Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip dirbama Bergamo ligoninėje, kur vėliavą išsikėlė rusai?

Iki šiol prieštaringai vertinamas Rusijos sprendimas pasiųsti į krizės ištiktą Italiją krūvą karo medikų ir Romos sutikimas juos priimti vienoje Bergamo ligoninėje, kur ir dirba rusai, plušančių vietos gydytojų nejaudina. Jų sąjungos vadovas netgi pareiškia: „Rusai, albanai, kubiečiai, kinai atvyko. Vokiečiai, prancūzai ir amerikiečiai – ne.“
Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai
Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Didelis prekybos mugių ir parodų centras Bergamo, Italijos miesto, kuriam naujasis koronavirusas smogė skaudžiausiai, priemiestyje dabar – lauko ligoninė. Čia – ne paviljonai, o 142 lovos. 38 iš jų užimtos.

Ligoninės „raudonojoje“ zonoje, kur slaugomi sunkiausios būklės pacientai, rusų net daugiau nei ligonių. Maskva prieštaringomis aplinkybėmis čia atsiuntė 32 karo medikus ir slaugytojus bei aštuonis vertėjus.

Į šį lauko ligoninės skyrių patekti sudėtinga – būtina pasipuošti dviem apsauginių priemonių sluoksniais. Pirmiausia – baltu chalatu, o tada chirurginiu kostiumu, plastikiniais sandalais, pirštinėmis, specialiais akiniais, kauke.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai

Visa tai, žinoma, prieš tai dezinfekuojama, nors vis tiek sunku būti tikram, kad nuo viruso, kuris per Bergamą ir aplinkinius miestelius tiesiog praūžė, per kelias savaites nusinešdamas tūkstančius žmonių gyvybių, apsisaugojai 100 proc.

Nežino, kada išvyks atgal į Rusiją

Ligoninėje dirba ir savanoriai medikai, anksčiau kovoję su Ebolos epidemija Siera Leonėje, ir gydytojai iš Bergamo Popiežiaus Jono XXIII ligoninės. Tačiau rusai atpažįstami iš karto, visų pirma, todėl, kad dirba su savo atsivežtais baltais apsauginiais kostiumais su mėlynais dryželiais.

Atsivežė rusų delegacija ir savo logotipą – dvi širdis. Viena jų susupta į Rusijos vėliavą, kita – į Italijos, o šalia puikuojasi užrašas „Su meile iš Rusijos“. Rusiškai, itališkai ir angliškai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai

Skandalu Rusijos pagalbos Italijai šiuo sunkiu metu gal ir nepavadinsi, tačiau triukšmo yra. Dienraštis „La Stampa“ anksčiau skelbė, kad Kremlius iš tiesų vykdo žvalgybinę, o ne pagalbos misiją.

Tas pats leidinys yra skelbęs, kad neva 80 proc. rusų atvežtų priemonių yra netinkamos naudoti, tačiau šios informacijos taip niekada ir nepatvirtino joks oficialus pareigūnas.

Kiti apžvalgininkai svarsto, esą Maskva siekia tvirto Italijos veto, kai ES kitą kartą spręs dėl sankcijų Rusijai panaikinimo. Minimas ir tiesiog viešųjų ryšių manevras, kuriuo siekiama parodyti, kaip neva prastai funkcionuoja Bendrija.

Į Italiją atsiųsti rusai medikai į kalbas apie visa tai, žinoma, nesileidžia ir kartoja, kad jie atvyko dirbti savo tiesioginį darbą.

Kol kas stengiamės atiduoti visas jėgas. Laukiame, kol stabilizuosis epidemiologinė situacija.

„Nenorime veltis į šią politinę kontroversiją. Mes – daktarai, dirbantys savo darbą. Rusijoje yra tokia tradicija: jei kas nors paprašo padėti, mes turime padėti“, – teigė rusų komandai vadovaujantis pulkininkas leitenantas Aleksandras Jumanovas.

Anot jo, rusai atvyko visiškai pasiruošę dirbti „jau pirmąją dieną“. Svečiai atsivežė 52 plaučių ventiliavimo aparatus, kurių aštuonis naudoja patys, o kitus padovanojo Italijai, kaip ir krūvą apsauginių kostiumų, kaukių, koronaviruso testų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai

„Kur atsidūrė testai? Mes pasiūlėme, kad jie būtų skirti Bergamui, bet nežinome, kur jie nukeliavo“, – teigė A.Jumanovas.

Kada rusai grįš namo? Pasak Rusijos gynybos ministerijos ryšių su visuomene skyriaus atstovo Aleksandro Volosatovo, prižiūrinčio medikus Bergame, datos dar nenustatytos: „Kol kas stengiamės atiduoti visas jėgas. Laukiame, kol stabilizuosis epidemiologinė situacija.“

Padėjo ir kitos ES šalys

Iki šiol neaišku, kaip apskritai buvo susitarta dėl Rusijos pagalbos rankos. Tiesa, politikas iš Matteo Salvini vadovaujamos prorusiškos kraštutinių dešiniųjų partijos „Lega“ tvirtina, kad susitarė būtent jis, padedamas dar vienos radikalios politinės jėgos „Alternatyva Vokietijai“.

Tačiau A.Jumanovas diplomatiškai sako, kad susitarimą pasiekė Italijos premjeras Giuseppe Conte ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas: „Santykiai su Italija visada buvo geri.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giuseppe Conte ir Vladimiras Putinas Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giuseppe Conte ir Vladimiras Putinas Maskvoje

Laikinos lauko ligoninės Bergame sveikatos direktorius Oliviero Valoti pripažįsta, kad nerimo dėl rusų medikų atvykimo iš pradžių būta, bet tik dėl galimų techninių problemų.

„Mes baiminomės dėl kalbos barjero ir kultūrinių skirtumų. Bet turiu pasakyti, kad jie dirba labai efektyviai. Jie prisiderino prie mūsų darbo su pacientais“, – tikino O.Valoti.

Šis anesteziologas net liaupsina Rusijos padovanotą įrangą: „Tokių respiratorių Vakaruose nėra. Mes juos įvertinome ir panaudojome – aukščiausia kokybė. Jie labai naudingi intensyvioje priežiūroje.“

Vokietija ir kitos ES šalys paaukojo Italijai daug plaučių ventiliatorių ir apsauginių priemonių.

27-erių Mauro Poleni, užsikrėtęs koronavirusu, į ligoninę buvo perkeltas balandžio 11-ąją. Jis pripažįsta, kad iš pradžių buvo keista, bet jaunas vyras su rusais be problemų bendrauja padedamas vertėjų.

Bergamo gydytojų sąjungos prezidentas Guido Marinoni savo ruožtu lygina ES ir Rusijos pagalbą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Lauko ligoninėje Bergame dirbantys Rusijos karo medikai

„Šioje lauko ligoninėje dirba Rusijos medikai. Taip pat atvyko gydytojai iš Albanijos, Kubos, Kinijos. Vokiečiai neatvyko, prancūzai ir amerikiečiai neatvyko. Tai verčia susimąstyti. Juk koronavirusas yra ir Kinijoje, ir Rusijoje“, – aiškino G.Marinoni.

Iš tikrųjų Vokietijos kariuomenė perkėlė 44 kritinės būklės pacientus iš Bergamo į ligonines Saksonijos ir Šiaurės Reino–Vestfalijos žemėse – tiesa, jau po to, kai rusai atvyko į Italiją.

Be to, Vokietija ir kitos ES šalys paaukojo Italijai daug plaučių ventiliatorių ir apsauginių priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius