Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo masinės moterų sterilizacijos iki siekio visą pasaulį paversti veganais: kaip atsirado keisčiausios konspiracijos teorijos apie Billą Gatesą

„Microsoft“ korporacijos įkūrėjas, filantropas Billas Gatesas COVID-19 pandemijos metu tapo vienu pagrindinių sąmokslo teorijų veikėju. Jis buvo kaltinamas tuo, kad „sukūrė“ pandemiją populiacijos kontrolei, vėliau – visuotiniu čipavimu, o galiausiai – kad visus planetos gyventojus ketina paversti veganais.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vos prasidėjus pasaulinei pandemijai, žmonėms daugiau laiko praleidžiant prie kompiuterių ir mobiliųjų įrenginių, virtualią erdvę užplūdo konspiracijos teorijų ir suklastotų naujienų banga.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šį reiškinį pakrikštijo infodemija ir siūlo į tai žiūrėti rimtai.

Vienu pagrindiniu melagienų ir sąmokslo teorijų veikėjų tapo kompanijos „Microsoft“ pradininkas B.Gatesas.

Nuo ko viskas prasidėjo?

Nepaisant to, kad filantropas įspėjo apie galimą pasaulinę pandemiją dar 2015 metais, 2020 metų sausį skyrė 10 mln. dolerių (8,2 mln. eurų), o metų pabaigoje – dar 250 mln. dolerių (205 mln. eurų) kovai su COVID-19, konspirologai vis vien laiko jį vienu didžiausių piktadarių.

2015 metais, sakydamas kalbą TED konferencijoje, B.Gatesas akcentavo, kad dar 2014 metais pasaulis tik per stebuklą išvengė visuotinės Ebolos viruso pandemijos.

Jis teigė, kad iš to reikėtų pasimokyti: supratus, kokių klaidų buvo galima išvengti, reikėtų nedelsiant imtis veiksmų – nuo medikų apmokymų iki vakcinų kūrimo – kad panašios nelaimės nepasikartotų ateityje.

Vos prasidėjus COVID-19 pandemijai, 2020 sausį, socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė žinutė apie tai, kad B.Gatesas neva iš anksto žinojo apie būsimą pandemiją.

Ją platino su konspirologų bendruomene „QAnon“ susijęs vartotojas Jordanas Satheris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas

Žinutėje buvo akcentuojama, kad Jungtinės Karalystės Pirbrighto institutas finansuojamas Billo ir Melindos Gatesų, iš anksto turėjo įregistravęs patentą susilpnintos koronaviruso fomos kūrimui, taigi, faktiškai vakcinos gamybai.

Ši sąmokslo teorija taip išplito, kad su veterinariniais virusais dirbantis institutas buvo priverstas ne kartą aiškinti paprastus faktus.

Pirbrighto institute nedirbama su koronavirusais, pavojingais žmonėms, – minėtos įstaigos tyrėjai ieškojo vakcinos, kurią būtų galima taikyti paukščiams, konkrečiu atveju – vištų bronchitui užkirsti.

Antroji melagienų lavina – iš Italijos

2020 metų kovą Italijos parlamento deputatė Sara Cunial socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame pareikalavo suimti B.Gatesą ir „ištirti jo nusikaltimus žmogiškumui“.

Pasak politikės, B.Gatesas prisideda prie vakcinos prieš COVID-19 kūrimo tam, kad galėtų visą žmoniją paversti vergais ir „bandomosiomis jūrų kiaulytėmis“.

„Facebook“ nuotr./S.Cunial vaizdo įrašas
„Facebook“ nuotr./S.Cunial vaizdo įrašas

Nepaisant to, kad nepriklausomi faktų tikrintojai socialiniame tinkle „Facebook“, įvertinę visus argumentus, pažymėjo, jog šis vaizdo įrašas neatitinka tiesos, iki šios dienos jį peržiūrėjo net keli milijonai vartotojų.

Straipsnio pavidalu S.Cunial argumentai buvo platinami ir Lietuvoje.

Deputatė milijonierių apkaltino milijonų Afrikos moterų sterilizacija.

Šios suklastotos naujienos šaknys siekia 2010 metus, kuomet buvusi Billo ir Melindos Gatesų fondo darbuotoja Mame-Yaa Bosumtwi, su kuria nebuvo pratęstas kontraktas, ėmė viešai persekioti savo buvusį kolegą – Kolumbijos universiteto Mailmano visuomenės sveikatos mokyklos demografą Jamesą Philipsą.

„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose
„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose

Buvusi kolegė apkaltino demografą dalyvavus fondo projekte – kontraceptinių vaistų „Depa-Provera“ testavime su nieko neįtariančiais Navrongo kaimo Ganoje gyventojais.

Jos teigimu, tuo metu esą buvo vykdomas neteisėtas „populiacijos kontrolės eksperimentas“.

Nors ji nepateikė jokių įrodymų, suklastoti kaltinimai per kelerius metus išplito ganėtinai plačiai.

2011 ir 2013 metais marginali moterų teisių gynėjų grupė, pasivadinusi „Rebekos žmogaus teisių projektu“ išplatino ataskaitas, kuriose buvo pareikšta, kad amerikiečiai Afrikoje vykdė nelegalius medicinos eksperimentus.

Įdomu tai, kad šios grupės įkūrėjas ir ataskaitų autorius buvo Kwame Fosu – M.Bosumtwi vaiko tėvas.

Šias melagingas naujienas tiriamosios žurnalistikos publikacijų cikle paneigė žurnalistė iš Ganos Kathryn Joyce.

Indiškoji dezinformacija

Italijos parlamentarė ugningoje kalboje pareiškė, kad B.Gatesas kaltas dėl pusės milijono vaikų paralyžiaus, ištikusio po vakcinacijos nuo poliomielito Indijoje. Tai nėra tiesa.

Šio teiginio ištakos siekia Roberto F.Kenedžio jaunesniojo – buvusio JAV prezidento sūnėno – paskyrą socialiniame tinkle „Instagram“.

Nužudytojo prezidento sūnėnas yra „World Mercury Project“ (Angl. Pasaulinio Merkurijaus projekto) – prieš skiepus kovojančio ir dažnai dezinformaciją platinančio susivienijimo įkūrėjas ir lyderis.

R.F.Kenedis jaunesnysis savo paskyroje išplatino žinutę:

„Indijos gydytojai kaltina B.Gateso kompaniją dėl siaubingos vakcinos nuo poliomielito sukeltos epidemijos, – nuo 2000 iki 2017 metų 496 tūkstančiai vaikų liko paralyžiuoti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mokykloje Indijoje paminėtas Billo Gateso 60 metų jubiliejus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mokykloje Indijoje paminėtas Billo Gateso 60 metų jubiliejus

Šis įrašas vėliau buvo tūkstančius kartų kopijuotas ir pasklido socialiniame tinkle „Facebook“.

Tai – melagingas teiginys. 2014 metais Indija buvo oficialiai paskelbta šalimi be poliomielito ir nėra jokių įrodymų apie beveik pusės milijono vaikų užkrėtimą ar paralyžių dėl vakcinomis gautų poliovirusų.

Vakcinos sukeltas poliomielitas – ypač reta būklė. Nuo 2000 iki 2017 Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) fiksavo tik 17 tokių atvejų visoje Indijoje.

Visuotinė vakcinacija ir čipavimas

Viena pačių keisčiausių sąmokslo teorijų apie B.Gatesą, pasirodė 2020 balandį.

Ji skelbė, kad B.Gatesas planuoja viso pasaulio gyventojų vakcinaciją nuo COVID-19, nes siekia, kad su vakcina žmonėms bus suleisti mikročipai, kurie leistų juos kontroliuoti.

Ši konspiracijos teorija atsirado po B.Gateso interviu socialinio tinklo „Reddit“ vartotojams.

Atsakydamas į jų klausimus filantropas numatė, kad turėtų atsirasti galimybė skaitmeniniams COVID-19 pasams, kurie leistų atskirti persirgusius ar testuotus asmenis.

Taip pat jis užsiminė apie kontaktų atsekimo galimybę per mobiliuosius įrenginius.

Kauno klinikų nuotr./Revakcinacija Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Revakcinacija Kauno klinikose

Ši įžvalga dabar jau nieko nebestebina – daugelyje šalių, įskaitant ir Lietuvą, buvo sukurtos mobiliosios programėlės vidaus rinkai, padedančios tyrėjams atsekti užsikrėtusio asmens kontaktus su sveikaisiais.

Lietuvoje jau kurį laiką veikia „Korona STOP“ programėlė, kurią vartotojai diegia savanoriškai.

Visus pavers veganais

Filantropui ir investuotojui prabilus apie būtinybę išsaugoti planetą, pereinant prie tvaresnių, gamtą tausojančių sprendimų, jis ir vėl atsidūrė sąmokslo teoretikų dėmesio centre.

Duodamas interviu populiariai JAV naujienų laidai „60 minučių“ B.Gatesas akcentavo, kad artimiausiu metu dėl planetos išsaugojimo žmonija turėtų priimti daugybę gamtai palankių sprendimų, tarp kurių – vartoti daugiau augalinės mėsos.

Tai pagimdė naują sąmokslo teoriją – socialiniuose tinkluose ėmė sklisti aiškinimai, kad gyvūnai yra naikinami specialiai, o žmonės netrukus priverstinai taps veganais, nes to, esą, siekia B.Gatesas.

Vida Press nuotr./Jautienos kepsnys
Vida Press nuotr./Jautienos kepsnys

Kai kurie šią teoriją skleidžiantys internautai nuėjo dar toliau – jų teigimu, išnykus pagrindiniam testosterono šaltiniui – mėsai, ne savo noru veganais tapę vyrai valgys sojų mėsą, kurioje gausu moteriškų hormonų.

Ši interpretacija neturi pagrindo, nes, visų pirma, mėsa nėra pagrindinis testosterono šaltinis. Antra, technologijos, į kurias investavo B.Gatesas, nesusijusios su sojų produktais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius