Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išgyventi Baltuosiuose rūmuose

George'ui W.Bushui pakvietus į Baltuosius rūmus išrinktąjį prezidentą Baracką Obamą ir jo žmoną, Laura Bush noriai patarinėjo savo įpėdinei, kaip gyventi rezidencijoje nejaučiant diskomforto.
Susitikimas
Susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvi pirmosios damos – dabartinė ir būsimoji – Baltuosiuose rūmuose susitiko pirmą kartą, tačiau viena kitai patiko. Kol jų vyrai kalbėjosi apie politiką Ovaliniame kabinete, Laura aprodė Michelle Obamai prezidento rezidenciją, kuri netrukus Obamoms ir dviem jų dukterims taps namais.

Per dvi valandas damos apėjo 33 sales ir kambarius, esančius antrame bei trečiame Baltųjų rūmų aukšte, aptarė jų įrengimą, šeiminį gyvenimą ir vaikus. Laura papasakojo, kad rūmuose Laura priminė Michelle, jog ji gali atsivežti savo baldų ir nesigrauždama išmesti senuosius, jei šie pasirodys nepatogūs arba netiks prie kambarių įrengimo stiliaus.anksčiau gyveno ir jos dukterys dvynės, bet prieš dvejus metus Barbara ir Jenna nutarė išsikraustyti.

Michelle labiausiai domėjosi kambariais, kuriuos turės Obamų atžalos – 10 metų Malia ir 7-metė Sasha. Jos bus pačios jauniausios Baltųjų rūmų gyventojos nuo prezidento Johno F.Kennedy laikų. Laura patarė savo įpėdinei, kaip geriau įrengti kambarius, kad mergaitės juose jaustųsi lyg namie.

Prezidentų žmonų ekskursijos

Tokios dviejų prezidentų žmonų ekskursijos po Baltuosius rūmus prasidėjo prieš 100 metų, bet ne visuomet baigdavosi sklandžiai. Tačiau M.Obama sakė, kad liko patenkinta pažintimi su rezidencija, nes jai svarbiausia – įkurdinti čia dukreles. Dabar Michelle labiausiai rūpi rasti mergaitėms, šiuo metu gyvenančioms Čikagoje, naują mokyklą. Lankydamasi Vašingtone ji domėjosi, kokios yra sąlygos mažiausiai dviejose privačiose sostinės mokyklose.

L.Bush patarė viešniai nebijoti įsirengti Baltųjų rūmų kambarių pagal savo skonį. Vašingtone įprasta, kad kiekvieno prezidento žmona palieka rezidencijoje savo pėdsaką tuomet, kai jos vyras sprendžia valstybės klausimus Ovaliniame kabinete. Laura priminė Michelle, jog ji gali atsivežti savo baldų ir nesigrauždama išmesti senuosius, jei šie pasirodys nepatogūs arba netiks prie kambarių įrengimo stiliaus.

Laura taip pat pacitavo buvusį George'o Busho vyresniojo, dabartinio JAV prezidento tėvo, padėjėją Dougą Weadą, kuris yra parašęs knygą apie Bushų šeimą. Kartą D.Weadas yra sakęs, kad nors Baltieji rūmai – savotiškas muziejus, naujieji jų šeimininkai gali vadovautis taisykle „Kuo aukščiau – tuo daugiau laisvės". Tai reiškia, jog galima visiškai pakeisti viršutiniuose aukštuose esančių gyvenamųjų kambarių apstatymą.

Per ekskursiją, trukusią dvi valandas, L.Bush parodė M.Obamai ir didžiausias Baltųjų rūmų „įžymybes", tarp jų – vieno garsiausių JAV prezidentų Abrahamo Lincolno miegamąjį. Damos taip pat apžiūrėjo prezidento darbo kabinetą ir gimnastikos salę.

Pasitaiko nesusipratimų

Tradicija supažinti būsimąją Baltųjų rūmų šeimininkę su JAV vadovo rezidencija gyvuoja nuo 1908 metų, kai kadenciją baigiančio prezidento Theodoro Roosevelto sutuoktinė priėmė juose savo įpėdinę Nellie Taft, išrinktojo prezidento Williamo Howardo Tafto žmoną.

Istorikai pasakoja, kad Nellie tuomet buvusi labai nervinga. Blogiausia, jog savo sutrikimą ji stengėsi užmaskuoti pasipūtimu. Kai po pietų abi moterys nuėjo apžiūrėti Žaliosios svetainės, N.Taft garsiai sukritikavo Edith Roosevelt skonį: „Tą staliuką būčiau pastačiusi kitoje vietoje."

Tradicija supažinti būsimąją Baltųjų rūmų šeimininkę su JAV vadovo rezidencija gyvuoja nuo 1908 metų, kai kadenciją baigiančio prezidento Theodoro Roosevelto sutuoktinė priėmė juose savo įpėdinę Nellie Taft, išrinktojo prezidento Williamo Howardo Tafto žmoną.Kitos prezidentų žmonos stengdavosi elgtis korektiškiau. Jos niekada nekalbėdavo apie politiką, net tuomet, kai vyrai būdavo politiniai priešininkai. Kai kurios pirmosios damos netgi buvo geros draugės. Pavyzdžiui, Lindono Johnsono žmona artimai draugavo su Richardo Nixono sutuoktine, todėl jų susitikimas Baltuosiuose rūmuose praėjo ypač šiltai.

Kita vertus, pasitaikydavo ir išties piktų susikirtimų. 1933 metais, šalyje siaučiant Didžiajai depresijai, būsimoji JAV pirmoji dama Eleanor Roosevelt, Franklino Delano Roosevelto žmona, paprašė prezidento Herberto Hooverio sutuoktinės parodyti jai virtuvę. Louise Hoover šaltai atkirto: „Ponia Roosevelt, šiuose namuose išgyvenau ketverius metus, bet nė karto nebuvau įkėlusi kojos į virtuvę. Neketinu ten eiti ir dabar."

Pirmasis vizitas į Baltuosius rūmus nemalonių nuosėdų paliko ir Jacqueline Kennedy. Ji atvažiavo į rezidenciją praėjus vos kelioms dienoms po sunkaus gimdymo. Nors gydytojas patarė moteriai važinėti po rūmus invalido vežimėliu, Jacky atsisakė, o ją priėmusi ponia Eisenhower nesusiprotėjo pasiūlyti ko nors panašaus.

Kai abi damos atsisveikino, Mamie Eisenhower ramiai nuėjo lošti bridžą, tuo metu J.Kennedy vos pasiekusi limuziną prarado sąmonę ir paskui kelias dienas turėjo gulėti lovoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius