Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip dirba Maskvos milicija: sumoki pinigus ir darai, ką nori

Pirmadienį Maskvą sukrėtus skaudžiam teroristų išpuoliui Domodedovo oro uoste, šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas pratrūko. Jis davė pylos šalies pareigūnams, esą numojusiems ranka į įstatymus ir nepasimokusiems iš praeities klaidų, pabrėždamas, kad kai kuriems iš jų gali grėsti ir teismas.
Rusijos milicijai atrištos rankos naudoti visas priemones prieš mitinguotojus.
Rusijos milicijai atrištos rankos naudoti visas priemones prieš mitinguotojus. / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau ar kas nors po šios skaudžios tragedijos šalyje pasikeis, kyla abejonių. Tai, kad korumpuotai šalies milicijai labiau rūpi, kaip gauti kyšį, o ne užtikrinti viešąjį saugumą, liudija ne tik daugybės žmonių susidūrimas su milicija, bet ir prezidento D.Medvedevo pastaba: „Tokį kiekį sprogmenų įnešti ar įvežti reikia pasistengti.“

Neatsakyti klausimai

Bemaž dešimtmetį Rusijoje, iš kurių septynerius metus Maskvoje, praleidęs naujienų agentūros „Associated Press“ žurnalistas Gary Peachas 15min.lt teigė, kad vienas iš tragiškiausių Rusijos pareigūnų darbo pavyzdžių yra Beslano tragedija. „Iki šios dienos neaišku, kaip visi tie ginkluoti teroristai laisvai nukeliavo iki mokyklos Beslane, be jokių problemų pervažiuodami  patikrinimo punktus. Dėl korupcijos milicininkai neatlieka pagrindinių savo funkcijų, tarp kurių – apsaugoti visuomenę, užtikrinti įstatymų laikymąsi ir viešąją tvarką. Nusikaltėliai ir teroristai tai žino ir pasinaudoja tuo, kai tik gali“, – sakė G.Peachas.

Jo nuomone, pagrindinė problema yra itin maži milicininkų atlyginimai. „Maskvos milicija tikrai nesukuria jausmo, kad tai yra žmonės, kurie gali apsaugoti mane ir visuomenę. Jiems labai mažai mokama, todėl jie yra linkę imti kyšius. Pamenu, kaip vienas milicininkas man pasakojo per mėnesį uždirbantis 200 JAV dolerių. Už šiuos pinigus jis turi išlaikyti ne tik save, bet ir savo šeimą. Daugelis iš Rusijos milicininkų kyšių neimtų, tačiau jie neturi kito pasirinkimo. Jiems reikia daugiau pinigų, todėl jie taip ir elgiasi“, – akcentavo žurnalistas.

Iki šios dienos neaišku, kaip visi tie ginkluoti teroristai laisvai nukeliavo iki mokyklos Beslane, be jokių problemų pervažiuodami patikrinimo punktus. Dėl korupcijos milicininkai neatlieka pagrindinių savo funkcijų.Jis taip pat pabrėžė, kad klausimų sprendimas kyšiais šioje šalyje yra norma – daugelis žmonių, nenorinčių susidurti su biurokratine sistema, leisti laiką varstant įvairių departamentų ar teismų duris, mieliau moka pinigus milicininkams. Tuo tarpu šie šalyje jaučiasi esą visagaliai. „Pažeidžiamiausi Maskvoje yra tamsesnės odos spalvos žmonės. Rusai į juos įtartinai žvelgia baimindamiesi teroro išpuolių. Panašu, kad bet kokia pasitaikiusia proga milicininkai šiuos žmones stabdo tiesiog gatvėse, metro ir sulaiko gan ilgam laikui. Niekam nerūpi, kad dažnu atveju pažeidžiamos šių žmonių teisės“, – teigė G.Peachas.

Filmuoji – susimoki

Su Maskvos milicijos darbo ypatumais susidurti teko ir ne vienam Lietuvos žurnalistui. Vienas iš jų –  TV žurnalistas Juozas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – 15min.lt). Vyro įsitikinimu, Maskvoje saugumas tiesiog neįmanomas, nes milicija „gaudo ne įtariamus žmones, bet tuos, iš kurių gali pasipelnyti“.

„Prieš vykdamas į Maskvą buvau girdėjęs, kad jei milicininkas pagauna tave su filmavimo kamera rankose, turi susimokėti 50 JAV dolerių ir tave paleidžia, antraip gali būti sulaikytas. Tai nerašyta taisyklė, tačiau kiekvienam turi būti tarsi savaime aišku: filmuoji metro, turi turėti daugybę leidimų, filmuoji viešus objektus, turi turėti leidimų kiekvienam atvejui“, – pasakojo Juozas.

Į Rusiją su operatoriumi žurnalistas prieš trejus metus vyko su oficialiu kvietimu: Maskvoje rengė reportažą apie žinomus ir įtakingus šalies asmenis.

„Paskutinę vizito Maskvoje dieną paprašiau, kad operatorius prie Liaudies ūkio pasiekimo parodos nufilmuotų paminklą kosmonautams. Vos tik jis išsitraukė mažytę skaitmeninę filmavimo kamerą, iš krūmų iššoko du milicininkai ir paklausę, ką mes filmuojame, paprašė parodyti dokumentus, – pasakojo vyras. – Milicininkų veido išraiška pasikeitė pamačius žalius mūsų pasus. „O, žali pasai. Jūs mus ten, Rygoje, skriaudžiate.“ Mano kolega dar bandė aiškinti, kad mes ne iš Rygos, bet jie tik vieną po kito vertė pasų lapus.“

Juozas pasakojo, kad nuvykus į Rusiją būtina prisiregistruoti – tai padaro viešbučio administracija, į pasą įdėdama registracijos lapą. Išvykstant iš šalies, viešbučio administracija žmogų išregistruoja ir jis nebeturi teisės šalyje ilgiau pasilikti. „Vartydami pasą milicininkai pamatė, kad mes jau išsiregistravome. Kadangi buvo maždaug 17 val., jie suprato, kad labai daug laiko iki lėktuvo skrydžio neturėjome. Staigiai užvertė pasus ir pasakę, kad vyksime į „skyrių išsiaiškinti, kas jūs tokie, ir peržiūrėti jūsų bagažo“, įsodino mus į savo žiguliuką ir  bet kaip sukrovė daiktus į automobilį,  –  prisiminimais dalinosi žurnalistas. – Važiavo beprotiškai įžūliai – įsijungę sirenas. Padarė tikrą spektaklį. Jautėmės, tarsi sulaikyti svarbūs teroristai.“

Lietuvių bandymai paaiškinti, kad į Maskvą jie atvyko su oficialiu žinomų šalies žmonių kvietimu, situacijos negelbėjo. „Liepęs patylėti, vienas iš pareigūnų mobiliuoju telefonu pradėjo neva skambinti į FSB ir vaidinti, esą kažkam sako, kad areštavo du Lietuvos žurnalistus, be leidimo filmavusius paminklą. Galiausiai viskas baigėsi tuo, kad sustojome kažkokiame parke. Mano kolegą paliko automobilyje ir liepė nejudėti, o mane nusivedė į krūmus ir pareiškė, kad jei susimokėsime 500 eurų,  mus paleis. Kai pasakiau, kad tokių pinigų neturim, pareiškė, kad mus gali nuvežti į milicijos skyrių, sulaikyti parai, peržiūrėti visą filmuotą medžiagą ir t. t. Norėdamas parodyti, kad esu nusiteikęs geranoriškai, pasiūliau grįžti į automobilį ir pasižiūrėti, kiek iš viso pinigų turime“, – pasakojo Juozas.

Mano kolegą paliko automobilyje ir liepė nejudėti, o mane nusivedė į krūmus ir pareiškė, kad jei susimokėsime 500 eurų, mus paleis.„Tuomet man dingtelėjo mintis. Pasiūliau jiems stabtelti prekybos centre ir leisti man pinigų išsiimti iš kreditinės kortelės. Jiems ta mintis labai patiko. Įsivaizduokite: milicininkai privažiuoja prie prekybos centro, sustoja ant šaligatvio, aš nubėgu iki bankomato ir iš jo išsiimu didžiules krūvas rublių, nes eurų bankomatas nedavė, po 100 kupiūrų. Pilnomis kišenėmis pinigų grįžtu į automobilį ir atiduodu visus tuos pinigus, t. y. 20 tūkst. rublių, milicininkams. Mus nuvežė atgal į tą vietą, kur įsisodino į automobilį, ir paleido“, – pasakojo Juozas.

Bando pasipelnyti iš atvažiavusiųjų

Panašiais įspūdžiais dalijasi ir Maskvoje savo verslą turintis Rolandas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – 15min.lt). Pasak vyro, milicijos pareigūnai labai dažnai traukinių stotyse sulaiko asmenis ir iš jų bando pasipelnyti. „Prieš kurį laiką milicininkai buvo sulaikę ir mano draugą. Jo pase registracija buvo, bet milicininkai pareiškė, esą ji „netvarkinga“.  Draugas buvo sustabdytas iki traukinio išvažiavimo likus 5 min. Tačiau jis drąsiai pareiškė, kad jei bus sulaikytas ir vėliau paaiškės, jog registracija yra tinkama ir viskas yra gerai, milicininkai turės jam kompensuoti bilietą ir kitus patirtus nuostolius. Paskutinę minutę milicininkai paleido draugą. Tai išties dažnai Rusijoje pasitaikantis reiškinys – kai milicija bando pasipelnyti iš atvažiavusiųjų“, – pasakojo Rolandas.

Verslininkas prisiminė ir kitą rusiškos teisėsaugos ypatumą. „Sykį draugas savo automobilį pastatė prie kažkieno garažo, tačiau įvažiavimo neužstatė, automobilis galėjo į garažą ir įvažiuoti, ir iš jo išvažiuoti. Kitą dieną jis savo automobilį rado be vieno rato. Ant priekinio automobilio stiklo buvo paliktas raštelis, kuriame parašyta, kad jei nori atgauti automobilio ratą, draugas turi sumokėti 1 500 JAV dolerių ir paskambinti nurodytu telefono numeriu“, – pasakojo Rolandas.

Pasak jo, nors milicija netrukus pas įtariamą žmogų rado dingusį automobilio ratą ir buvo surinkti visi įkalčiai bei faktai, netrukus lietuvis sulaukė skambučio ir išgirdo rekomendaciją susitarti su kita puse. „Draugas nesitarė ir netrukus savo butą rado apvogtą. Jo šarvo durys buvo atidarytos tarsi skardinė – tai padaryti gali specialiosios tarnybos su specialia įranga. Paaiškėjo, kad garažo savininkas buvo vieno iš FSB viršininkų vairuotojas“, – pasakojo vyras.

Paklaustas, ar mano, kad efektyviau kovoti su terorizmu Rusijoje padėtų tai, kad milicininkai galiausiai pradėtų atlikti tiesioginę savo pareigą, Rolandas pabrėžė, kad būtina atskirti milicininkų ir specialiųjų tarnybų darbus. „Vienų struktūrų darbas ne visai susijęs su kitų struktūrų. FSB tikrai yra suinteresuoti išaiškinti galimus išpuolius ir užkirsti jiems kelią – už tai šios struktūros darbuotojai yra skatinami. Tačiau, žinoma, prie lengvesnio teroristų tikslo plano įgyvendinimo prisidėjo ir milicininkų aplaidumas. Tačiau kaltinti, kad žmonės nedirba, negalima“, – sakė vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius