Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Juodąjį penktadienį“ londoniečius iš parduotuvių išginė teroristai?

„Juoduoju penktadieniu“ vadinamą išpardavimų dieną Jungtinėje Karalystėje tikėtasi chaoso prekybos vietose bei miesto gatvėse. Kaip ir kasmet šalies prekybininkai apsišarvavo kantrybe, anksčiau atvėrė parduotuvių duris, o policija skyrė daugiau pareigūnų, jei prekybos centruose kiltų sumaištis. Didžiai verslininkų nuostabai, pirkėjai šiemet neplūdo į parduotuves, o rinkosi apsipirkimą internetu.
„Juodąjį penktadienį“ prekybos vietose budėjo policija.
„Juodąjį penktadienį“ prekybos vietose budėjo policija. / Sigutė Limontaitė

Šiemet Londone pigesnių prekių bei nuolaidų medžiotojai nebesibūriavo prie užrakintų parduotuvių ir nelaukė valandų valandas, kad pirmieji patektų vidun ir pačiuptų ieškomą daiktą. Siekdami išvengti antplūdžio daugybė prekeivių parduotuves atidarė anksčiau, tačiau, regis, be jokio reikalo: pirkėjai rinkosi apsipirkimą virtualiose parduotuvėse.

Viename didžiausių Londono prekybos centrų „Westfield“ „Juodojo penktadienio“ rytą koridoriais vaikštinėjo vos keli pirkėjai, o parduotuvių darbuotojai nuobodžiavo. Įprasta, kad šia proga naktį iš ketvirtadienio į penktadienį neretas praleisdavo prie nusižiūrėtų parduotuvių ir laukdavo prasidedančių akcijų.

Šiemet taip toli gražu nebuvo. Kai kurios miesto parduotuvės duris atvėrė net vidurnaktį, kuomet įsigaliojo nuolaidos prekėms, tačiau pirkėjai, priešingai nei pernai, jų neužplūdo. Visai ne juodos „Juodojo penktadienio“ prognozės neišsipildė ir kituose šalies miestuose.

Viename didžiausių Londono prekybos centrų „Westfield“ „Juodojo penktadienio“ rytą koridoriais vaikštinėjo vos keli pirkėjai, o parduotuvių darbuotojai nuobodžiavo.

Vidurnaktį atsidarė ne tik kai kurios populiariausios parduotuvės, bet buvo ir paskelbtos nuolaidos interneto svetainėse. Per pirmąją šių metų „Juodojo penktadienio“ valandą iškart po vidurnakčio pardavimai internetu buvo dvigubai didesni nei per tą patį laikotarpį pernai.

Verslininkai nusivylę, mat investicijos išskirtinės dienos pasiruošimui nuėjo perniek. Planuota, kad parduotuvėse bus išleista keturis kartus daugiau pinigų, nei įprastą dieną. Visuose šalies prekybos centruose „Tesco“ bei „John Lewis“ pastatyti barjerai kontroliuoti miniai ir dirbo daugiau apsaugos pareigūnų, tačiau jų taip pat neprireikė.

Pernai „Juodasis penktadienis“ Jungtinės Karalystės gyventojams buvo itin audringas, o prekybininkams – pelningas. Pirkėjai stumdėsi ir net kovojo tarpusavyje, bandydami įsigyti kuo geresnę ir pigesnę prekę. Populiariausi buvo elektronikos gaminiai, kurių, parduodamų pigiau, skaičius buvo ribotas.

„Westfield“ prekybos centre didžiausią šių metų išpardavimų dieną prie elektronikos prekių parduotuvių ne tik nebuvo eilių, viduje taip pat sukiojosi vos vienas kitas smalsuolis. Nors prekybininkai vitrinose viliojo patraukliausiais pasiūlymais, nuolaidų medžiotojai nesuskubo į parduotuves net ir po darbų.

Pirkėjų elgesys galėjo pakisti dėl kelių priežasčių

Nepaisant tuščių prekybos centrų, tyrimų kompanija IMRG paskelbė, kad šiemet „Juodąjį penktadienį“ internete pirkėjai išleido milijardą svarų sterlingų – didžiausią sumą per vieną dieną Jungtinės Karalystės istorijoje. Populiari internetinė parduotuvė „eBay“ skaičiavo, kad per vieną dieną jų svetainėje apsilankys apie 9 mln. britų. Elektroninių prekių parduotuvė „Currys“ tikėjosi kiekvieną „Juodojo penktadienio“ sekundę aptarnauti po 10 pirkėjų.

Pernai pirkėjai stumdėsi ir net kovojo tarpusavyje, bandydami įsigyti kuo geresnę ir pigesnę prekę.

Išaušus ilgai lauktai pirkimo maniakų dienai socialiniuose tinkluose pasipylė nuostaba dėl tuščių prekybos centrų. Pernai tuo pat metu pirkėjai kovėsi tarp parduotuvių lentynų, prekių pristatymo kompanijos dirbo ištisomis paromis, o interneto tinklalapiai strigo nepajėgiant priimti milžiniško kiekio užsakymų.

Šiemet banko kortelių kompanija „Visa Europe“ skaičiuoja, kad „Juodąjį penktadienį“ kortelėmis bus sumokėta už maždaug 1,9 mlrd. svarų sterlingų vertės prekių.

Analitikai svarsto, dėl kokių priežasčių pirkėjai pakeitė savo įpročius ir vietoje keliavimo į prekybos centrus pasirinko kompiuterio klaviatūros spaudinėjimą. Viena iš priežasčių – pernai kilęs chaosas visoje šalyje.

Dėl masiško žmonių plūdimo į parduotuves iškart po vidurnakčio šiemet dalis prekybininkų atsisakė dalyvauti išpardavimų beprotybėje. Kiti prekybininkai vietoje vienos didžiulių nuolaidų dienos pasirinko mažesnes nuolaidas, tačiau ilgesnį laiko tarpą – keletą dienų ar net savaitę.

Kita priežastis, dėl kurios pakito Jungtinės Karalystės gyventojų įpročiai – terorizmo baimė. Socialinių apklausų kompanijos „You Gov“ duomenimis, vienas iš šešių londoniečių dėl teroro baimės elgiasi kitaip, nei įprastai – vengia didelių žmonių susibūrimo vietų, viešojo transporto ir prekybos centrų, kuomet juose gausu pirkėjų.

Apklausos duomenimis net keturi iš penkių sostinės gyventojų jaudinasi, kad teroristų grupuotė „Islamo valstybė“ gali atakuoti šalies sostinę. Penktadalis miesto gyventojų įsitikinę, kad šiuo metu Londone dar pavojingiau nei Paryžiuje bei kitose Europos sostinėse.

Išpuolio bijosi ne tik Londono, bet ir kitų šalies miestų gyventojai, tačiau sostinės rezidentai labiau linkę elgtis kitaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius