Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalinama buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko „pati susižeidė“ nugarą

Kalinama buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko pirmadienį buvo iš dalies neįgali, nes pasivaikščiojimo metu patyrė nugaros traumą, dėl kurios yra kalta pati, pranešė kalėjimų administracija.
Julija Tymošenko
Julija Tymošenko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Tymošenko, kuri už grotų yra jau tris mėnesius, spalio 11 dieną buvo nuteista septynerius metus kalėti už tai, kad piktnaudžiavo įgaliojimais ministrės pirmininkės poste sudarydama dujų sutartis su Rusija. Teismo sprendimas buvo apskųstas, ir bus išnagrinėtas apeliaciniame teisme. Šį nuosprendį kritikavo Europos Sąjunga ir Rusija.

Ukrainos opozicija kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydama blokuoti kai kurių Ukrainos valdžios atstovų bankų sąskaitas ir apriboti jiems vizų išdavimą, nes mano, kad šis procesas yra politinis.

Ukrainos Aukščiausioji Rada netrukus turi išnagrinėti įstatymo projektą dėl baudžiamojo kodekso straipsnio, pagal kurį nuteista J.Tymošenko, dekriminalizavimo. Turima omenyje tai, kad tarnybos įgaliojimų viršijimas būtų laikomas pagal Baudžiamąjį kodeksą baudžiama veika tik tada, kai ji padaroma iš asmeniško savanaudiškumumo.

„Per rytinį pasivaikščiojimą ponia Tymošenko dėl savo pačios neatsargumo sukėlė nugaros juosmens srities skausmų padidėjimą, kuris paveikė jos gebėjimą vaikščioti“, – rašoma kalėjimų administracijos pranešime.

Administracija nepaaiškino, kaip J.Tymošenko galėjo pati susižeisti.

J.Tymošenko šeima ir šalininkai nuo spalio, kai ji buvo nuteista, ne kartą skelbė aliarmą dėl jos sveikatos ir sakė, kad ji kalėjime, ankštumos, šalčio ir drėgmės sąlygomis, darosi vis trapesnė.

Pati opozicijos lyderė tvirtina, kad septynerių metų nuosprendį jai paskirti įsakė jos nesutaikomas priešininkas, prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris 2010 metų prezidento rinkimuose įveikė ją ir kitus 2004-ųjų „oranžinės revoliucijos“ lyderius.

Julijos Tymošenko šeima ir šalininkai nuo spalio, kai ji buvo nuteista, ne kartą skelbė aliarmą dėl jos sveikatos ir sakė, kad ji kalėjime, ankštumos, šalčio ir drėgmės sąlygomis, darosi vis trapesnė.

Julijai Tymošenko atnaujintas tyrimas dar keturiose bylose

Ukrainos mokesčių milicija atnaujino tyrimą J.Tymošenko dar keturiose baudžiamosiose bylose. Visos jos susijusios su mokesčių nemokėjimu dešimtojo dešimtmečio antrojoje pusėje, kai J.Tymošenko vadovavo bendrovei „Ukrainos bendrosios energetikos sistemos“ (UBES).

„Penktadienį Juliją Tymošenko mokesčių milicijos darbuotojai informavo, kad atnaujintas tyrimas keturiose baudžiamosiose bylose, kuriose minima Julija Tymošenko. Tyrimų valdybos darbuotojai įteikė jai keturių nutarimų dėl baudžiamųjų bylų iškėlimo kopijas“, – sakė žurnalistams Kijeve J.Tymošenko advokatas Serhyjus Vlasenka.

Šios baudžiamosios bylos, pasak S.Vlasenkos, buvo nutrauktos dar 2000 metų pradžioje pasibaigus senaties terminui.

Spalio pabaigoje Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas Renatas Kuzmynas pranešė, kad tyrimo institucijos tiria tris baudžiamąsias bylas, kuriose minima J.Tymošenko.

„Pirmąją tiria Ukrainos saugumo tarnyba, antrąją – mokesčių milicija dėl to, jog įtariama, kad J.Tymošenko vengė mokėti mokesčius, kaip UBES vadovė ir kaip pilietė. Be to, įtariama, kad bendrovė UBES grobė biudžeto lėšas, mokėdama pridėtinės vertės mokesčius iš biudžeto lėšų“, – pareiškė tada generalinio prokuroro pavaduotojas.

Pasak S.Kuzmino, trečioji baudžiamoji byla pradėta taip pat pagal straipsnį dėl pasikėsinimo duoti kyšį Aukščiausiojo Teismo nariams ir dėl Černigovo tardymo izoliatoriaus užpuolimo bei žmogaus sumušimo.

S.Kuzminas vylėsi, kad šiose bylose buvusi premjerė bus pripažinta kalta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius