Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanadoje užregistruotas mirties nuo kiaulių gripo atvejis; pirmieji ligos atvejai nustatyti Japonijoje ir Australijoje

Nuo naujojo gripo viruso A (H1N1) infekcijos Kanadoje mirus pirmajam pacientui, šis šalis tapo trečiąja šalimi po Meksikos ir JAV, kurioje buvo užregistruota mirčių nuo vadinamojo kiaulių gripo atvejų.
Kiaulių gripas toliau plinta.
Kiaulių gripas toliau plinta. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kanados Albertos provincijos vyriausias medicinos pareigūnas penktadienį pranešė, kad balandžio 28 mirusi vyresnė nei 30 metų moteris nesilankė Meksikoje, kuri laikoma kiaulių gripo protrūkio židiniu, todėl manoma, kad ši liga išplito plačiau nei manyta.

Šeštadienį pirmieji kiaulių gripo atvejai patvirtinti Japonijoje ir Australijoje, tačiau šiose šalyse mirčių atvejų nežinoma. Pagal naujausius duomenis, 28 šalyse iš viso šiuo virusu užsikrėtė daugiau nei 3 400 žmonių.

Mirus Kanados pilietei, patvirtintų naujojo viruso aukų skaičius pasaulyje išaugo iki 48.

Virusas A (H1N1) yra neįprastas, nes jame nustatyta kiaulių, žmonių ir paukščių gripo genetinės medžiagos elementų, o kiaulių užsikrėtimų atvejų Europoje paplitusiu kiaulių gripo virusu Šiaurės Amerikoje anksčiau nebuvo nustatyta.

Kanados Albertos provincijos vyriausias medicinos pareigūnas penktadienį pranešė, kad balandžio 28 mirusi vyresnė nei 30 metų moteris nesilankė Meksikoje, kuri laikoma kiaulių gripo protrūkio židiniu, todėl manoma, kad ši liga išplito plačiau nei manyta.

Albertos provincijoje taip pat užfiksuotas atvejis, kai virusu A (H1N1), kurį tikriausiai užnešė vienas Meksikoje lankęsis asmuo, užsikrėtė kiaulių kaimenė.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paliko galioti 5-ąjį iš šešių pandemijos pavojaus lygį, nes nebuvo nustatyta, kad naujasis virusas sparčiai plistų už Šiaurės Amerikos ribų. Tačiau JAV pareigūnai prognozuoja, kad ši liga išplis visose 50 valstijų.

Japonija pranešė apie tris pirmuosius patvirtintus kiaulių gripo atvejus: šia liga užsikrėtė vyresnis nei 40 metų vyras ir du paaugliai, kurie lankėsi Kanadoje.

Australijoje šio viruso infekcija nustatyta 28 metų moteriai, kuri ketvirtadienį parskrido iš Los Andželo.

Pasak sveikatos pareigūnų, šiai moteriai gripo simptomai buvo pasireiškę dar balandį keliaujant po Jungtines Valstijas, tačiau vėliau ji pasveiko. Šiuo metu mėginama susisiekti su keleiviais, kurie atskrido lėktuvu su užsikrėtusiąja.

Brazilijoje patvirtintas pirmas kiaulių gripo atvejis, kai šios ligos virusu vienas žmogus užsikrėtė nuo kito šios šalies viduje. Pasak Brazilijos sveikatos ministro Jose Gomeso Temporao (Žozė Gomeso Temporauno), naujasis atvejis aptiktas penktadienį. Iš viso Brazilijoje kiaulių gripu sergančiųjų nustatyta šeši. Kiti penki užsikrėtė Meksikoje ir JAV.

Pietų Amerikoje gripo A (H1N1) atvejų dar aptikta Argentinoje, Panamoje, Gvatemaloje.

Meksikos pareigūnai pranešė apie dar vieną patvirtintą mirties nuo kiaulių gripo atvejį, kuris buvo nustatytas laboratorijose ištyrus pastarosiomis dienomis mirusių pacientų mėginius. Iš viso šioje šalyje buvo patvirtinti 45 A (H1N1) virusu užsikrėtusių asmenų atvejai.

Pasak Meksikos vyriausybės, ketvirtadalis mirusiųjų nuo kiaulių gripo turėjo didelį viršsvorį.

Jungtinėse Valstijose naujoji liga pasiglemžė dvi gyvybes, o prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad "galbūt šis virusas nėra toks pavojingas, kaip baiminomės iš pradžių, tačiau pavojus dar nepraėjo".

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (LKPC) pranešė, kad nuo ketvirtadienio, kai šalyje buvo žinomi 896 šios ligos atvejai, penktadienį jų pagausėjo iki 1 639. Jau anksčiau buvo prognozuojama, kad patvirtintų ligos atvejų labai pagausės, kai bus gauta daugiau laboratorinių tyrimų rezultatų.

Meksikoje nustatytų ligos atvejų nuo 1 204 pagausėjo iki 1 364.

PSO, LKPC ir nacionalinių sveikatos agentūrų duomenimis, pasaulyje iš viso buvo užregistruota bent 3 416 užsikrėtimo kiaulių gripu atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius