto rango atstovus ir ne kartą reiškė abejones dėl Vatikano apsisprendimo.

Kaip ir kitos 1989 metų JT vaiko teisių konvenciją pasirašiusios šalys, Vatikanas sutinka su šio Komiteto patikrinimais.

Vatikanas prieš Komitetą stojo dar 1995-aisiais, bet – prieš tai, kai vaikų lytinio išnaudojimo klausimas sukėlė skandalą ir atkreipė į save didžiulį dėmesį.

Nuo 2001 metų išnaudojimo atvejus iš viso pasaulio Bažnyčios viduje sprendžia Vatikano „teisingumo departamentas“ – Tikėjimo mokymo kongregacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius