-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodaodžiai žydai Izraelyje iki šiol jaučiasi antrarūšiais žmonėmis

Etiopijos žydų imigracija į Izraelį ir jų integracija į žydų valstybės visuomenę išryškino blogąsias šios Artimųjų Rytų valstybės visuomenės puses. Sionistinės svajonės apie Izraelį kaip prieglobstį visiems pasaulio žydams vedami šalies politikai atvėrė valstybės vartus juodaodžiams žydams. Vis dėlto, Etiopijos žydai iki šiol susiduria su Izraelio visuomenėje gaju rasizmu ir empatijos trūkumu, rašo naujienų svetainė bbc.com.
Etiopijos žydas Jeruzalėje
Etiopijos žydas Jeruzalėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

XX a. devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose žydų valstybė organizavo brangias ir rizikingas gelbėjimo operacijas, kurių metu nuo religinio persekiojimo, bado ir pilietinio karo bandyta apsaugoti Etiopijos žydus, jiems suteikiant galimybę emigruoti į Izraelį.

Nusivylimas biurokratine sistema ir ypatingai policijos propaguojamu rasizmu pastaruoju metu vis dažniau skatina iš Etiopijos kilusių žydų, kurių šalyje gyvena apie 130 tūkstančių, protestus.

Egzistuoja keletas versijų, susijusių su Etiopijos žydų, istoriškai vadinamų Beta Israel (Izraelio namai), kilme.

Egzistuoja keletas versijų, susijusių su Etiopijos žydų, istoriškai vadinamų Beta Israel (Izraelio namai), kilme. Vieni istorikai kelia hipotezę, kad šie žydai yra dingusios hebrajų Dan genties palikuoniai.

Kiti mokslininkai sako, kad Etiopijos žydai yra senovės žydų karaliaus Solomono sūnaus Meneliko I ir karalienės Šebos palydos palikuoniai.

Galiausiai pačios juodaodžių žydų bendruomenės lyderiai tikina, kad jie yra žydų, pabėgusių iš senovės Egipto užkariautos Judėjos karalystės 586 m. pr. Kr., ainiai.

Iki pat XX a. pradžios Etiopijos žydai buvo visiškai izoliuoti nuo kitų žydų bendruomenių visame pasaulyje, tačiau liko ištikimi bibliniam judaizmui.

Iki pat XX a. pradžios Etiopijos žydai buvo visiškai izoliuoti nuo kitų žydų bendruomenių visame pasaulyje, tačiau liko ištikimi bibliniam judaizmui.

Durys į Izraelį Etiopijos žydams buvo pirmą sykį atidarytos 1977 m., kuomet į šios šalies valdžią atėjo premjeras Menachemas Beginas.

Tokiu būdu žydų bendruomenę Etiopijoje Izraelis siekė apsaugoti nuo politinio nestabilumo ir bado. Izraelio slaptoji tarnyba „Mossad“ pradėjo organizuoti Etiopijos žydų emigraciją iš Sudane buvusių pabėgėlių stovyklų.

Tokiu būdu į šalį atvyko apie 7000 Etiopijos žydų, o vėlesniais metais buvo organizuota dar keletas gelbėjimo operacijų, kurių metų iš Afrikos į Artimuosius Rytus išvyko dar 20 tūkstančių žydų.

Po diktatūros žlugimo Etiopijoje, šios šalies žydai jau galėjo netrukdomai išvykti iš šalies, ir XX a. paskutinį dešimtmetį į Izraelį atvyko dar apie 90 tūkstančių Beta Israel bendruomenės atstovų.

Nors į Izraelį atvykę Etiopijos žydai ir buvo pasitikti svetingai – jiems suteiktos sveikatos apsaugos paslaugos, būstas ir išsilavinimas, tačiau dažnu atveju jų gyvenimą lydėjo rasizmo ir diskriminacijos šešėlis.

XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje taip pat kilo skandalas sužinojus, kad Izraelio nacionalinis kraujo bankas sunaikindavo Etiopijos žydų donorų kraują, argumentuodamas, kad jis gali būti užkrėstas ŽIV.

Nemaža dalis Izraelio dvasininkų net kvestionuodavo Etiopijos žydų ryšį su judaizmu.

XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje taip pat kilo skandalas sužinojus, kad Izraelio nacionalinis kraujo bankas sunaikindavo Etiopijos žydų donorų kraują, argumentuodamas, kad jis gali būti užkrėstas ŽIV.

Be to, nors iš Etiopijos kilusių izraeliečių vaikai sudaro vos 2 proc. šalies mokinių, dauguma jų lanko „etiopiškas“ mokyklas.

Iki šiol Etiopijos žydai yra pati skurdžiausia Izraelio visuomenės dalis, o jos atstovai dažniau linkę tapti policijos taikiniu bei būti areštuoti ir įkalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius