-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinių Valstijų laukia kruvinas karas, jei bus įsiveržta į Libiją, pareiškė Muamaras Kadhafi

Muamaras Kadhafi trečiadienį perspėjo, kad libiečiai žus tūkstančiais, jeigu Jungtinių Amerikos Valstijų ar kitos užsienio pajėgos įsiverš į Libiją, ir nurodė esąs pasirengęs aptarti konstitucijos ir teisės aktų pataisas, kad būtų išvengta smurto.
Muamaras Kadhafi
Muamaras Kadhafi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Gal jie nori, kad mes vėl taptume vergais, kaip buvome italų vergai? – retoriškai klausė Libijos lyderis. – Mes niekada su tuo nesutiksime. Prasidės kruvinas karas, ir tūkstančių tūkstančiai libiečių žus, jeigu JAV ar NATO įžengtų.“

M.Kadhafis užsiminė ir apie „al Qaeda“: „Esu pasirengęs kalbėtis su bet kuriuo iš jų, su kuriuo nors jų „emyru“, kurį jie patys nurodys, kuris atvyks pas mane kalbėtis su manimi, bet jie nesikalba, jie net reikalavimų nekelia“.

Libijos lyderis sakė, kad norėtų pasikalbėti apie konstitucines bei teisines permainas taikiai ir be chaoso.

„Yra sąmokslas, kurio tikslas kontroliuoti Libijos naftą, kontroliuoti Libijos žemę ir dar kartą kolonizuoti Libiją“, – sakė jis.

„Tai neįmanoma, neįmanoma. Mes kovosime, kol bus gyvas nors vienas vyras ar viena moteris, galintys ginti Libiją nuo rytų iki vakarų, nuo šiaurės iki pietų“, – sakė M.Kadhafi savo šalininkams, kurie lyderio kalbą nutraukdavo palaikymo šūksniais.

„Jūs išliksite didis!“, – šaukė minia iš pažiūros savimi pasitikinčiam energingam M.Kadhafi, akivaizdžiai nenorinčiam pripažinti, kad jo priešininkai kontroliuoja nemažus plotus Libijos teritorijos.

Kalbėdamas apie įvykius M.Kadhafi stebėjosi: „Ir kaip visa tai prasidėjo? Nedidelės užsislėpusios „al Qaeda“ grupuotės...“

Ir ankstesniame savo pasisakyme jis tvirtino, kad prieš valdžią protestuojančiuosius nuteikė Osama bin Ladenas, jų gėrimus pripildęs haliucinacijas sukeliančių medžiagų.

Persimetęs baltą skraistę per dešinį petį, su žalsvai rudu galvos apdangalu, M.Kadhafi kalbėdamas daug gestikuliavo.

Ir ankstesniame savo pasisakyme Muamaras Kadhafi tvirtino, kad prieš valdžią protestuojančiuosius nuteikė Osama bin Ladenas, jų gėrimus pripildęs haliucinacijas sukeliančių medžiagų.„Al Qaeda“ grupuotės užpuolė saugumo pajėgas ir perėmė jų ginklus... Po Baidos „al Qaeda“ grupuotės persikėlė į Bengazį ir Derną“, – sakė jis.

„Naftos telkiniai yra saugūs“

Pasak 68-erių M.Kadhafi, jokie protestai prieš jo valdžią Libijoje nevyksta, o tos „pogrindinės grupuotės“ ir žiniasklaida, kurie pranešinėja priešingai, klysta. Libijoje nėra jokių politinių kalinių, sakė jis.

Tarptautinė bendruomenė turėtų sudaryti tyrimo komitetą, kuris išsiaiškintų, kiek iš tikrųjų žmonių žuvo per neramumus Libijoje, ir išaiškintų kaltinimus Libijai, siūlė M.Kadhafi.

„Pabandykite ir sužinosite, kad taikūs protestuotojai žūtų Amerikoje, Prancūzijoje ir kitur, jei žmonės užpultų kariuomenės ginklų sandėlius ir mėgintų vogti ginklus, į juos būtų šaudoma“, – sakė M.Kadhafi.

Libijos lyderis M.Kadhafi taip pat trečiadienį patikino, kad Libijos naftos telkiniai yra saugūs, tačiau užsienio firmos nerimauja dėl plėšikų. „Naftos telkiniai yra saugūs, nors bendrovės baiminasi, – sakė jis savo kalboje, – ginkluotų plėšikų.“

M.Kadhafi trečiadienį taip pat pareiškė, kad yra pasirengęs amnestuoti tuos opozicijos šalininkus, kurie nutrauks pasipriešinimą valdžiai, praneša dienraštis „Le Figaro“.

Džamahirijos metinių minėjimo ceremonijoje jis pareiškė, kad amnestijos gali tikėtis „visi žmonės, kurie sudės ginklus ir grįš į namus“.

Libijos uostamiestyje al Buraikoje aidi sprogimai ir šūviai

Tuo tarpu Libijos miestą al Buraiką (Bregą), kuriame susirėmė dabartinio režimo šalininkai ir priešininkai, trečiadienį sudrebino stiprus sprogimas; pasak liudininkų, tuoj po sprogimo virš miesto praskriejo naikintuvas.

Sprogimas nugriaudėjo netoli universiteto, aukštai į dangų iškilo dūmų stulpas – čia ir dar keliose vietose buvo susirėmę sukilėlių kovotojai ir M.Kadhafi šalininkai, pranešė AFP reporteris.

Opozcijos sukilėliai anksčiau sakė apsupę režimo kovotojus, esančius universiteto teritorijoje ir prie Sirto naftos bendrovės pastato vartų. Mieste sproginėja sviediniai, trata kulkosvaidžiai, pasakojo reporteris.

„Dabar jie užspeisti prie universiteto ir naftos bendrovės vartų. Šaudmenys senka. Jie šaudo padrikai. Mes iki vakaro užimsime šias pozicijas“, – sakė vienas sukilėlių, pasivadinęs Mohammadu.

Tarptautinis Hagos tribunolas pradeda oficialų galimų nusikaltimų žmogiškumui Libijoje tyrimą.Vėliau AFP pranešė, kad naikintuvo trečiadienį paleistos dvi raketos sprogo netoli al Buraikos miesto aikštės, kurioje sukilėliai šventė pergalę prieš Libijos režimo kariškius.

Raketos sprogo gatvėje, maždaug 15–20 metrų iki miesto aikštės, esančios prie universiteto.

Joje ką tik buvo susirinkę dešimtys žmonių, kurie šaudė į orą, džiaugdamiesi, kad išvijo iš miesto Libijos lyderiui ištikimas karines pajėgas.

Sukilėliai paskubėjo slėptis, o paskui pradėjo šaudyti iš automatų į žemai skraidantį naikintuvą, skanduodami „Allahu Akhbar“ (Dievas yra didis).

Vienas opozicijos atstovų sakė, kad per mūšius al Buraikoje trečiadienį žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Žuvusiųjų skaičius sparčiai auga

Iš viso per pastarųjų savaičių neramumus Libijoje žuvo mažiausiai 6 tūkst. žmonių, Paryžiuje pareiškė Libijos žmogaus teisių lygos atstovas Ali Zeidanas.

Prancūzų žiniasklaida praneša, kad A.Zeidanas spaudos konferencijoje patikslino turįs duomenų, kad 3 tūkst. žmonių žuvo Tripolyje, 2 tūkst. Bengazyje, dar tūkstantis kituose Libijos miestuose.

Jis kartu pažymėjo, kad šie duomenys – preliminarūs. A.Zeidanas mano, kad Libijoje žuvusiųjų gali būti dar daugiau.

Tarptautinis Hagos tribunolas pradeda oficialų galimų nusikaltimų žmogiškumui Libijoje tyrimą, pranešama BBC tinklalapyje.

Vyriausiasis kaltintojas Luisas Moreno-Ocampo per spaudos konferenciją Hagoje sakė, kad svarstytinų asmenų pavardės bus paskelbtos ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius