Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba uždarė oro erdvę virš Libijos. Sukilėliai švenčia

Niujorke posėdžiaujanti JT Saugumo Taryba ketvirtadienio vakarą (šiek tiek po vidurnakčio Lietuvos laiku) priėmė rezoliuciją dėl Libijos. Saugumo Tarybos posėdį tiesiogiai transliuoja CNN.
Į Bengazio miestą važiuojantys sukilėliai.
Į Bengazio miestą važiuojantys sukilėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už rezoliuciją balsavo 10 valstybių. Tarp jų – JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija. Kaip ir buvo manyta, Rusija ir Kinija bei dar trys nenuolatinės Saugumo Tarybos valstybės narės – Vokietija, Brazilija ir Indija – balsuodamos susilaikė. Niekas nebalsavo prieš.

Rezoliucija numato draudimą Libijos aviacijai pakilti į orą, reikalauja M.Kadhafi šalininkų ir priešininkų nedelsiant nutraukti ugnį, taip pat leidžia pasaulinei bendruomenei imtis visų būtinų priemonių sustabdyti agresiją prieš taikius Libijos gyventojus. Vis dėlto, tiesioginė karinė intervencija iš „visų būtinų priemonių“ sąrašo buvo išbraukta.

Rezoliucija uždraudžia ne tik karinių, bet ir civilinių Libijos lėktuvų skrydžius. Jiems draudžiama kirsti bet kurios JT valstybės narės sieną. Be to, siūloma įšaldyti visas užsienyje esančias Libijos nacionalinės naftos kompanijos „Libyan National Oil Corp.“ ir centrinio šalies banko sąskaitas.

Kaip pranešė CNN korespondentė iš Bengazio, šio miesto gyventojai JT Saugumo Tarybos sprendimą sutiko kaip ilgai lauktą išgelbėjimą. Žurnalistei telefonu kalbant su televizijos kanalo biuru, fone girdėjosi automobilių signalai, džiaugsmingi žmonių šūksniai ir daugybė šūvių į orą.

Anksčiau ketvirtadienį Libijos armijos atstovai pareiškė, kad bet kokia užsienio šalių karinė intervencija sukels pavojų jūros ir oro susisiekimui Viduržemio jūroje. Libijos laikinojo gynybos komiteto pareiškime sakoma, kad Libijos atakų objektais taps visi civiliniai ir kariniai kitų šalių objektai Viduržemio jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius