Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodieji bankininkai bijo savo klientų: liūdni G.Gorbuncovo, tėvo ir sūnaus Antonovų, R.Baranausko ir V.Kastujevo likimai

Prieš dvejus metus pašautas Rusijos turtuolis, buvęs bankininkas Germanas Gorbuncovas šią savaitę liovėsi slapstęsis ir pasirodė viešumoje. Jis atvyko į Londono teismą, kuriame bando išvengti ekstradicijos į Moldovą, kurioje yra kaltinimas užsiėmęs finansinėmis machinacijomis ir užsakęs žmogžudystę, skelbia „The Independent“.
Germanas Gorbuncovas
Germanas Gorbuncovas / Belport.by nuotr.

Į G.Gorbuncovą, dar žinomas juodojo bankininko pravarde, 2012 m. kovą prie namų Rytų Londone buvo šauta šešiskart. Po pasikėsinimo 48 metų bankininkas buvo ištiktas komos. Vėliau jis gyveno saugomas visą parą.

Manoma, kad pasikėsinimas į buvusį bankininką susijęs su jo veikla Rytų Europoje, gausybe sulaužytų verslo susitarimų ir susišaudymų. G.Gorbuncovo advokatas yra sakęs, kad tai buvo kerštas už Maskvoje čečėnų sunkiai sužeistą „Konvers-Group“ vadovą, buvusio banko „Snoras“ akcininko Vladimiro Antonovo tėvą Aleksandrą Antonovą.

Taktika ta pati, kaip buvusių „Snoro“ akcininkų

V.Antonovo ir G.Gorbuncovo istorijos panašios tuo, kad jie abu sulaukę kaltinimų iššvaisčius valdomų bankų lėšas spruko į Didžiąją Britaniją. Čia jie bando pasinaudoti teisės spragomis ir išvengti ekstradicijos į šalis, kuriose gali būti nuteisti.  

Tomo Lukšio/BFL nuotr./Vladimiras Antonovas (kairėje) ir Raimondas Baranauskas (dešinėje) slepiasi Londone. Andrius Barštys laukia naujų savininkų.
Tomo Lukšio/BFL nuotr./Vladimiras Antonovas (kairėje) ir Raimondas Baranauskas (dešinėje) slepiasi Londone. Andrius Barštys laukia naujų savininkų.

G.Gorbuncovą Moldovoje pateikti kaltinimai pasivijo šių metų kovą. Jis tylomis buvo sulaikytas, bet išsireikalavo būti paleistas už užstatą ir apgyvendintas slaptame būste. Tačiau šią savaitę vyras pats atsisakė slapstytis ir kartu su savo partneriu ir apsaugininku atvyko į teismo posėdį.

Žurnalistams teisme vyras teigė, kad iki šiol nėra atsigavęs po per pasikėsinimą patirtų traumų. Jam kasdien po du kartus atliekamos lašelinės infuzijos. Kitą mėnesį G.Gorbuncovui dar kartą bus operuojamas kulkų suvarpytas skrandis

„Kiekvieną vakarą užmigdamas nesu tikras, kad atsibusiu iš ryto“, – sakė buvęs bankininkas. 

Turtuolis tikino, kad už gydymą ir apsaugą moka pats.

Pasikėsinimo užsakovo neranda

Kol kas nėra išaiškinta, kas užsakė nepavykusią G.Gorbuncovo žmogžudystę. Policija rado ginklą, kuriuo įvykdytas pasikėsinimas, ir įtaria, kad ant jo rasti DNR pėdsakai priklauso neseniai Maskvoje sulaikytam ir į Bulgariją išsiųstam samdomam žudikui.

„Scanpix“ nuotr./Vaizdo kamerų užfiksuotas žmogus, pasikėsinęs į G.Gorbuncovą
„Scanpix“ nuotr./Vaizdo kamerų užfiksuotas žmogus, pasikėsinęs į G.Gorbuncovą

Pats G.Gorbuncovas dar gulėdamas ligoninėje sakė, kad sulaukė pasikėsinimo dėl to, kad jis žino, kas galėjo 2009 m. Maskvoje pašauti A.Antonovą.

Dėl šio pasikėsinimo pirmiausia įtarimai krito ant paties G.Gonbuncovo, mat abu vyrai nesutarė dėl pinigų, tačiau to įrodyti nepavyko.

Dabar G.Gorbuncovas prašo politinio prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje ir bando išvengti ekstradicijos į Moldovą, kurią vadina korumpuota ir su juo politiškai bandančia susidoroti šalimi.

Lygiai tokiais pat argumentais remdamasis sugrąžinimo į Lietuvą bando išvengti ir į Londoną pabėgę buvę „Snoro“ akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas.

Su G.Gorbuncovu sąskaitų turi ir V.Kastujevas

Su G.Gorbuncovu senų sąskaitų turi ir kitas Lietuvoje gerai žinomas verslininkas Vadimas Kastujevas.

2010 m. spalį Maskvoje baigta baigta nagrinėti rezonansinė reketo byla, kurioje buvo kaltinamas garsus verslininkas iš Lietuvos tuomet 38 metų V.Kastujevas.

Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr/Byla dėl V. Kastujevo milijonų atidėta iki pavasario.
Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotrV. Kastujevas mėgo prabangiai gyventi.

Milijonierius ir jo bendrai nuteisti už tai, jog neteisėtai reikalavo milijono JAV dolerių bei 1,5 milijono eurų iš banko „Industrijos kreditas“ vadovybės.

V.Kastujevas 5 metus praleido pataisos namuose, o išėjęs iš kalėjimo dingo iš viešumos..

2008-ųjų metų birželio mėnesį V.Kastujevas Maskvoje buvo sulaikytas Rusijos prokuratūros Tardymo komiteto darbuotojų. Su kitu Lietuvos piliečiu Aleksandru Boidenka ir dviem Rusijos vidaus reikalų ministerijos (VRM) Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir terorizmu departamento operatyvininkais – majorais Dmitrijumi Celiakovu ir Aleksandru Nosenka jis  buvo kaltinamas reikalavęs pusantro milijono eurų (apie 5 mln. 250 tūkst. litų) iš „Inkredbank“ viceprezidento, ledo ritulio klubo „Spartak“ vadovo Piotro Čuvilino.

Kaltinimas V.Kastujevui ir jo bendražygiams buvo kvalifikuojamas kaip sukčiavimas, nes aferistai už apvalią sumelę žadėjo išspręsti banką kamuojančias problemas, tačiau pažado netesėjo.

V.Kastujevas bandė įrodyti, jog jis nesukčiavo, o bandė atgauti pinigus, kuriuos jam buvo skolingas G.Gorbuncovas, tačiau teismas juo nepatikėjo.

Istorija prasidėjo dar 2007-ųjų pavasarį, kai Rusijos centrinis bankas atliko banko „Industrijos kreditas“ („Inkreditbank“) neplaninį patikrinimą. Tikrintojai rado pažeidimų, todėl uždraudė bent keletą mėnesių rinkti iš klientų naujus indėlius.

Pagal bylos medžiagą banko tarybos pirmininkui G.Gorbuncovui „pagalbos“ ranką pirmasis ištiesė Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo prezidentas V.Kastujevas, žadėdamas sutvarkyti visus nesklandumus per savus žmones Rusijos VRM struktūrose.

Pabrėžiama, kad V.Kastujevas buvo G.Gorbuncovo valdomo banko klientas, jiedu buvo ir verslo partneriai. Bankininkas netgi yra V.Kastujevo sūnaus krikštatėvis.

G.Gorbuncovas priėmė V.Kastujevo pasiūlymą ir liepė vesti derybas savo pavaduotojui P.Čiuvilinui.

V.Kastujevas bandė įrodyti, jog jis nesukčiavo, o bandė atgauti pinigus, kuriuos jam buvo skolingas G.Gorbuncovas, tačiau teismas juo nepatikėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius