Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 27 /23:48

V.Zelenskis: kita savaitė gali būti sudėtinga, Rusija ruošia naujus išpuolius

Praėjus dviem dienoms po tikslinių Rusijos smūgių Ukrainos energetikos infrastruktūrai, daugiau kaip 6 mln. namų ūkių vis dar patiria elektros energijos tiekimo sutrikimų, pranešė prezidentas Volodymyras Zelenskis. Vien Kyjive apie 130 000 žmonių likę be elektros energijos tiekimo. Minint 90-ąsias Holodomoro metines, V.Zelenskis sakė: „Kadaise jie norėjo mus sunaikinti badu, o dabar – tamsa ir šalčiu. Mūsų negalima palaužti.“
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • JK gynybos ministerija oficialiai patvirtino, kad Ukrainai buvo išsiųstos raketos „Brimstone 2“
  • Šeštadienį startavusi iniciatyva „Grūdai iš Ukrainos“ – maisto tiekimo skurdžiausioms Afrikos šalims schema – jau surinko beveik 150 mln. JAV dolerių, sakė V.Zelenskis
  • „Newsweek“ skelbia, kad FSB informatoriaus laiškas rodo, jog Rusija ruošėsi užpulti Japoniją
  • Iš Rusijos nelaisvės išlaisvinta dar 12 ukrainiečių
  • Anot V.Zelenskio, „daugiau nei 6 milijonai“ Ukrainos namų ūkių vis dar neturi elektros

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:10

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

M.Podoliakas: Rusija neišlaikys Zaporižios AE kontrolės, mes ją atsiimsime

23:47

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas sako, kad Rusija neišlaikys šiuo metu užimtos Zaporižios AE kontrolės.

Anot jo, Rusija tikėjosi Zaporižios srityje pakartoti Krymo scenarijų, kai pasaulis pasmekė okupaciją, tačiau jokių veiksmų nesiėmė. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios atominės elektrinės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios atominės elektrinės

„Jie iš ten pasitrauks, nes jų gynybos linija pamažu pradeda trauktis prie Rusijos Federacijos sienų“, – M.Podoliaką cituoja UNIAN.

„Rusija nei faktiškai, nei teisiškai negalės išlaikyti Zaporižios AE. Bet kuriuo atveju mes ją atsiimsime“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis: kita savaitė gali būti sudėtinga, Rusija ruošia naujus išpuolius

22:34

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis sekmadienio kreipimesi įspėjo, kad kita savaitė gali būti tokia pat sunki kaip ir praėjusi, nes Rusija ruošia naujus išpuolius.

„Suprantame, kad teroristai rengia naujus smūgius, tai tikrai žinome. Ir kol jie turės raketų, jie nenusiramins...

Ateinanti savaitė gali būti tokia pat sunki kaip ir praeinanti. Mūsų gynybos pajėgos ruošiasi. Tam ruošiasi visa mūsų valstybė. Šiuo metu svarstomi visi scenarijai, taip pat ir su mūsų partneriais“, – kalbėjo jis. 

Prezidentas šalies gyventojus įspėjo reaguoti į oro pavojaus perspėjimus ir, kaip tik įmanoma, padėti kitiems žmonėms.

Prezidentas pažymėjo, kad padėtis fronte išlieka „labai sudėtinga“, ypač Donecko regione.  

Iš Talino į Rygą autobusu važiavę Ukrainos kariai pateko į avariją, vairuotojas žuvo

21:46

Estijos gynybos pajėgų spaudos tarnyba pranešė, kad per eismo įvykį Latvijoje žuvo estas autobuso vairuotojas, sužeisti Ukrainos kariai.

Skelbiama, kad šeštadienio vakarą Latvijoje, kelyje „Via Baltica“, iš Talino į Rygą važiavęs autobusas susidūrė su sunkvežimiu, vienas žmogus žuvo, 26 buvo sužeisti, skelbia Estijos žiniasklaida.

Netoli Estijos sienos įvykusios avarijos metu kelioms valandoms buvo uždarytas kelias, gelbėjimo operacijoje dalyvavo abiejų šalių gelbėjimo brigados. 

Estijos gynybos pajėgų generalinio štabo duomenimis, per avariją žuvo gynybos karius vežęs autobuso vairuotojas, sužeistas Estijos karys, kuris nuvežtas į ligoninę apžiūrai. Pranešama, kad jo gyvybei pavojaus nėra. 

Eismo įvykio metu sužeisti Ukrainos kariai taip pat išvežti į ligonines.

Plačiau skaitykite ČIA.

Dėl vizito okupuotame Kryme kritikuota Belgijos užsienio reikalų ministrė lankosi Ukrainoje

19:58

Ukrainoje viešintį Belgijos premjerą atlydėjo užsienio reikalų ministrė Hadja Lahbib, pernai keliavusi į Rusijos okupuotą Krymą. 

Kaip skelbia BBC, vizito derinimas dėl to buvo įstrigęs. Teigiama, kad Kryme Hadja Lahbib lankėsi kaip žurnalistė ir dėl to yra viešai atsiprašiusi. 

Dėl vizito Kryme H.Lahbib yra sulaukusi kritikos ir iš politinių konkurentų savo šalyje. 

Jau tapusi ministre ji parašė laišką Ukrainos užsienio reikalų ministrui Dmytro Kulebai, kuriame išreiškė paramą ir pabrėžė, kad Krymas ir Donbasas priklauso Ukrainai, nors anksčiau šiais klausimais buvo dviprasmiškai nusiteikusi.

JK gynybos ministerija oficialiai patvirtino, kad Ukrainai buvo išsiųstos raketos „Brimstone 2“

19:48

JK gynybos ministerija oficialiai patvirtino, kad Ukrainai buvo išsiųstos raketos „Brimstone 2“. 

Sekmadienį oficialioje tviterio paskyroje paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip raketos kraunamos į Karališkųjų oro pajėgų karinę transporto priemonę C-17.

JK pirmą kartą perdavė Ukrainai pirmosios kartos raketas „Brimstone“ maždaug prieš šešis mėnesius, tačiau tuo metu jų modifikacijos buvo senesnės, dabar kalbama apie antrosios kartos „Brimstone 2“ raketas.

„Brimstone 2“ turi kombinuotą nukreipimo sistemą – lazerinius jutiklius ir radiolokacinę kovinę galvutę.

Labai tikslus milimetrinio nuotolio radaras leidžia savarankiškai atrinkti taikinius tam tikroje teritorijoje. Lazerinio nukreipimo sistemai paprastai reikia išorinio taikinio nurodymo iš oro arba iš žemės.

Vokietijoje užregistruota 1,03 mln. pabėgėlių iš Ukrainos

19:23

Vokietijos žiniasklaida praneša, kad nuo karo pradžios šioje šalyje jau užregistruoja 1,03 mln. pabėgėlių iš Ukrainos. 

JT pabėgėlių agentūros UNHCR duomenimis, nuo vasario 24 d. apie 7,9 mln. žmonių iš Ukrainos dėl karo ieškojo apsaugos užsienyje.

Lenkija priėmė daugiausia ukrainiečių pabėgėlių – daugiau nei 1,5 mln. žmonių. Čekijoje yra apie 463 tūkst. pabėgėlių, Prancūzijoje 119 tūkst., Italijoje šis skaičius siekia apie 173 tūkst., Ispanijoje – 154 tūkst.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos karo pabėgėliai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos karo pabėgėliai

Anksčiau Europos Komisija teigė, kad Ukrainos pabėgėlius priimančios šalys, pavyzdžiui, Vokietija ir Lenkija, turės prisitaikyti prie to, kad ukrainiečiai dar daug metų po karo liks šalyje. 

Kaip pranešta, ES sukūrė darbo paieškos platformą nuo karo bėgantiems ukrainiečiams.

Ukrainos kariuomenė: Rusija ruošiasi perkelti karius iš Baltarusijos

19:12

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienio suvestinėje rašo, kad Rusija ir toliau atakuoja civilinę šalies infrastruktūrą. 

„Priešas toliau perkelia personalą ir karinę įrangą, kad papildytų nuostolių patyrusius dalinius. Tikėtina, kad sustiprės priešo pajėgų, veikiančių laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, pergrupavimas dėl atskirų dalinių perkėlimo iš Baltarusijos Respublikos teritorijos po to, kai jie įgis kovinių pajėgumų“, – nurodo štabas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas

Remiantis pranešimu, sekmadienį Rusija paleido 4 raketas į civilinius objektus Zaporižios, Dniepropetrovsko srityse. 

„Jis surengė apie 10 atakų iš kelių raketų paleidimo įrenginių“, – tai pat rašoma pranešime.

„Įdomi“ Švedijoje šnipinėjimu įtariamų rusų kaimynystė – žvalgybos karininkai

17:41

Švedijoje sulaikyta šnipinėjimu įtariama rusų pora Maskvoje turi butą tame pačiame pastate, kaip ir keli kiti Rusijos žvalgybos darbuotojai. Tai parašė „Bellingcat“ įkūrėjas Elliotas Higinsas socialiniame tinkle „Twitter“.

Šią savaitę buvo suimta pastaruosius 20 metų Švedijoje gyvenusi rusų pora, vyras sulaikytas įtariant, kad dirba Rusijos žvalgybos tarnyboms. Kaip pastebėjo E.Higinsas, pora Maskvoje turi „įdomių“ kaimynų.

Pasak jo, 1999 m. spalio mėn. vyras, žmona ir šeimos narys buvo įregistruoti kaip buto, esančio Maskvoje, Zorgės g. 36, savininkai. Neaišku, ar jie kada nors gyveno šiame bute, nes netrukus pora persikėlė į Švediją.

„Šiame pastate gausu įdomių gyventojų. Švedijoje suimtos poros buto numeris yra 282, o visai šalia – 288 butas, kuriame gyvena Denisas Sergejevas, trečiasis įtariamasis dėl Skripalių apnuodijimo“, – tviteryje rašo E.Higinsas. 

Tačiau tai dar ne viskas – tame pačiame pastate gyvena ir generolas majoras Andrejus Averjanovas, Rusijos žvalgybos (GRU) padalinio Nr. 29155, vykdžiusio slaptą sabotažą ir žmogžudystes, prisidėjusio prie daugybės ginklų sandėlių sprogdinimų ir apsinuodijimų, įskaitant Skripalių ir Emeliano Gebrevo.

Tame pačiame pastate gyvena generolas majoras Andrejus Ilčenka, susijęs su GRU dezinformacijos operacijomis, bei daugiau 29155-ojo būrio narių, rašo E.Higinsas.

Sutuoktiniams Švedijoje priklausė nemažai bendrovių, kai kurios jų prekiavo laivų ir orlaivių įranga, kompiuteriais, teigė IT paslaugas. 

Keletą metų vieną iš šių bendrovių per Kipre įsikūrusią bendrovę iš tikrųjų kontroliavo į pensiją išėjęs GRU pulkininkas.

„Šis vyras kelerius metus dirbo Karinės saugumo ir žvalgybos tarnybos MUST vadovu. Poros ir buvusio MUST vadovo šeimyniniai ryšiai buvo užmegzti po to, kai jis išėjo į pensiją“, – teigia jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

V.Klyčko atsakė į V.Zelenskio kritiką: prasideda politiniai žaidimai

17:18

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko teigia, kad mieste atidaryta daugiau nei 430 šilumos punktų ir visi jie veikia – tai galima pasitikrinti miesto svetainėje esančiame žemėlapyje.

„Visų taškų adresai yra žemėlapyje, paskelbtame oficialioje mūsų miesto svetainėje. Žurnalistai gali patikrinti, ar visi deklaruoti punktai veikia. Jų yra daugiau nei 430, žemėlapis nuolat atnaujinamas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vitalijus Klyčko
„Scanpix“/AP nuotr./Vitalijus Klyčko

Nenoriu, ypač dabartinėje situacijoje, veltis į politines kovas. Tai apgailėtina. Turiu ką veikti mieste.

Bet pažymėsiu, kad nereikia manipuliuoti! Nes keistai atrodo: kai vakar nuėjau tikrinti punktų veikimo, sutikau deputatus iš valdančiųjų. Ir jie man privačiame pokalbyje sako, kad visi taškai, kuriuose jie lankėsi, yra atviri ir veikia gerai. Ir tada jie paskelbia keletą nesuprantamų nuotraukų.

Atrodo negražiai, švelniai tariant. Tiek ukrainiečiams, tiek mūsų užsienio partneriams. Šiandien labiau nei bet kada visi turi susivienyti ir dirbti kartu, ir prasideda tam tikri politiniai šokiai“, – teigė jis. 

V.Klyčko sakė, kad tuo metu, kai Kyjive trūko elektros energijos po masinės raketų atakos, 3700 žmonių kreipėsi į daugiau nei 430 šilumos punktų – daugiausia norėdami įkrauti telefonus ir kitus įtaisus.

Nelaimės atveju miestas ruošiasi greitai dislokuoti daugiau nei 100 tokių taškų.

Meras pranešė, kad šilumos punktų darbe dalyvauja apie tūkstantis žmonių, iš kurių 90% yra švietimo sektoriaus darbuotojai, kurių pagrindu ir yra dislokuota dauguma tokių punktų.

V.Klyčko pažymėjo, kad šaltuoju metų laiku taškai atlieka savo pagrindinę funkciją – šildo žmones laikinai nutrūkus šilumos tiekimui jų namuose.

Šiems taškams valdyti miestas suteikė daugiau nei 400 generatorių. Dar apie 100 generatorių parūpino savanoriai ir labdaros organizacijos, todėl kai kuriuose taškuose yra po du generatorius, iš kurių vienas yra atsarginis. Taip pat punktų patalpose yra geriamojo vandens, arbatos ir sausainių tiekimas, autonominiai įrenginiai patalpoms šildyti.

„Dalis punktų bus šildomi centralizuotai. Tam tikslui šalia esančiose katilinėse įrengti galingi generatoriai. Tokių katilinių yra 40. Miestas taip pat netrukus gaus 12 mobilių modulinių katilinių, kurias užsakė specialiai šilumos punktai. Viena tokia katilinė galės palaikyti komfortišką temperatūrą keliose patalpose vienu metu“ , – sakė Kyjivo meras.

Jis pabrėžė, kad miesto valdžia daro viską, kad sostinė palaikytų gyvybę ir jos gyventojų komfortą.

Išsamiau skaitykite ČIA.

Belgorodo srities gyvenvietė liko be elektros

17:12

Rusijos Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas „Telegram“ rašo, kad dėl apšaudymų miesto pakraščiuose gyventojai liko be elektros ir vandens tiekimo. Aukų, anot jo, išvengta.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

O.Arestovyčius papasakojo apie padėtį fronte: kur padėtis sunkiausia

16:33

Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius apibūdino situaciją fronte. Jis papasakojo, kas šiuo metu vyksta netoli Bachmuto ir ar Chersono srityje vyksta mūšiai.

Eteryje su Rusijos opozicionieriumi Marku Feiginu O.Arestovyčius priminė, kad pastarosiomis savaitėmis Chersone žuvo daug žmonių, kuriuos apšaudė Rusijos Federacija. Rusai, laikydami miestą „savu“, smogė jam ir žudo civilius gyventojus.

Kovos tęsiasi Chersono kryptimi, okupantai sulaukia atsakomųjų ginkluotųjų pajėgų smūgių, tarp jų vyksta artilerijos dvikovos, pažymėjo O.Arestovyčius. Tačiau Ukrainos gynėjai turi pranašumą – HIMARS, todėl rusai „gauna“ daug daugiau „šilumos“ nei Ukrainos kariuomenė.

„Reikia labai aiškiai suprasti, kad kol jie nebus nustumti atgal į neblogus keliasdešimt kilometrų nuo kranto, Chersono apšaudymas tęsis. Todėl kiekvienas, gyvenantis Chersone, turi pats nuspręsti, ką daryti toliau: likti ar nelikti“, – pažymėjo O.Arestovyčius ir ragino žmones neignoruoti pavojaus signalų.

Jis kalbėjo ir apie situaciją fronte Vuhledaro rajone. Rusijos kariuomenė ten negali pasigirti sėkme. O.Arestovyčiaus teigimu, ginkluotosios pajėgos aktyviai griauna visus rusų planus. Nuo Marijinkos iki Bachmuto okupantai pradėjo rodyti aktyvumą. Jis teigė, kad rusai ypač aktyvūs kryptimi į pietvakarius nuo Horlivkos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius

„Ten jie sutelkė savo pastangas. Privačių karinių kampanijų, kadriniai daliniai, mobilizuotieji bando prasibrauti pro frontą ir judėti, kaip suprantu, greitkelio kryptimi. Kitų variantų ten nėra, Avdijivka ir Kostiantynivka.. O ten padėtis gana sunki“, – sakė O.Arestovičius ir pažymėjo, kad Ukrainos kariai dirba atsakydami ir atmušdami priešą.

Bachmuto ir Soledaro srityje stebimas „įprastas vaizdas“, pridūrė O.Arestovyčius. Rusai kelis kartus puola šviesiu paros metu. Tačiau O.Arestovyčius pažymėjo, kad okupantai nieko negali padaryti, todėl laukuose atsiranda „nauji žuvusių rusų klodai“.

„Kreminajos sritis ir nuo Kreminos iki Svatovojaus iniciatyva veikiau priklauso Ukrainos pusei. Okupantai vykdo trumpas kontratakas, kurios nėra svarbios. Tai mes visada sakydavome: 2-3 būriai, 1-2 kuopos bando išspręsti kažkokią problemą, įsitvirtindami kitoje sankryžoje, užima aukštumas, kaimo pakraščius ir miško juostą. Bet be didelio pasisekimo", – reziumavo O.Arestovyčius.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos: Rusija ruošiasi naujai mobilizacijos bangai

16:06

Rytinėje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje rašoma, kad, remiantis Ukrainos žvalgybos duomenimis, Rusija ruošiasi pradėti naują slaptos mobilizacijos bangą.

Kaip teigiama, ši nauja banga prasidės ir Rusijoje, ir okupuotose teritorijose. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nenurodė, kuo konkrečiai grindžia savo išvadą, pastebi BBC.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose ir spaudoje pasklido gandai apie galimą mobilizacijos paskelbimą Rusijoje sausio mėnesį.

Šiuos gandus bandė paneigti Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Lapkričio 25 dieną Vladimiras Putinas pasirašė daugybę „karinių“ dekretų, vienas iš jų susijęs su visos Rusijos elektroninio karinės registracijos registro sukūrimu, kuriame bus saugomi piliečių, kurie yra ar privalo būti registruoti karinėje registracijoje, duomenys. 

Minėta bazė turėtų veikti nuo 2024 m. balandžio 1 d., kai prasidės pavasario šaukimai į kariuomenę.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu spalio 28 dieną paskelbė apie vadinamosios dalinės mobilizacijos pabaigą.

Rusai smogė Kurachovui, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų

15:58

Rusijos įsibrovėliai artilerija apšaudė Kurachovo miestą Donecko srityje, dėl to 2 žmonės žuvo ir 1 buvo sužeistas.

Apie tai pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Rusai apšaudė Kurachovą artilerija – 2 žmonės žuvo, 1 buvo sužeistas“, – teigė jis.

P.Kyrylenka pridūrė, kad dėl apšaudymo buvo apgadinti 4 namai.

Jis pažymėjo, kad tai ne pirmas kartas, kai Kurachovas patenka į priešo ugnį, ir paragino regiono gyventojus evakuotis iš Donecko srities.

„Enerhoatom“ vadovas: rusai gali palikti Zaporižios atominę elektrinę

15:19

„Enerhoatom“ vadovas Petro Kotinas sakė, kad dabar pastebimi ženklai, jog Rusijos įsibrovėliai gali ruoštis palikti Zaporižios atominę elektrinę.

„Pastarosiomis savaitėmis iš tikrųjų gavome informaciją, kad buvo ženklų, jog okupantai galbūt ketina pasitraukti iš ZAE.

Visų pirma, Rusijos spaudoje pradėjo pasirodyti daug publikacijų, kad ZAE galbūt reikėtų palikti, galbūt perduoti TATENA kontrolei. Atrodo, žinote, jie pakuojasi ir vagia viską, ką tik randa“, – teigė jis.

AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Zaporižios AE
AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Zaporižios AE

P.Kotinas pabrėžė, kad „dar per anksti teigti, jog Rusijos kariuomenė palieka ZAE“, tačiau galima sakyti, kad jie „rengiasi“.

Jis taip pat priminė, kad rusai į ZAE „sugrūdo viską, ką galėjo – ir karinę techniką, ir personalą, sunkvežimius, tikriausiai su ginklais ir sprogmenimis“, ir užminavo gamyklos teritoriją.

Belgijos premjeras tęsia vizitą Ukrainoje, paskelbė apie naują paramą

14:48

Belgijos premjeras Alexanderis De Croo tęsia iš anksto neskelbtą vizitą Ukrainoje. Lydimas šalies užsienio reikalų ministrės Hadjos Lahbib A.De Croo paskelbė apie naują, 37,4 mln. eurų siekiančią paramą Rusijos užpultai Ukrainai. 

Jis apsilankė Bučoje, kur Rusijos kariai vykdė taikių gyventojų žudynes, taip pat Borodjankoje, Kyjive nuvyko šalia žymaus gatvės menininko Banksy piešinio. Vakar kartu su Ukrainos lyderiais jis atidavė pagarbą Holodomoro aukoms.

 

Ukrainos saugumo tarnyba atliko kratas dar vienoje Maskvos patriarchato cerkvėje

14:15

Ukrainos saugumo tarnyba vykdo kontržvalgybos saugumo priemones vyskupijos administracijos teritorijoje ir Maskvos patriarchato vietinės vyskupijos pastate Ivano Frankivske.

Paaiškinta, kad priemonės vykdomos vykdant sistemingą SBU darbą, skirtą atremti Rusijos specialiųjų tarnybų ardomąją veiklą Ukrainoje.

„Atsižvelgiant į Rusijos Federacijos ginkluotą agresiją, didėja rizika padaryti nusikaltimus piliečių saugumui, valstybės suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir Ukrainos nepriklausomybei.

Tiesiogiai dalyvaujant bažnyčios atstovams, teisėsaugos pareigūnai atlieka vyskupijos teritorijos ir patalpų apžiūrą, siekdami nustatyti draudžiamus daiktus ir tikrinti vyskupijos teritorijoje esančius asmenis dėl jų dalyvavimo neteisėtoje veikloje, kenkiančioje valstybei“, – teigė SBU. 

„Vkontakte“ užblokuotas valdžią kritikavęs „Motinų ir žmonų“ puslapis

13:56

BBC rusų kalba praneša, kad Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“ užblokuotas „Motinų ir žmonų“ grupės puslapis, kuriame dalytasi informacija apie mobilizuotus karius, išsiųstus į Belgorodo sritį. 

Puslapis užblokuotas Rusijos generalinės prokuratūros nurodymu.

Pabandžius apsilankyti grupės puslapyje naudojant rusišką IP adresą pasirodo pranešimas, skelbiantis, kad „ši medžiaga blokuojama Rusijos Federacijos teritorijoje pagal Rusijos Federacijos generalinio prokuroro 2022 m. lapkričio 26 d. prašymą Nr. 27-31-2022/Id17151-22“.

Grupė pagarsėjo po to, kai paskelbė kelis vaizdo kreipimusis į Rusijos vadovybę ir patį režimo lyderį V.Putiną. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Mobilizuotų karių motinas ir žmonas vienijanti grupė yra skelbusi reikalavimus, kuriuose nurodyta būtinybė pradėti derybas su Ukraina, atšaukti šauktinius iš Belgorodo srities. Rusijos valdžia taip pat raginta išnagrinėti neteisėtos mobilizacijos šalyje atvejus.

„Motinų ir žmonų taryba“ tapo viena iš labiausiai matomų grupių, atstovaujančių šauktinių ir karo prievolininkų interesus. 

Lapkričio 25 d. V.Putinas surengė susitikimą su mobilizuotų rusų motinomis, tiesa, susitikime dalyvavo tik 17 režimą palaikančių moterų.

Karo ekspertas: Rusija negali nepastebėta panaudoti branduolinio ginklo

13:12

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas negalės surengti branduolinių smūgių ar susprogdinti atominių elektrinių. Visi šie jo planai bus atskleisti iš anksto ir bus suduoti prevenciniai smūgiai jo bunkeriui.

Kaip interviu „Radio NV“ sakė karo ekspertas Olegas Ždanovas, Rusija vargu ar susprogdins atominių elektrinių reaktorius. Anot jo, šis planas negali būti įgyvendintas per dieną ar dvi.

Pasak eksperto, tai turi būti suplanuotas sabotažas. Esą reaktoriuje turi būti pasiekta kritinė būklė, kad jis galėtų sprogti. Tačiau tai bus pastebėta, apie tai žinos visi Vakarai, visa Vakarų žvalgyba.

AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Nemanau, kad Vakarai sėdės ir žiūrės, kaip Rusija rengs šį teroro aktą. Kaip sakė tos pačios Vakarų žvalgybos atstovai, kai tik prasidės kalbos apie masinio naikinimo ginklų panaudojimą (bent jau JAV taip sakė), jie palieka sau teisę prevenciškai smogti į sprendimų priėmimo centrą.

Patikėkite, jie žino, kur jis yra. Ir gauti informacijos apie Putiną nėra tokia didelė šių dienų problema“, – pažymėjo O.Ždanovas.

Tačiau ekspertas pabrėžė, kad Vakarai negali pašalinti V.Putino tol, kol negaus garantijų dėl padėties Rusijoje stabilumo jo eliminavimo metu. Taip ir atsitiks, Rusijos Federacija turės tokią stiprią jėgą, kuri garantuos Vakarams, kad jie suvaldys situaciją ir pirmiausia susitars dėl tolesnio Rusijos ir kitų pasaulio šalių sambūvio.

Ukrainos kariuomenė: Rusija turi dar pakankamai raketų naujiems smūgiams

12:58

Rusija turi pakankamai raketų ir bepiločių skraidyklių naujiems smūgiams Ukrainai. Tačiau šiandien nėra tiek daug didelio tikslumo raketų, kuriomis teroristai pataiko į elektros sistemą.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių oro pajėgų vadovybės atstovo Jurijaus Ihnato, Rusija vargu ar gali tiek padidinti savo gamybos pajėgumus, kad kompensuotų tai, ką praranda. Todėl naujus Ukrainos apšaudymus rusai turi kruopščiai planuoti ir skirti šiek tiek laiko pasiruošimui.

Kaip pastebėjo J.Ihnatas, po kiekvienos masinės atakos ir naujos išvakarėse okupantai turi išanalizuoti ankstesnės atakos pasekmes ir nuspręsti, kur smogs.

Taip pat skaitykite ČIA.

Dnipre po nuolaužomis rastas žuvusiojo kūnas

12:40

Šeštadienį, lapkričio 26 d., per priešo raketos ataką Dnipre žuvo vienas žmogus.

Gelbėtojai žuvusįjį rado po griuvėsiais, apie tai „Telegram“ pranešė Dniepropetrovsko srities tarybos vadovas Mykola Lukašukas.

„Dėl vakar raketos atakos Dnipro mieste vienas žmogus žuvo. Gelbėtojai po griuvėsiais rado vyro kūną. Rusijos teroristai yra nežmoniški“, – sakė pareigūnas.

Nuo karo pradžios Rusija į Ukrainą paleido daugiau kaip 4 tūkst. raketų

11:48

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ihnatas pranešė, kad nuo karo pradžios Rusija į Ukrainą paleido daugiau kaip 4 tūkst. raketų. 

Į šį skaičių neįtraukti daugkartinio raketų paleidimo įrenginiai, aviacijos raketos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudyta Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudyta Zaporižia

„Kalbame apie visų tipų raketas. Aišku, kad ne apie S-300, daugkartinius raketų paleidimo įrenginius, į mus paleidžiamas aviacijos raketas, tokias kaip X-59, X-58“, – J.Ihnatą cituoja Ukrainos žiniasklaida.

Ukrainos valdančioji partija: ateinanti savaitė gali būti labai sunki

10:49

„Tautos tarno“ frakcijos seniūnas Davidas Arachamija dar kartą pabrėžė, kad ateinanti savaitė gali būti sunki, ir pažymėjo, kad tam ruošiasi valdžia, kariuomenė ir pagalbos tarnybos.

„Kita savaitė gali būti labai sunki. Rusai planuoja naujus teroristinius išpuolius prieš energetikos objektus.

Greitosios pagalbos tarnybos ir institucijos rengia skirtingus scenarijus. Buvo pravesta daug mokymų, praktikuojami energetikų ir kritinės infrastruktūros veiksmai, visi žino, ką daryti. Mes ruošiamės. Kariuomenė ruošiasi“, - tikino jis. 

D.Arachamija ragino kiekvieną ukrainietį labiau rūpintis savimi ir savo šeimomis. Visų pirma apsirūpinti vandeniu, negendančiu maistu, įkrauti telefonus ir išorines baterijas.

Per parą Chersono srityje – 54 Rusijos atakos, sužeistas vaikas

10:39

Chersono srities karinės administracijos vadovas Jaroslavas Januševičius savo „Telegram“ paskyroje rašo, kad per pastarąją parą Rusija 54 kartus apšaudė šį Ukrainos regioną. 

„Rašistai ir toliau taiko teroro taktiką – jie tyčia smogia civiliams ir taikiems regiono gyventojams.

Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas
Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas

Chersono rajonas – Chersono gyvenamieji rajonai vėl buvo apšaudomi, priešo sviediniai pataikė į privačius namus, garažų kooperatyvą ir švietimo įstaigą“, – rašo jis.

Chersono regione, pasak pareigūno, dėl Rusijos apšaudymų žuvo vienas gyventojas, du sužeisti. Tarp sužeistų civilių – vaikas. 

JK žvalgyba: pastarosiomis savaitėmis intensyvūs mūšiai vyko prie Pavlivkos ir Vuhledaro

10:04

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija naujausioje apžvalgoje rašo, kad per pastarąsias dvi savaites aplink Pavlivkos ir Vuhledaro miestus Donecko srities pietuose vyko intensyvūs mūšiai, nors teritorine prasme pasikeitimų mažai.

„Tiek Rusija, tiek Ukraina šiame sektoriuje yra sutelkusios nemažai pajėgų, o Rusijos jūrų pėstininkų pajėgos patyrė didelių nuostolių“, – teigiama apžvalgoje.

Joje taip pat rašoma: „Ši teritorija tebėra smarkiai ginčijama, iš dalies dėl to, kad, Rusijos vertinimu, ji gali tapti atspirties tašku būsimam dideliam žygiui į šiaurę, siekiant užimti likusią Ukrainos kontroliuojamos Donecko srities dalį.“

Vis dėlto, JK ekspertų teigimu, mažai tikėtina, kad Rusijai pavyks sutelkti pakankamai kokybiškų pajėgų operatyviniam proveržiui pasiekti.

„The New York Times“: 20 iš 30 NATO valstybių narių išnaudojo savo resursus tiekti ginklus Ukrainai

10:03

20 iš 30 NATO valstybių narių išnaudojo savo resursus tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau likusios 10 šalių gali suteikti daugiau.

Kaip vienas iš NATO pareigūnų pranešė komentare „The New York Times“, 10 šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją ir Nyderlandus, gali perduoti Ukrainai reikšmingų ginklų.

Iš viso nuo plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją pradžios NATO jau perdavė Ukrainai ginklų už 40 milijardų dolerių. Tai atitinka metinį Prancūzijos gynybos biudžetą. Tačiau abi konflikto pusės išleidžia ginklus ir amuniciją neregėtais tempais, Vakarai tam nebuvo pasiruošę.

Kaip rašo laikraštis, artilerijos dvikovų tempas ypač pribloškia. Vasarą ukrainiečiai per dieną iššaudavo 6–7 tūkstančius artilerijos sviedinių, o okupantai – maždaug po 40–50 tūkst. Pavyzdžiui, Afganistane NATO pajėgos galėjo iššauti 300 artilerijos šovinių per dieną ir nesijaudinti dėl oro gynybos. 

„Viena diena Ukrainoje yra mėnuo ar daugiau Afganistane“, – NYT sakė gynybos ekspertas ir buvęs NATO generalinio sekretoriaus padėjėjas Camille'as Grandas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paviešino naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:02

Ukrainos ginkluotosios pajėgos likvidavo dar 600 rusų okupantų, bendras jų žuvusiųjų skaičius viršijo 87 tūkst., pranešė Generalinis štabas.

Bendri priešo koviniai nuostoliai nuo vasario 24 d. iki lapkričio 27 d. sudarė maždaug: apie 87 310 (+600) žmonių, 2905 (+4) vnt. tankų, 5856 (+8) vnt. šarvuotų kovos mašinų, 278 lėktuvus, 261 sraigtasparnį. 

Per praėjusią parą didžiausius nuostolius Rusijos kariuomenė patyrė Bachmuto, Avdijivkos ir Lymano kryptimis. 

Žinomas rusų nacionalistas: kariuomenėje yra per mažai gydytojų

08:52

Vienas žymiausių Rusijos politikų nacionalistų pareiškė, kad rusų kariuomenėje, be kitų problemų, trūksta gydytojų. Šią žinią jis išsakė šeštadienį vykusiame susitikime su į kovą Ukrainoje mobilizuotų karių motinomis.

Populistinės Liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderio ir žemųjų parlamento rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko Leonido Sluckio komentarai buvo neįprastai viešas problemų kariuomenėje pripažinimas, Rusijos pajėgoms patyrus nemažai nesėkmių mūšio lauke.

„Kariniuose daliniuose trūksta gydytojų, visi tai sako. Negaliu sakyti, kad jų visai nėra, bet jų ten praktiškai nematyti“, – susitikime Sankt Peterburge sakė L.Sluckis.

„Scanpix“/AP nuotr./Leonidas Sluckis
„Scanpix“/AP nuotr./Leonidas Sluckis

Į konfliktą Ukrainoje mobilizuoto kareivio globėja Olga Sujetina sakė iš savo sūnaus girdėjusi, kad kariai yra nepakankamai aprūpinti.

L.Sluckis, tvirtai palaikantis Rusijos kovą Ukrainoje, sakė, kad kreipsis į Gynybos ministeriją dėl problemų, su kuriomis kariai susiduria Ukrainoje.

„Turime suprasti, kad mus stebi visas pasaulis. Esame didžiausia valstybė, ir kai neturime kojinių, šortų, gydytojų, žvalgybos, ryšių ar tiesiog nesirūpiname savo vaikais, kyla klausimų, į kuriuos bus labai sunku atsakyti“, – sakė jis.

Taip pat skaitykite ČIA.

Rusija atakavo Kryvyj Rihą

08:42

Sekmadienio, lapkričio 27 d., rytas daugelyje Ukrainos regionų prasidėjo oro pavojaus signalu. 8.20 val. žinoma, kad Rusija surengė raketų ataką Kryvyi Rihe, Dniepropetrovsko srityje.

Iš pradžių iš vietos visuomenės pasigirdo informacija, kad mieste girdėti sprogimai. Vėliau šią informaciją patvirtino Kryvyj Riho karinės civilinės administracijos vadovas Oleksandras Vilkulas. Jis taip pat paragino vietos gyventojus likti slėptuvėse.

„Kryvyj Rihe – raketų ataka. Būkite slėptuvėse“, – teigė jis.

JAV ekspertai: artimiausiu metu fronto linijoje kovos intensyvės

08:41

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūrusio Karo studijų instituto analitikai teigia, kad pastarosiomis dienomis dėl blogėjančių oro sąlygų bendras operacijų fronto linijoje tempas sulėtėjo, tačiau tikėtina, kad per kelias ateinančias savaites, kai temperatūra kris ir žemė įšals visuose mūšių regionuose, jis padidės.

Temperatūra Ukrainos šiaurės rytų vietovėse, pavyzdžiui, palei Svatovės-Kreminos liniją, nuo lapkričio 28 d. iki gruodžio 4 d. nukris iki beveik arba žemiau nulio.

Gruodžio 3-4 d. savaitgalį ir savaitę po jo visoje Ukrainoje greičiausiai susidarys tokios sąlygos, kad operacijų tempas didės. Neaišku, ar kuri nors iš pusių tuo metu aktyviai planuoja ar ruošiasi atnaujinti dideles puolamąsias ar kontrpuolimo operacijas, tačiau meteorologiniai veiksniai, kurie trukdė tokioms operacijoms, pasikeis.

Kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Tikėtina, kad artimiausiomis savaitėmis bendras operacijų Ukrainoje tempas didės dėl įšalusios žemės.
  • Rusijos pareigūnai toliau stengiasi deportuoti ukrainiečių vaikus į Rusiją.
  • Rusijos pareigūnai gali bandyti neutralizuoti augančią „Wagner“ įkūrėjo J.Prigožino įtaką, skatindami kitas Rusijos karines struktūras.
  • Tikėtina, kad Rusijos pajėgos kampanijoje prieš Ukrainos infrastruktūrą naudoja inertiškas raketas Kh-55, skirtas tik branduolinėms kovinėms galvutėms nešti, taip atskleisdamos, kad Rusijos kariuomenėje trūksta didelio tikslumo ginklų.
  • Rusijos pajėgos tęsė gynybines operacijas prieš vykstančias Ukrainos kontrpuolimo operacijas palei Svatovės-Kreminos liniją.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.
  • Rusijos pajėgos toliau statė įtvirtinimus rytinėje Chersono srityje.
  • Rusijos taktinės, logistinės ir įrangos nesėkmės toliau mažina Rusijos karių moralę ir skatina ieškoti atpirkimo ožių.

JAV karo analitikų apžvalga išsamiau – ČIA.

Kare naudojamų ginklų ir šaudmenų kiekis toks, kokio nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų

08:07

Rusija ir Ukraina naudoja ginklus bei šaudmenis tokiu mastu, kokio nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Sąjungininkai ieško būdų, kaip papildyti Ukrainos atsargas, o ginklų prieinamumas gali būti lemiamas dabartiniame kare, rašo „The New York Times“.

Amerikietiškame leidinyje pažymima, kad žlugus Sovietų Sąjungai Europos šalys smarkiai sumažino savo gynybos biudžetus, kariuomenes ir arsenalus.

Dabar karas Ukrainoje eikvoja kuklias artilerijos, šaudmenų ir priešlėktuvinės gynybos atsargas. Net Jungtinės Valstijos turi tik ribotas ukrainiečiams reikalingų ginklų atsargas, o Vašingtonas nenori atsiimti pagrindinių ginklų iš Taivano ir Korėjos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte

Pasak NATO pareigūnų, naudojamos artilerijos kiekis yra stulbinantis. Afganistane NATO pajėgos galėjo per dieną paleisti net 300 artilerijos sviedinių ir nesijaudinti dėl priešlėktuvinės gynybos, tačiau Ukraina kasdien gali iššaudyti tūkstančius sviedinių ir vis dar desperatiškai ieško priešlėktuvinės gynybos nuo Rusijos raketų ir Irano dronų, rašo leidinys.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius