-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanados premjeras po pralaimėjimo rinkimuose traukiasi iš konservatorių lyderio posto

Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis atsistatydins iš konservatorių lyderio posto, jo partijai pralaimėjus pirmadienį vykusius parlamento rinkimus Justino Trudeau vadovaujamiems liberalams.
Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis
Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbėjau su ministru pirmininku Stephenu Harperiu, ir jis nurodė man kreiptis į naujai išrinkto parlamento konservatorių frakcijos vadovybę, kad ši paskirtų laikinąjį lyderį“ bei pradėtų naujo vadovo rinkimų procesą, sakoma Konservatorių partijos pirmininko Johno Walsho paskelbtame pareiškime.

Prognozės: Justino Trudeau liberalai laimėjo Kanados parlamento rinkimus

Kanados liberalų lyderis Justinas Trudeau – populiaraus buvusio ilgamečio šalies premjero sūnus – laimėjo pirmadienį vykusius visuotinius rinkimus, suduodamas triuškinamą smūgį Stepheno Harperio vadovaujamiems konservatoriams, rodo pasibaigus balsavimui paskelbtos televizijos kanalų prognozės.

Televizijos CBC ir CTV prognozavo, kad 43 metų J.Trudeau, vykdęs karingą rinkimų kampaniją ir pasiūlęs šaliai, pasak jo paties, „drąsią, naują viziją“, suformuos daugumą turinčią vyriausybę, užsitikrinęs daugiau nei 170 vietų 338 deputatus turinčiuose Bendruomenių Rūmuose.

Per įnirtingą rinkimų kampaniją, kuri buvo viena ilgiausių šalies istorijoje, buvo pastebimi dideli viešosios nuomonės svyravimai, tačiau paskutinis prieš balsavimą visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad J.Trudeau liberalai 8 proc. lenkia S.Harperio konservatorius.

Pirmieji duomenys apie balsavimą rodo, kad liberalai iškovojo visas 32 vietas Atlanto vandenyno pakrantėje esančiose Kanados provincijose, kuriose elektorato parama jiems išaugo dvigubai, taip pat pasiekė gerų rezultatų Ontarijuje bei Kvebeke.

Liberalų lyderis, kurio partija dar neseniai pagal populiarumą buvo tik trečioje vietoje, yra Pierre'o Trudeau, 15 metų dirbusio premjero poste ir laikomo šiuolaikinės Kanados tėvu, sūnus.

Jis rinkimų kampanijos metu akcentavo, kad liberalai siūlo „ne tik kitą vyriausybę, jie siūlo geresnį ministrų kabinetą“.

„Įveikiame baimę viltimi, – sakė J.Trudeau. – Įveikiame cinizmą uoliu darbu. Įveikiame neigiamą, priešinančią politiką teigiama vizija, kuri sutelkia visus kanadiečius. Svarbiausia, kad mes įveikėme idėją, jog kanadiečiai turėtų tenkintis turėdami mažiau.“

J.Trudeau buvo išrinktas liberalų lyderiu tik prieš dvejus metus. Du ankstesni šios partijos lyderiai atsistatydino, kai nesugebėjo išversti iš valdžios S.Harperio 2008 ir 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius