Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: JAV gali būti panaikintas istorinis sprendimas dėl abortų

Beveik prieš 50 metų visas pasaulis kalbėjo apie istorinį JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“ paskelbti, kad šalies Konstitucija saugo moterų laisvę nutraukti nėštumą. Dabar visas pasaulis vėl aptarinėja labai realią galimybę, kad tas pats Aukščiausiasis Teismas netrukus anuliuos 1973-ųjų nutarimą ir taip grąžins valstijoms teisę pačioms nuspręsti, ar uždrausti abortus, ar ne. Būtent apie šias aistras – tradicinė 15min užsienio spaudos apžvalga, kurioje pateikiame svarbiausios JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos žiniasklaidos pranešimus.
Užsienio spauda – apie ginčus dėl abortų JAV
Užsienio spauda – apie ginčus dėl abortų JAV / Igno Krakio iliustr.

Nutekintą JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo projektą paskelbė įtakingas portalas „Politico“. O tekstas liudija, kad teisėjų dauguma yra pasirengusi panaikinti teisę į abortą JAV – tokia konstitucinė apsauga gyvavo beveik pusšimtį metų.

Žinoma, nuomonės projekto nutekinimas teismui dar neišnagrinėjus bylos yra ypatingas Aukščiausiojo Teismo paslapties pažeidimas. Bet Amerika dabar kalba ne apie tai, o apie galimybę, kad istorinė „Roe prieš Wade'ą“ byla nebeteks prasmės.

Šalyje, kur, kaip rodo apklausos, dauguma gyventojų pritaria teisei į abortą, ypač – prievartavimų ir grėsmės motinos ar vaisiaus gyvybei atvejais, jau įsisiūbavo protestai. Progresyvūs aktyvistai tvirtina, kad Donaldo Trumpo į Aukščiausiąjį Teismą prastumti konservatyvūs teisėjai vykdo kraštutinių dešiniųjų darbotvarkę.

„Scanpix“ nuotr./Aukščiausiojo teismo pirmininkas Johnas Robertsas priima Baracko Obamos priesaiką
„Scanpix“ nuotr./Aukščiausiojo teismo pirmininkas Johnas Robertsas priima Baracko Obamos priesaiką

Tiesa, Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas, nors ir patvirtino, kad nutekintas daugumos nuomonės projektas yra autentiškas, pareiškė, jog tai ne galutinis sprendimas šiuo klausimu.

Be to, kaip pastebi „The New York Times“, kiek daugiau nei pusė JAV valstijų ir toliau leistų abortus – bet jau ne visos. Pavyzdžiui, tokios daug gyventojų turinčios valstijos kaip Teksasas, Arizona ir net ganėtinai liberali Pensilvanija gali uždrausti abortus. Protestai jau įsibėgėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius