Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką atneš šių metų rugpjūtis?

Rugpjūtį dauguma valstybių vadovų susiruošia atostogauti. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad šį mėnesį pasaulyje vyraus taika ir ramybė.
Temos: 1 Rugpjūtis

Rugpjūtį didieji pasaulio politikai mėgsta pasprukti nuo kasdienės rutinos ir pasimėgauti šiltu vėjeliu, šaltais gėrimais ir sąlygine ramybe. Deja, didelė pasaulio dalis nėra linkusi laikyti šio mėnesio labai jau ramiu ir nerūpestingu, todėl neretai rugpjūčiui būdingas ne tik poilsis, bet ir prievarta. Tą rodo ne viena šį mėnesį įvykusi arba prasidėjusi tragedija.

Vakaruose net yra toks posakis "Rugpjūčio ginklai". Jis atsirado po Pirmojo pasaulinio karo, nes būtent 1914 metų rugpjūčio 1 dieną Vokietijos imperija paskelbė karą kitai - Rusijos - imperijai.

Rugpjūtį vyko ir intensyvus pasirengimas Antrajam pasauliniam karui. Adolfas Hitleris baigė rengti nacių kariuomenės įsiveržimą į Lenkiją. Rugsėjo 1 dieną buvo peržengta šios valstybės siena. Ši data laikoma Antrojo pasaulinio karo pradžia.

1990 metų rugpjūčio 2 dieną Irako prezidentas Saddamas Husseinas įsakė įsiveržti į Kuveitą. Taip prasidėjo Persų įlankos karas.

1991 metų rugpjūčio 19 dieną kietosios linijos šalininkai Sovietų Sąjungoje pabandė perimti valdžią į savo rankas. Surengę pučą jie nušalino nuo valdžios SSRS prezidentą Michailą Gorbačiovą, kuris tuo metu ramiai su šeima ilsėjosi Kryme, ir laikė jį namų arešte.

2008 metų rugpjūčio 8 dieną kitas Rusijos lyderis premjeras Vladimiras Putinas įsakė Rusijos kariuomenei įsiveržti į Gruziją. Po penkias 5 dienas trukusio karo ši Kaukazo valstybė neteko Abchazijos ir Pietų Osetijos, o Rusijos kariuomenė tebestovi vos už 40 kilometrų nuo Gruzijos sostinės Tbilisio.

Šių metų rugpjūtį labai karšta Irake ir Afganistane ne tik tiesiogine prasme. Afganistane praktiškai nenutyla šaudymas, o Irake teroristai vieną po kitos sprogdina bombas. Be to, kalbama, kad paminėdama karo Gruzijoje metines Rusija gali pakartoti pernykštį Gruzijos puolimą, nes vis pateikia Gruzijai naujų kaltinimų, kurių niekas kitas nepatvirtina.

"Gal dėl visko kaltas karštis ir drėgmė, tačiau rugpjūtį ginklai retai tyli. Mes šį mėnesį trokštame taikos ir ramybės, tačiau dažniausiai pasaulis turi kitokių planų", - rašo "The Washington Post" žurnalistė Monica Krowly.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius